Her ne kadar yazı aratmayan sıcak günler yaşasak da kış sebzeleri tüm güzellikleriyle rafları süslüyorlar.
Sağlık hazinesi lahanagilleri mutfaklardan eksik etmeyerek hem leziz hem de fonksiyonel faydalar sağlayabiliriz. Bazı çalışmalar brokolinin yüzde 56, brüksel lahanasının yüzde 29, lahananın yüzde 70, karnabaharın yüzde 70 oranında kanser ve kalp damar hastalığı risklerini azalttıklarını göstermektedir.
Bu faydaları özetle içerdikleri glikosinolat maddesine bağlıdır.
KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR
Kışın vücudumuzun direnci düştüğü için vitamin ihtiyacımız iki kat artar. Vitamin açısından kış sebzeleri daha zengindir. Sebzelerde bulunan antioksidantlar (A, C, E vitaminleri ve selenyum gibi mineraller, oligosakkaritler, alkol ve fenoller, diyet posası...
gibi bazı maddeler) hastalıklara karşı vücudun savunma mekanizmasını güçlendiriyor.
Ayrıca sebzeler, içerdikleri posa ile bağırsak faaliyetlerine yardımcı olurken kabızlığı engeller ve uzun süre tok kalmamızı sağlar.
Ayrıca, lahana, karnabahar, ıspanak, marul, pazı, roka, pırasa, soğan, sarımsak gibi kış sebzeleri kanser ve kalp damar hastalıkları riskini azaltıyor. Sarımsak, soğan, turp ve şalgam gibi sebzelerdeki kükürtlü bileşikler ise kan yağlarının (kolesterol) ve yüksek tansiyonun düşmesinde etkili olup kanser ve kalp damar hastalıkları riskini azaltır.