Arınma programlarının mantığında kişiye özel, doğal beslenme yatar. Sizden istenecek kan tahlilleri listesi, kilo, sağlık ve beslenme öyküsü, daha önce zayıflama veya detoksa yönelik programlar incelendikten sonra, vücut analizinize göre menünüz hazırlanır. Duruma göre 1-2 günlük fasting yani 12-15 öğünlük sıvı ve likit formda besin alımına dayalı kısa süreli diyetler uygulanabilir.
Bu nedenle öncelikle medikal ekibin kontrolünden geçmeli, tahlillere bakılmalı programa uygun olup olmadığınıza karar verilmelidir.
Detoks vücudumuzda birikmiş olan toksinlerden arınma anlamına gelir kesinlikle zayıflama programları ile karıştırılmamalıdır. İki programın en önemli benzerlikleri detoksun da zayıflama diyetlerinde olduğu gibi kişiye özelleştirilmesi gerekliliği iken, en belirgin farkı detoksun kısa süreli beden temizliği olması, doğru beslenme ilkelerini öğretmek ve alışkanlık değiştirmekten uzak olmasıdır. Örneğin detoks süresince uygulanması gerekebilen bir günlük bir fasting programı kesinlikle sürekli uygulanması gereken alışkanlıklardan biri olarak kabul edilemez.
Detox'u her kadın, hatta erkekler yapabilir mi?
Hamilelik ve emzirme döneminde olan kadınlar, ciddi bir operasyon geçirmiş ya da kronik sağlık problemi olan kişiler, çocuklar, yaşlılar, ciddi kronik hastalığı olanlar detoks uygulamamalıdır ya da mutlaka bir doktor kontrolünden geçtikten sonra programa uygunluğu onaylandıktan sonra başlamalıdır.
Peki siz gerçekten detoksa hazır mısınız?
Detoks programları ciddi disiplin gerektirir, yemek kaçamakları, uygulamaları aksatmak, spor yapamamak gibi baheneleri kabul etmez.
Bu nedenle kafaca sizin de hazır ve istiyor olmanız önemlidir. Kişilerin ruhsal arınmasının da öneminden ötürü kişilerin iş, yaşam streslerini de geride bırakarak bu özel ayrılmış zaman dilimini tam verimli geçirmek adına doğru zamanlamalar yapmaları da gereklidir. Ruh, beden ve zihin temizliği için önce işlerinizi, çevrenizi ve kafanızı kurcalayan soru işaretlerini temizleyin.
Detox evde yapılabilir mi?
Detoks programları farklı amaçlara yönelik olarak farklı seviyelerde, sürelerde yapılır. Çok ciddi medikal takip, detaylı inceleme gerektirdiği için kişilerin sağlık durumlarını korumaları için uzman bir ekibin kontrolünde olması önemlidir.
Öte yandan bazı uygulamalar, spor faaliyetleri, masajlar da gerekebildiği için bir merkezde olması en idealidir. Ancak tam verim alınmasa da tabii ki evde de yapılabilir. Bunun için bolca, mevsiminde (mümkünse organik tarımla yetişen) sebze ve meyve yenmeli, özellikle kullanılması önerilen sebzeler: domates, enginar, salatalık, sarımsak, soya filizi, kurutulmuş domates, kereviz, zencefil, maydanoz, meyveler ise kırmızı erik, kivi, kayısı vişne ve böğürtlene ağırlık verilmelidir.
Ara öğünlerde ise sebze ve meyve suları, işlenmemiş tam tahıl ürünlerini, kuru baklagilleri, hayvansal omega 3 kaynağı balığı, mide / barsak florası için yararlı olan iyi huylu bakteriler içeren yoğurt, süt, kefir, kuru organik meyveler ve porsiyon kontrollerine dikkat etmek şartıyla tuzsuz, kavrulmamış yağlı tohumlar beslenme planlarına eklenebilir.
Detoks programı süresince bol su içilmesi önemlidir. Sıvı ihtiyacının büyük bir kısmı sebze/ meyve suları ve bitki çayları ile karşılanacaktır ancak yine de bu sürede bolca ılık su içilmesi de gerekir. Vücudumuz susuz kaldığında metabolizma hızımız yüzde 30 oranında azalma gösterir. Bu nedenle vücuttan sıvılarla toksik atımı bol sıvı alarak desteklenmelidir.
Böbreği temizler ve kan dolaşımını hızlandırır.
Vücut susuz kaldığında beyin sinyalleri mideye yanlış sinyaller gönderebilmekte yani siz kendinizi aç hissederken aslında siz susuzluk yaşıyorsunuzdur.
Yapay içerikli bütün besin maddelerinden uzak durulmalıdır.
Bitki çaylarından piyasada detox adı altında satılanlar dışında, zencefil, hindiba, rezene, yeşil çay da kullanılabilir. Bu süre içinde kafeinli içeceklerden, alkol ve hazır gıdalardan, sigaradan uzak durulmalıdır.