Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | E-gazete | Ana Sayfa
Bugün: 03 Kasım 2008  
Yazar Arşivi

Kilonun merak edilenleri

- Kışın kilo almak normal mi, normalse kaç kiloya kadar? Yazın beslenmeye ve alınan kilolara dikkat edilirken, kışın bu konuda gösterilen özen yerini ihmalkarlığa bırakır. Birçok insan sağlıklı beslenme alışkanlıklarından uzaklaşır. Kış mevsiminde artan soğuklar vücutta olumsuz etkilere neden olur. Bazal metabolizmanın düşmesiyle birlikte düşen vücut ısısını, normal ısı düzeyine çıkarmaya çalışan vücut fazladan enerjiye ihtiyaç duyar. Bu nedenle kış aylarında yemek yeme isteği artar. Dolayısıyla yüksek enerji veren karbonhidratlı gıdalar tüketilir. Bu tarz beslenme alışkanlığı aşırı kiloya yol açabilir. Kışın alınan kiloların bir diğer nedeni de soğuk havalarda çok yemenin yanı sıra; evden ya da çalışılan mekanlardan dışarı pek fazla çıkılmamasıdır. Bu durum da hareketsizliğe neden olur. Yenilen yiyeceklerin eritilememesi kilo almada önemli rol oynar. Ancak tüketilen besinlere ve fiziksel aktiviteye dikkat edilerek kış mevsimini kilo almadan geçirmek tabii ki mümkündür.

- Sürekli kilo alıp vermenin psikolojimiz üzerindeki etkileri neler? Kilo problemi özellikle kadınlar açısından son derece önemli bir konudur.
Sürekli kilo alıp veren bir bireyin özgüven duygusu azalır. Her defasında uyguladığı diyet sonucu istediği kiloya inmesi özgüven duygusunu yerine getirse de, tekrar kilo alması tersi bir durum yaşanmasına neden olur.
Belirli bir süre sonra sadece kilo odaklı yaşmaya başlar ve bu hayatında en önemli konu haline gelir.
Bazen aşırı yeme davranışı sergiler, bazen kendini aç bırakır ve bu da yeme davranışı bozukluklarına kadar giden çok ciddi sorunlara ve sağlık problemlerine neden olabilir.

- Kilo kontrolü için nasıl bir beslenme öneriyorsunuz? İdeal beslenme modeli bütün besin gruplarının yer aldığı (süt ve ürünleri, et ve ürünleri, sebze ve meyveler, tahıllar), öğünlere dengeli bir dağılım gösteren, vitamin ve mineral dengesi sağlanmış, az az ve sık sık beslenme mantığına dayanan, sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılarak hazırlanmış besinleri içeren, basit şekerleri minimum düzeyde içeren, sıvı özellikle de su alımı dengelenmiş, kişisel özellikler değerlendirilerek bireye özelleştirilmiş bir programı kapsar.
Bu beslenmeye ilaveten fiziksel aktivitenin de hayata dahil edilmesi hastalıklardan korunmak ve yaşam kalitesini artırmak açısından son derece önemlidir.

HAFTADA EN AZ 3 KEZ EGZERSİZ YAPILMALI

- Obez hastaları hangi egzersizleri yapabilir? Egzersizin çeşidi kadar sıklığı ve devamlılığı da önemlidir. Aerobik, kardiyo, direnç egzersizleri, pilates gibi egzersizler obez hastalar için uygundur. Egzersiz haftada en az 3 kez, 30 dakika ter atılacak şekilde yapılmalıdır. Egzersizle birlikte kilo kaybı, kolesterol seviyelerinde düzelme, kan şekeri seviyelerinde düzelme, ruhsal halde iyileşme görülecektir.

- Obezite aşısı var mı? Obezite hakkında yeni gelişmeler nedir? Obezite aşısı şu an bilimsel anlamda kanıtlanmış ve kullanılabilirliği olan bir aşı değildir.
Hâlâ hayvan deneyleri devam etmektedir. Ancak obezite aşısının temel mantığı, acıkınca yeme isteği uyandıran ve kiloya neden olan ghrelin hormonunun kontrol altına alınmasıdır.
Bilim adamlarının çalışmalarında ghreli'nin yüksek oranda dışarıdan verilmesiyle yeme miktarının arttığı bulunmuştur.
Obestatin(yeme ile ilgili başka bir hormon) verilmesiyle de yeme isteğinin yüzde 50 oranda azaldığı ve kısa sürede kilo kaybı olduğu görülmüştür. Bu durum obestatinin ghrelini baskılamasından kaynaklanmaktadır.

LİGHT ÜRÜNLER, DİYET BİSKÜVİLER VE YAPAY TATLANDIRICILARI KULLANMAK DOĞRU MU?

Bu ürünler tabiki kullanılabilir.Ancak her şeyin çoğu zarar azı karar mantığı ile yaklaşmak gerekmektedir. Bir ürünün light ya da diyet olması onun sağlıklı ve kilo almayı engelleyeceği anlamına gelmemektedir. Bunları kullanırken dikkat edilecek nokta etiket bilgisidir. Ana ya da ara öğünde ne kadar kalori alıyorsanız ya da almanız gerekiyorsa ona eşdeğer ürünü tercih etmelisiniz. Tatlandırıcı kullanırken doğal olmasına ve miktarına dikkat edilmeli. Miktarı kilo,ihtiyacınız ve tatlandırıcının içeriğine göre değişmektedir.

- Kilo ve obezite problemiolanlar hangi tatlıları yiyebilirler?Tarifiniz var mı? Obezler ve sağlıklı bireyler içinsütlü ve hafif tatlılar tercih edilmelidir. Aşırı şekerli ve yüksek kalorili tatlılar boş enerji kaynaklarıdır. Sütlaç, su muhallebisi, evde yapılacak sütlü puding doğru tatlı seçeneklerindendir. Aynı zamanda meyveli tatlılarda tercih edilebilir.

***


Taylight Elmalı Tatlı
Porsiyon: 1 kişilik
Malzemeler: 1 orta boy elma, bir tutam tarçın, 1 tatlı kaşığı dövülmüş ceviz, 1 top diyet dondurma
Hazırlanışı: Elmanın kabuklarını soyduktan sonra ortadan ikiye bölelim. Ve üzerine tarçın serpiştirerek fırınlayalım. Piştikten sonra üzerine dövülmüş cevizimizi serpelim. Diyet dondurmayla beraber servis yapalım.

Kalori Hesabı: Elmalı tatlımızın 1 porsiyon için toplam enerji değeri 120 kalori
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Selülitle nasıl baş ederiz?   / 31-10-2008
 Sağlınıza 41 kere maşallah dedirtecek 41 öneri   / 30-10-2008
 Sağlınıza 41 kere maşallah dedirtecek 41 öneri   / 29-10-2008
 Ergenlikte değişen beslenme alışkanlıkları   / 28-10-2008
 Yağlı tohumlardan uzak durun!   / 27-10-2008
 Tuza bağlı tansiyon   / 24-10-2008
 Kanserden korunma yöntemleri   / 23-10-2008
 Yaşlılıkta sağlıklı beslenme ayrı bir önem taşır   / 22-10-2008
 Su hayatın vazgeçilmezi    / 21-10-2008
 Kırmızı fonksiyonel besinler   / 20-10-2008
GÜNCEL
Saraysız Saraysız bebeler sarayda
İngiliz Kraliyet Ailesi'nin üyesi olan York Düşesi Ferguson...
Unlu süt hasta ediyor
Müdür var kurum yok
Organ vahşeti köye indi
Müjdeli haber acıyı tazeledi
Bir kurban da Yeşim mi!
ÖSS parasıyla üniversite...
SPOR
Aslan Aslan 3'lü çekti
Kewell ve Lincoln'ün 3 dakika içinde attığı iki golle maça fırtına...
Bir bu eksikti!
Sonu güzel olsun
Adım adım ileri
Denizli motive etti
Mucize şampiyon
Polat iş başında
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Çok Bulutlu 20°C 13°C 
ANKARA Sisli 23°C 7°C 
İZMİR Çok Bulutlu 25°C 18°C 
ANTALYA Çok Bulutlu 28°C 18°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 26°C 12°C 
EKONOMİ
IMKB E: 27.832,930 D:% 4,11
DOLAR S: 1,544 D:% -0,26
EURO S: 1,964 D:% -1,06
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
   
Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Turkuvaz Medya Dijital
Hepoku Sabahtan Al Haberi