İçki sofralarında, misafir davetlerinde bazen sabah kahvaltılarında tüketilen yağlı tohumlar abur cubur olarak görülmekte, fazla kalorileri ama sağlık faydaları ile bilinmektedirler. Bazen gerektiği kadar tüketilmemekte, hak ettikleri sıklıkta beslenme ara ve ana öğünlerine girememektedirler.
Özellikle büyüme çağındakiler, hamile bayanlar, proteinden fakir beslenenler, hatalı beslendiğini düşünenler için yağlı tohumlar doğru bir alternatiftir. Bunun için özellikle kuru meyvelerle birlikte, mısır gevreklerine, ara öğünlere, salatalara, sebze sotelerine, tavuk yemeklerine katılarak beslenmedeki yeri artırılabilir.
MİKTARI ÇOK ÖNEMLİ
Günden güne artan koroner kalp hastalıklarının artmasının önüne geçilmesinde tüketilen yağ içeriği, miktarı da önemlidir.
Temel beslenme kurallarına dikkat edildiğinde tam tahıl, posa içeriği zengin beslenmek, şekerden uzak durmak, yağı kesmek gibi temel yaklaşımlar vardır ancak önemli olan doğru kombinasyon, miktar ve seçimlerdir. Genel olarak kuruyemişlerde tohum yağının % 90'ını oluşturan tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri kalp için en sağlıklı yağ asitleridir ve kalp hastalığı riskini azalttığı bilinmektedir.
Epidemolojik çalışmalar göstermiştir ki gıdalarda, linoleik ve oleik asit gibi doymamış yağ asidince zengin yağ kullanımının artması ile koroner damar hastalıklarının azalması arasında doğrusal bir bağıntı bulunmaktadır. İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalarda diyette yüksek miktarda linoleik asit içeren bitkisel yağ kullanımı sonucu koroner damar hastalıklarından ölümlerin kayda değer bir şekilde azaldığı görülmüştür.
Kuruyemişler, başta doymamış yağlar olmak üzere protein, diyet lifi, çeşitli vitaminler ve mineral içerikleriyle çok değerli bir besin grubudur.Kalp damar sağlığı, genel iyi hissetme durumu, kansere karşı koruyuculuğu, cilt, saç deri güzelliği için önemli olan E vitamini bakımından da zengin olan yağlı tohumların günde bir avuç tüketilmesi tavsiye edilen günlük 15 mg E vitamini ihtiyacının yaklaşık üçte birini karşılamak mümkündür. En iyi kaynakları ayçiçeği olmak üzere badem, kabak çekirdeği, fındık ve yer fıstığıdır.
K VİTAMİNİ AÇISINDAN ZENGİN
Yağlı tohumların avantajlarından biri de K vitaminince zengin olmalarıdır. Ayrıca kemiklerin sağlıklı olması ve kırıkların iyileşmesi için gerekli bir vitamindir.
Bunların dışında ayçiçeği niasin (B3), pantotenik asit (B5) ve piridoksin (B6); Antep fıstığı tiamin (B1) ve piridoksin (B6); badem riboflavin (B2); yerfıstığı da niasin (B3) gibi vitaminleri yoğun olarak ihtiva etmektedir.