
Omega yağı, Omega-3 ve Omega-6 olarak iki çeşittir ve damarları güçlendirerek, zararlı etkilerden korur. Gün içinde kullanılan yağların %40'ı bu gruptan karşılanmalıdır.
Balık çeşitlerinde: Omega 3 bulunmaktadır. Kuruyemiş çeşitleri ise
(ceviz, badem) hem Omega 3 hem de Omega 6 içerir.
Yağlı balıklar
(somon,sardalye..), zeytin yağı, kanola yağı, balık yağı, keten tohumu ve kuruyemişlerden özellikle ceviz, Omega-3 açısından oldukça zengindir.
Omega-9, damarları güçlendirmesinin yanı sıra hücre yenilenmesinde de önemli rol oynar ve beyin fonksiyonları için gereklidir. Daha çok bitkisel yağlarda bulunan Omega 9, özellikle zeytin yağ, susam yağı, fındık yağ ve fındıkta bulunur. Gün içinde kullanılan yağların %3040'ı bu gruptan karşılanmalıdır.
İyi Yağ Kokteyli Litrelik cam şişeyi üç eşit parçaya bölüp işaretleyerek birinci bölümüne zeytin yağ, ikinci bölümüne kanola ve üçüncü bölümüne de
fındık yağ doldurarak sağlıklı bir kokteyl hazırlayabilir, böylece favori yağ asitlerinden de yararlanabilirsiniz.
Uzak durmanız gereken yağlar Yapay yağlar, hidrojene bitkisel yağlardır. Kilo kontrolüne olan negatif etkilerinin yanı sıra özellikle damar işlevleri için tehlikelidir. Yapay yağ asitleri, işlenmiş birçok gıdada mevcuttur
(ürünün raf ömrünü uzattıkları için eklenirler). Örneğin
cipsler, kurabiyeler, bisküviler, çikolatalar, tüm margarin çeşitleriMargarinden özellikle uzak durmalı ve margarinle yapılmış ürünleri günlük beslenmenizden çıkarmalısınız.
Doymuş yağlar, et çeşitlerinde
(kırmızı et, tavuk eti, av etleri ve
süt, peynir, yoğurt gibi hayvansal ürünlerde bulunur. Fazla tüketilmesi damar yapısını bozar, dolayısıyla yağlı veya az yağlı olan
et ve
süt ürünlerini tercih etmelisiniz.
Damarlarımızın süpürgesi HDL Yiyeceklerdeki yağlar dışında damarlarımızı koruyan içsel bir mekanizma daha var; iyi kolesterol olarak nitelendirilen HDL. Bu iyi kolesterol, damar içinde süpürge görevi görerek kötü kolesterolü damarlardan uzaklaştırır. Yetişkinler, özellikle 35 yaşından sonra, HDL seviyesini istenilen düzeyde tutmalıdırlar.