Brokoli lahanagiller ailesinden olan glukosinolatlar (indol ve izotiyosiyanatlar) denilen bitkisel kimyasalları, karotenoidleri (lutein) içeren bir sebzedir. Önemli bir K, C ve Avitamini, folat ve diyet posası kaynağıdır. Fosfor, potasyum, magnezyum, B6 vitamini ve E vitamini yönünden dezengindir. Brokoli;
* Sülforafan ve indol isimli kansere karşı koruyucu iki bitkisel besin bileşenini içerir. Araştırmalar bu bileşenlerin özellikle tümör büyümesini ve yayılmasını engellediğini, vücudu toksinlerden arındıran enzimlerin etkinliğini artırdığını göstermiştir.
* Yapısındaki aktif bileşenlerle vücudu arındıran enzimlerin yapımını artırarak, zararlı öğelere karşı bedeni temizler.
* Yapısında bulunan sülforafan sayesinde ülsere neden olan H.pylori enfeksiyonuna karşı koruma sağlayarak, mide hücrelerinin zarar görmesini engeller.
* Potansiyel olarak kanser geliştirici etkiye sahip olanve serbest radikal adı verilen zararlı maddelere karşı hücrelerin korunmasını sağlar.
* UV ışınlarının zararlarına karşı cildi koruyucu etkiyesahiptir.
* Kalp hastalıkları riskini azalmasına önemli bir katkısıbulunur.
* Yapısındaki lutein ve zeaksantin sayesinde göz hücrelerini serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruyarak katarakt gelişimini önler.
* 1 porsiyonu (8 yemek kaşığı) yaklaşık 37 kaloridir ve 62 mg C vitamini içerir, dolayısıyla kalsiyum emilimini önemli düzeyde artırır ve kemikleri korur.
* Bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir.