Kış mevsiminin kendisini hissettirdiği bu günlerde, özellikle soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlar birçoğumuzun kapısını çalıyor. Bu hastalıklardan korunmak için vücudumuzun ihtiyacı olan kalori ve su ile birlikte 'Doğal Vitaminleri' de beslenmemizde bulundurmak oldukça önemlidir.
Her gün mutlaka en az 2 porsiyon sebze (2 tabak sebze yemeği veya 1 tabak sebze 1 tabak salata) ile beraber özellikle 3-4 adet meyve tüketilmelidir. Eğer meyve yemiyorsak bir bardak portakal veya mandalinagreyfurt suyu alternatif olarak tercih edilebilir.
Antioksidanlar ile hastalıklardan korunun 4000'in üzerinde değişik antioksidan bulunmaktadır. Bu mevsim için en önemlileri, A, C ve E vitaminleridir. Selenyum, Magnezyum ve Çinko minerallerinin, bazı B vitaminlerinin, belirli enzimlerin ve aminoasitlerin de antioksidan özellikleri vardır. Değişken bir beslenme programı, bağışıklık sistemini güçlendirmenin en iyi yoludur.
Antioksidan değeri en yüksek besinler KURU ERİK KURU ÜZÜM SARIMSAK ISPANAK LAHANA HAVUÇ PORTAKAL-GREYFURT KIRMIZI BİBER KİVİ Kış aylarında, lahanagiller, brokoli, mandalina, portakal, greyfurt, limon gibi kış sebze ve meyveleri tercih edilmelidir. Özellikle lahana, yüksek düzeyde antioksidan nitelikli, A,C ve E vitamini bulunduran bir kış sebzesidir. İçerdiği C vitamini, öksürük, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırır. Turp da lahana gibi öksürüğe iyi gelen ve bağışıklık sistemimizi güçlendiren, salatalarımıza ayrı bir lezzet veren kış sebzelerindendir. Özellikle kırmızı turp'a rengini veren madde antioksidan özelliktedir, dolayısıyla beyaz turpa oranla daha fazla vitamin içerir.Kış aylarında; öğle ve akşam yemeklerinde lahana, nohut, kuru fasulye ve balık arasında tercih yapılabilir, aralarda atıştırma olarak kuru erik (7-8 tane), kuru kayısı (3-4 tane) ve kuru üzüm (avuç içi kadar) içerdikleri minerallerle direncimizin artmasını sağlar, kahvaltıdan sonra 10-12 fındık da enerji vermesi açısından alınabilir.
Vücut direncini arttıran besinlerin yanı sıra direncimizi kıran, hastalıklara maruz kalmamıza neden olan besinler de mevcut. Bu besinlerin yoğun tüketilmesi asıl almamız gereken besinlerden bizi uzaklaştırdığı için ne yazık ki zaman içinde yetersiz ve dengesiz beslenerek hastalıklarla karşı karşıya kalıyoruz.