Kuruyemişlerin fenolik bileşikler diye adlandırılan antioksidan özelliği yüksek damar sağlığı, kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu özellikleri vardır. Lignin kalp hastalıklarını ve bazı kanserleri önlemede etkilidir, kandaki kolesterol ve LDL seviyesini düşürür.
Arginin de kalp sağlığı için oldukça önemli olduğu bilinmektedir.
Kolin ise hafıza ve kavramada önemli rol oynar. Kuruyemişlerde bulunan ve kolesterole çok benzer yapıda olan fitosterollerin diyetlerde yeterli miktarda bulunması halinde kandaki kolesterol seviyesini düşürdüğüne ve bağışıklık sistemini güçlendirerek çeşitli kanser risklerini azalttığına inanılmaktadır.
Kabak çekirdeğinde önemli miktarda bulunan potasyum sinir sistemi ve kasların duyarlılığında ciddi etkiye sahiptir. Yine mangan besinlerden enerji üretmeye yardımcı olur.
Öte yandan fosfor sayesinde kemik ve dişlerin oluşumunda, doku tamirinde rol oynar.
Kabak, badem, fındık, yerfıstığı ve cevizde yüksek miktarda bulunan magnezyum, kas ve sinir fonksiyonlarının yürütülmesi, kemiklerin güçlendirilmesi, kalp ritminin düzeninin sağlanmasında önemli bir görev üstlenmektedir.
Kuruyemişlerin önemli mineral içeriğinden birisi olan demir, birçok enzim için hayati bir bileşendir. Yine bakır da vücut için gerekli iz elementlerden birisidir. Sinir sisteminin faaliyetlerinin düzgün devam etmesinde ve enerji metabolizmasındaki enzimlerin aktivasyonunda görev almaktadır.
Ayçiçeğinde önemli miktarda bulunan selenyum, serbest radikaller tarafından verilen hücresel zararı önlemeye yardımcı olur.