Ürik asit, normalde sağlıklı bir insanın kanında çeşitli kimyasal süreçler sonucunda ortaya çıkan bir yıkım ürünüdür. Ürik asit fazlalığı sonucunda 'Gut Hastalığı' (Podagra, damla hastalığı ve nikris olarak da bilinen) meydana gelebilmektedir.
Bunun yanı sıra fazla miktardaki ürik asit, dolaşım sisteminde, damarlarda, kalpte, böbreklerde ve daha pek çok organda birikip sorunlara sebep olabilmektedir.
NASIL ORTAYA ÇIKAR?
Zamanla eklem sıvılarında ürik asit kristaller birikmeye başlar ve Gut ataklarına neden olur. Ürik asidin fazlalılığı; ürik asidin yapım fazlalığından, böbreklerden atımının az olmasından ya da vücutta ürik asit haline dönüşen pürinlerin bazı yiyeceklerle fazla miktarda alınmasından kaynaklanabilmektedir.
Genellikle her seferinde diz, dirsek ve bileği gibi bir eklemi etkileyen bu ataklar daha çok ayak başparmağı ekleminde dayanılması oldukça zor ağrı, şişlik ve kızarma ile ortaya çıkmaktadır. Tüm romatizma türleri içerisinde en ağrılı olanıdır.
Hastanın bu dönemde aspirin ve benzeri ilaçları alması son derece yanlıştır, çünkü aspirin ürik asitin vücuttan atılımını yavaşlatır.
Gut hastalığı çoğunlukla 40 yaş üstü erkeklerde görülmektedir. Kadınlarda ise çok nadiren menopoz sonrası gelişebilmektedir.
En küçük bir atak açısından tetikte olunmalıdır. Çünkü tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar yararlı olur.
Bir eklem sürekli gut ataklarına maruz kalırsa o zaman ürik asit kristalleri ekleme zarar verir ve kronik artrit gelişebilir.
Gut hastalığı şişmanlık, hipertansiyon, hiperlipidemi ve diyabet hastalığı ile yakından ilişkilidir. Eğer tedavi edilmezse, böbrek taşları da oluşabilir.
PÜRİN İÇEREN BESİNLER * Düşük miktarda pürin içeren besinler (100 gramları 0-15 mg pürin içerir): Süt ve türevleri, peynir, yumurta, ekmek, tahıllar, sebze ve meyveler.
* Orta miktarda pürin içeren besinler (100 gramları 50-150 mg pürin içerir): Et, tavuk, balık, kuru baklagiller, mantar, ıspanak, karnabahar, kuşkonmaz.
* Fazla miktarda pürin içeren besinler (100 gramları 150-300 mg pürin içerir): Sakatatlar, av etleri, havyar, ançüez, küçük balıklar.