İyi protein kaynağı olan yağlı tohumlar vücut için önemli yağ asitleri, posa, mineral (özellikle potasyum, çinko, bakır, magnezyum) ve E vitamini içermektedir. Önemli ölçüde protein içermesine rağmen bu proteinin biyoyararlılığı düşüktür.
AYÇEKİRDEĞİ: Ayçekirdeği iyi bir E vitamini kaynağıdır. Kolesterol ve damar sertliğine karşı olumlu etkileri görülebilmektedir. Biyoyararlılığı yüksek yağ içermektedir. Beyin gücüyle çalışanların ve çocukların enerjilerini sağlayabilmesi için önem taşımaktadır. Hormonların dengeli çalışmasını sağlayabilir. Kalp ve sinir hastalıklarına karşı yardımcı olabilir. İçerdiği B6 vitamini bağışıklık gücünün artmasına ve kan şekeri düşüklüğünün düzenlenmesine yardımcı olabilir. Posalı bir besin olmasıyla kansorejen maddelerin bağırsakta kalma sürelerini kısaltarak kansere karşı faydalı olabilir. Cilt yaşlanmasını geciktirebilir. İçerdiği E vitamini ile prostat kanserine yardımcı olabilir.
PATLAMIŞ MISIR: Patlamış mısırın, yüksek posa içeriği sayesinde glisemik yükü azdır. Yağsız ve tuzsuz olarak hazırlanmış patlamış mısır, zayıflama diyetlerinde veya canınız abur cubur istediğinde sınırsız tüketilebilir.
CEVİZ: Kalsiyum, magnezyum, çinko, potasyum, folik asit, E vitamini, omega 3 ve 6 yağ asitlerinin iyi kaynaklarıdır. Sağlıklı yağ asidi içeriyle kolesterolü düşürücü etkileri vardır. Yapılan birçok çalışmada cevizin kalp sağlığına olumlu etkileri, iyi huylu kolesterolü artırıcı (HDL), kötü huylu kolesterolü( LDL) ve kan yağlarını düşürücü etkisi görülmüştür. Fitokimyasal etkisiyle kanserin oluşum riskini azaltabilir.
YERFISTIĞI: Yerfıstığı içerdiği protein, yağ, vitamin ve minerallerle önemli bir besin kaynağıdır. Yerfıstığında yağ oranının çok yüksek olması bitkisel yağ üretiminde sık kullanılmasına neden olmaktadır. Bitkisel yağların kızartıldıktan sonra saklanması karsinojen madde taşıması nedeniyle önerilmemektedir. Yerfıstığı yağında yoğun şekilde bulunan antioksidan maddelerden dolayı kızarmış yerfıstığı yağı bir süre saklanabilmektedir.
KESTANE: Nişasta, protein, sakkaroz deposu ile çocukların gelişiminde önemli bir besindir. Potasyum düşüklüğünden yakınanlar için ideal bir besindir. Çocuk, genç ve yaşlılar için çok değerli bir enerji kaynağıdır.
FINDIK: Başta oleik asit olmak üzere vücut için önemli yağ asitleri içermektedir. Protein, diyabetik lif, fitosterol, antioksidant bileşikler, kalsiyum, fosfor, Bl, B2, B6 ve E vitaminleri taşır.
Ceviz tüm yağlı tohumlar içinde bitkisel kaynaklı en iyi Omega 3 yağ kaynağıdır. Konsantrasyon gücü, zeka gelişimi, kalp damar sağlığı için önemli omega 3 yağ asitleri vücut tarafından üretilemediği için dışarıdan alınması elzemdir.