Ispanak
Başta demir olmak üzere çeşitli mineral tuzları ile A ve C vitaminleri açısından zengin olan ıspanak çok değerli bir besindir.
Mide, karaciğer ve pankreas salgılarını uyarır.
Ispanakta, demir dışında magnezyum, fosfor, iyot ve vücudun dengesini koruyan mineraller bulunur.
Karnabahar
Yapısında yeşil klorofilin bulunmaması nedeniyle diğer sülfürlü sebzelerden renk olarak farklıdır. C vitaminin, folatın ve posanın oldukça önemli bir kaynağıdır. Ayrıca B5 vitamini, B6 vitamini, manganez ve omega-3 yağ asitlerini de içerir. Karnabahar;
* İçeriğindeki bileşenler sayesinde brokoli, lahana gibi sülfürlü sebzelerle birlikte karaciğerin toksinleri zararsız hale getirmesini sağlar. Eğer zararlı moleküller karaciğer tarafından etkisiz hale getirilmezse, hücre membranları ve DNA molekülüne zarar vererek kanser yapıcı hücrelerin oluşmasına ve gelişmesine neden olurlar.
* Vücudun temizleyen sebzelerden biridir.
* Zerdeçal ile lezzetlendirilmiş karnabahar özellikle erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucudur.
* Romatoit artrite karşı koruma sağlar.
Kereviz
Antioksidan ve sindirim sistemini rahatlatıcı etkiye sahiptir.
Kerevize özel kokusunu veren fitalid adlı maddenin kandaki stres hormonunu azalttığı, bu yolla damarların gevşemesini ve tansiyonun düşmesini sağladığı, ayrıca kolesterolü de düşürdüğü belirtiliyor.
Ispanak
Lahana yuvarlak şekilli, iç kısımdaki yaprakları güneş ışığı görmemesi nedeniyle dış kısımdaki yapraklara göre daha açık renkli olan sülfürlü sebzelerden biridir. Mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Posa, manganez, folat, B6 vitamini, potasyum ve omega-3 yağ asitlerini içerir.
Tiamin, riboflavin, kalsiyum, potasyum, magnezyum, A vitamini ve protein için de önemli bir kaynaktır. Lahana;
* Vücudu serbest radikallere karşı koruyarak DNA hasarını engeller ve böylece kanserli hücrelerin gelişimini engeller.
* Gastrointestinal sistemin sağlığının korunmasına yardım eder.
* Özellikle kadınlarda östrojen hormonunun toksik etkisini engelleyerek meme kanserine karşı koruyucu etki gösterir.
* Çiğ lahana suyu mide ülserinin tedavisine karşı etkilidir. Yapılan bir çalışmada her gün bölüm bölüm olmak üzere toplamda tüketilen 1 litre taze lahana suyunun 10 günlük sürede ülseri iyileştirdiği bulunmuştur.
* Alzheimer hastalığına karşı koruyucudur.
İçeriğindeki antioksidan polifenoller beyin hücrelerini zararlı maddelerin etkilerine karşı korur.