Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | E-gazete | Ana Sayfa
Bugün: 14 Ocak 2009  
Yazar Arşivi
Kışın doğal vitamin alın
Vücut direncinin arttıran besinler
Vücut direncinin düşmesini tetikleyen besinler:
Sebzeleri pişirirken doğal vitamini nasıl koruyabiliriz?
Direnciniz düşünce…

Kışın doğal vitamin alın

Kış mevsiminin kendisini hissettirdiği bu günlerde, özellikle soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlar birçoğumuzun kapısını çalıyor. Bu hastalıklardan korunmak için vücudumuzun ihtiyacı olan kalori ve su ile birlikte 'Doğal Vitaminleri' de beslenmemizde bulundurmak oldukça önemlidir.
Her gün mutlaka en az 2 porsiyon sebze (2 tabak sebze yemeği veya 1 tabak sebze 1 tabak salata) ile beraber özellikle 3-4 adet meyve tüketilmelidir. Eğer meyve yemiyorsak bir bardak portakal veya mandalinagreyfurt suyu alternatif olarak tercih edilebilir.

Antioksidanlar ile hastalıklardan korunun
4000'in üzerinde değişik antioksidan bulunmaktadır. Bu mevsim için en önemlileri, A, C ve E vitaminleridir. Selenyum, Magnezyum ve Çinko minerallerinin, bazı B vitaminlerinin, belirli enzimlerin ve aminoasitlerin de antioksidan özellikleri vardır. Değişken bir beslenme programı, bağışıklık sistemini güçlendirmenin en iyi yoludur.

Antioksidan değeri en yüksek besinler
KURU ERİK
KURU ÜZÜM
SARIMSAK
ISPANAK
LAHANA
HAVUÇ
PORTAKAL-GREYFURT
KIRMIZI BİBER
KİVİ

Kış aylarında, lahanagiller, brokoli, mandalina, portakal, greyfurt, limon gibi kış sebze ve meyveleri tercih edilmelidir. Özellikle lahana, yüksek düzeyde antioksidan nitelikli, A,C ve E vitamini bulunduran bir kış sebzesidir. İçerdiği C vitamini, öksürük, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırır. Turp da lahana gibi öksürüğe iyi gelen ve bağışıklık sistemimizi güçlendiren, salatalarımıza ayrı bir lezzet veren kış sebzelerindendir. Özellikle kırmızı turp'a rengini veren madde antioksidan özelliktedir, dolayısıyla beyaz turpa oranla daha fazla vitamin içerir.Kış aylarında; öğle ve akşam yemeklerinde lahana, nohut, kuru fasulye ve balık arasında tercih yapılabilir, aralarda atıştırma olarak kuru erik (7-8 tane), kuru kayısı (3-4 tane) ve kuru üzüm (avuç içi kadar) içerdikleri minerallerle direncimizin artmasını sağlar, kahvaltıdan sonra 10-12 fındık da enerji vermesi açısından alınabilir.
Vücut direncini arttıran besinlerin yanı sıra direncimizi kıran, hastalıklara maruz kalmamıza neden olan besinler de mevcut. Bu besinlerin yoğun tüketilmesi asıl almamız gereken besinlerden bizi uzaklaştırdığı için ne yazık ki zaman içinde yetersiz ve dengesiz beslenerek hastalıklarla karşı karşıya kalıyoruz.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Birlikten güç doğar   / 13-01-2009
GÜNCEL
Madalyalı Madalyalı atlete berdel usulü kaçırma
Madalyalı atletizm sporcusu 16 yaşındaki kız, töre kurbanı. Madalyalı...
Oğul Eresin'e kiracı kurşunu
Uyuşturucu torbacısı genç...
İzmir'de bir dram 2 ölüm
El bombalı sahte ehliyet çetesi
Misafir katili 6 yıl sonra...
Yeğenine kıyamamış
SPOR
Aragones Aragones benim son şansım
Superdeporte Gazetesi'ne konuşan tecrübeli futbolcu "Aragones...
Aslan panzer gibi
Dede'den şok rapor
Elimde fotoğraf var!
Yıldırım yardım etti
Yok artık Memo!
Gönlüm Fener'de
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Yağmurlu 8°C 3°C 
ANKARA Parçalı Bulutlu 7°C -5°C 
İZMİR Yağmurlu 13°C 9°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 18°C 9°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 18°C 1°C 
EKONOMİ
IMKB E: 26.108,720 D:% 1,56
DOLAR S: 1,586 D:% -0,25
EURO S: 2,098 D:% -1,22
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Gizlilik Bildirimi | Bize Ulaşın | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
   
Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Turkuvaz Medya Dijital
Hepoku Sabahtan Al Haberi