Alınan herhangi bir gıdaya karşıvücutta alerji varsa, gıda ile temastan hemen sonra, dakikalar içinde bulgular ortaya çıkar. Belirtiler hayatı tehdit edici düzeyde şiddetli olabilir. Astım, kusma, ishal, deri dökülmesi ve derinin farklı bölgelerinde şişlik görülebilir. Alınan bazı gıdaların içeriklerindeki proteinler bağırsak kanalından sindirime uğramayarak direkt kana geçer. Kanda dolaşan proteinleri vücut yabancı, yani antijen olarak kabul eder. Sıklıkla alerjiye yol açan gıdalar arasında süt, yumurta, fındık, balık, buğday ve çikolata yer alır. Tedavide ana prensip alerjiye yol açan gıdalardan uzak durmaktır. Gıda intoleransında, alerjide olduğu gibi vücutta o gıdaya karşı ani bir fiziksel reaksiyon oluşmaz.
STRES VEYA TRAVMANIN ETKİSİ
Vücuda alınan gıdalar sindirim bozukluklarında tam olarak parçalanamadığından bağırsaklardan uygun bir şekilde emilemez ve bu gıdalara karşı vücutta bir reaksiyon oluşur. Örneğin, laktoz intoleransı olarak adlandırılan rahatsızlıkta, "süt şekeri" olarak bilinen laktoz sindirilemez. Tam olarak parçalanamayanlak toz şekerine karşı vücutta reaksiyon gelişir; kramp, kusma gibi şikayetler meydana gelir. Önemsemediğimiz bazı ufak sağlık problemleri yıllar içinde vücutta gıdaların sindirimi, emilimi ve atımını etkileyen mekanizmanın zayıflamasına yol açarak gıda intoleransına neden olabilir. Viral hastalıklar, uzun süren ilaç kullanımı, stres veya travma, kaza,fiziksel hassasiyet, zayıflık ya da bu faktörlerden bir kaçının birleşmesi gıda intoleransını tetikleyebilir.
SİNDİRİM SİSTEMİ TAHRİP OLUYOR
Vücudumuzdaki sindirim sisteminde yer alan organlar görevlerini tam olarak yerine getirmelerine rağmen sindirim kanalının duvarında bulunan ve besinlerin emiliminde görevli hücrelerin geçirgenliğinin bozulması sonucu tamolarak parçalanamayan gıdalar kana geçerek reaksiyona yani intoleransa yol açabilir.