Vücuda ağız yoluyla alınan gıdalar öncelikle çiğneme sırasında, ardından mide ve bağırsaklarda asit ve diğer sindirim enzimleri aracılığıyla parçalanır.
Sindirim sonrası açığa çıkan vücut için faydalı yapıtaşları bağırsaklardan emilerek kana geçer ve dokular tarafından kullanılır. Gereksiz bağırsaklar yoluyla vücuttan atılır.
Vücudumuz belirli bir gıdayı sindirmekte zorluk çektiğinde bu gıdaya karşı vücutta bir reaksiyon yani "intolerans" veya "duyarlılık" gelişir. "Gıda intoleransı" terimi gıdaya karşı oluşan farmakolojik reaksiyon anlamına gelir. Farmakolojik reaksiyon, yiyeceklerde katkı maddeleri şeklinde veya doğal olarak bulunan kimyasal maddelerin yol açtığı ilaç benzeri yan etkiler olarak tanımlanabilir.
Gıdaların doğal içeriklerinde bulunan salisilatlar, aminler ve benzoatlar, farmakolojik reaksiyonlara yol açan başlıca gıda kimyasallarıdır.