Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | E-gazete | Ana Sayfa
Bugün: 14 Ekim 2008  
Yazar Arşivi
Detoks genel ilkeleri
Özel bitki karışımları
Detox'u ne kadar sürede bir tekrarlamak gerekir?
Detox programı uygulanırken kişilerin en çok neye dikkat etmesi gerekir?
Özel yemek tarifleri:
Detoks programı ile birlikte spor veya başka uygulamalar yapmak gerekir mi?

Detoks genel ilkeleri
Detoks vücudumuzda birikmiş olan toksinlerden arınma anlamına gelir, kesinlikle zayıflama programları ile karıştırılmamalıdır. Detoksun inceliklerini bilmeniz çok önemli bir başlangıçtır


Arınma programlarının mantığında kişiye özel, doğal beslenme yatar. Sizden istenecek kan tahlilleri listesi, kilo, sağlık ve beslenme öyküsü, daha önce zayıflama veya detoksa yönelik programlar incelendikten sonra, vücut analizinize göre menünüz hazırlanır. Duruma göre 1-2 günlük fasting yani 12-15 öğünlük sıvı ve likit formda besin alımına dayalı kısa süreli diyetler uygulanabilir.
Bu nedenle öncelikle medikal ekibin kontrolünden geçmeli, tahlillere bakılmalı programa uygun olup olmadığınıza karar verilmelidir.
Detoks vücudumuzda birikmiş olan toksinlerden arınma anlamına gelir kesinlikle zayıflama programları ile karıştırılmamalıdır. İki programın en önemli benzerlikleri detoksun da zayıflama diyetlerinde olduğu gibi kişiye özelleştirilmesi gerekliliği iken, en belirgin farkı detoksun kısa süreli beden temizliği olması, doğru beslenme ilkelerini öğretmek ve alışkanlık değiştirmekten uzak olmasıdır. Örneğin detoks süresince uygulanması gerekebilen bir günlük bir fasting programı kesinlikle sürekli uygulanması gereken alışkanlıklardan biri olarak kabul edilemez.

Detox'u her kadın, hatta erkekler yapabilir mi?
Hamilelik ve emzirme döneminde olan kadınlar, ciddi bir operasyon geçirmiş ya da kronik sağlık problemi olan kişiler, çocuklar, yaşlılar, ciddi kronik hastalığı olanlar detoks uygulamamalıdır ya da mutlaka bir doktor kontrolünden geçtikten sonra programa uygunluğu onaylandıktan sonra başlamalıdır.

Peki siz gerçekten detoksa hazır mısınız?
Detoks programları ciddi disiplin gerektirir, yemek kaçamakları, uygulamaları aksatmak, spor yapamamak gibi baheneleri kabul etmez.
Bu nedenle kafaca sizin de hazır ve istiyor olmanız önemlidir. Kişilerin ruhsal arınmasının da öneminden ötürü kişilerin iş, yaşam streslerini de geride bırakarak bu özel ayrılmış zaman dilimini tam verimli geçirmek adına doğru zamanlamalar yapmaları da gereklidir. Ruh, beden ve zihin temizliği için önce işlerinizi, çevrenizi ve kafanızı kurcalayan soru işaretlerini temizleyin.

Detox evde yapılabilir mi?
Detoks programları farklı amaçlara yönelik olarak farklı seviyelerde, sürelerde yapılır. Çok ciddi medikal takip, detaylı inceleme gerektirdiği için kişilerin sağlık durumlarını korumaları için uzman bir ekibin kontrolünde olması önemlidir.
Öte yandan bazı uygulamalar, spor faaliyetleri, masajlar da gerekebildiği için bir merkezde olması en idealidir. Ancak tam verim alınmasa da tabii ki evde de yapılabilir. Bunun için bolca, mevsiminde (mümkünse organik tarımla yetişen) sebze ve meyve yenmeli, özellikle kullanılması önerilen sebzeler: domates, enginar, salatalık, sarımsak, soya filizi, kurutulmuş domates, kereviz, zencefil, maydanoz, meyveler ise kırmızı erik, kivi, kayısı vişne ve böğürtlene ağırlık verilmelidir.
Ara öğünlerde ise sebze ve meyve suları, işlenmemiş tam tahıl ürünlerini, kuru baklagilleri, hayvansal omega 3 kaynağı balığı, mide / barsak florası için yararlı olan iyi huylu bakteriler içeren yoğurt, süt, kefir, kuru organik meyveler ve porsiyon kontrollerine dikkat etmek şartıyla tuzsuz, kavrulmamış yağlı tohumlar beslenme planlarına eklenebilir.
Detoks programı süresince bol su içilmesi önemlidir. Sıvı ihtiyacının büyük bir kısmı sebze/ meyve suları ve bitki çayları ile karşılanacaktır ancak yine de bu sürede bolca ılık su içilmesi de gerekir. Vücudumuz susuz kaldığında metabolizma hızımız yüzde 30 oranında azalma gösterir. Bu nedenle vücuttan sıvılarla toksik atımı bol sıvı alarak desteklenmelidir.
Böbreği temizler ve kan dolaşımını hızlandırır.
Vücut susuz kaldığında beyin sinyalleri mideye yanlış sinyaller gönderebilmekte yani siz kendinizi aç hissederken aslında siz susuzluk yaşıyorsunuzdur.

Yapay içerikli bütün besin maddelerinden uzak durulmalıdır.
Bitki çaylarından piyasada detox adı altında satılanlar dışında, zencefil, hindiba, rezene, yeşil çay da kullanılabilir. Bu süre içinde kafeinli içeceklerden, alkol ve hazır gıdalardan, sigaradan uzak durulmalıdır.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Detoksa ihtiyacınız var mı?   / 13-10-2008
 Sonbahar migren mevsimi   / 10-10-2008
 Vücudumuzu antioksidanlarla savunalım!   / 08-10-2008
 Kışa girerken sağlıklı beslenin   / 06-10-2008
 Kalsiyum kaynakları   / 03-10-2008
 Osteoporozdan korunmak için nasıl beslenmeliyız?   / 02-10-2008
 Bayramda sağlıklı beslenmenin incelikleri   / 01-10-2008
 Bayramda alkole dikkat   / 30-09-2008
 Bayramda seyahatte misiniz? Nasıl besleneceksiniz?   / 29-09-2008
 Diyet posası sizi zayıflatır, sağlıklı olmanızı sağlar   / 26-09-2008
GÜNCEL
Üniversitede Üniversitede skandal
Dokuz Eylül Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı hakkındaki...
Doktorsuz ambulans öldürdü
İzmir'de insanlık dramı
Kadınların fuhuş ısrarı!
Acılı annenin kanlı yaşları
Başkent'te kavga gaza geldi!
Bütün Marmara'yı soymuşlar
SPOR
Rehavete Rehavete girmeyin
A Milli Takımımız'ın hocası, Bosna Hersek maçını unutmaları...
Forvette revizyon
İşte gerçekler!
Ya tamam ya devam
Haberim yoktu
Kewell'dan müjde
Yepyeni bir Beşiktaş
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 22°C 15°C 
ANKARA Çok Bulutlu 23°C 9°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 26°C 17°C 
ANTALYA Gökgürültülü Sağanak Yağışlı 27°C 17°C 
ADANA Gökgürültülü Sağanak Yağışlı 31°C 16°C 
EKONOMİ
IMKB E: 29.509,240 D:% 3,56
DOLAR S: 1,398 D:% -0,96
EURO S: 1,900 D:% 0,26
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
   
Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Turkuvaz Medya Dijital
Hepoku Sabahtan Al Haberi