Kış ayları, grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlara maruz kaldığımız ve vücudumuza daha fazla özen göstermemiz gereken dönemdir. İlaçların yanı sıra doğa da bu konuda bizden yardımını esirgemiyor. Özellikle kış sebze ve meyveleri, çeşitli hastalıklara, strese ve enfeksiyonlara karşı bizim için özel bir kalkan oluşturur.
İşte burada, besinlerin renkleri devreye girer; kışın modası kırmızı ile yeşildir. Giyiminizde, evinizdeki eşyalarda, kullandığınız aksesuarlarda, saçınızın şeklinde nasıl modayı takip ediyorsanız, yiyeceklerde de mevsimin modasına uymalısınız.
Renklerin Sihri Her renkten meyve ve sebze yemeyi deneyin. Çeşitli renklerde meyve ve sebze yemek, ihtiyacınız olan besin öğelerini almanıza yardımcı olur. Günde an az beş porsiyon taze, donmuş ya da kurutulmuş meyvesebze yemeye çalışmalısınız.
Yeşil : Yeşil elma, yeşil biber, brokoli, kivi, su teresi, yeşil armut, brüksel lahanası, ıspanak, kabak
Kırmızı: Kırmızı biber, havuç, kırmızı turp, kırmızı mercimek
Kırmızının çekiciliği yiyeceklerde Mercimek : 100 gramda; 105 kalori, 9 gr. protein, 4 gr. lif, 3,5 mg. demir içerir. Sebzeler arasında proteini yüksek olanlar arasında yer alır. Özellikle vejetaryen beslenenler için iyi bir alternatiftir. Lif oranı yüksek olduğu için tokluk hissi daha üzün sürmektedir. Mercimek, kolesterolü düşürücü etkisi ve yüksek lif içeriğiyle hem kalp hem de sindirim sisteminin sağlığı için önemlidir.
Biber: 100 gramda; 20 kalori, 120 mg. C vitamini, 3 gr. protein içerir. C vitamini bakımından zengin olan biberde ayrıca, A ve E vitamini ve potasyum ile folik asit bulunur. Acı biberin içeriğinde bulunan Kapsaisin maddesinin, özellikle kanser nedeniyle ölüm oranlarında azaltıcı etki gösterdiği birçok araştırma tarafından kanıtlanmıştır.
Havuç : 100 gramda; 35 kalori, 8115 mcg. karoten, 6 mg. C vitamini, 170 mg. potasyum içerir. Karoten maddeler açısından en zengin besinlerin başında yer alan havuç, özellikle bağışıklık sistemini güçlendirir. Havuç ayrıca, Beta-Karoten (A vitamini) içeriği ile gece görüşünü olumlu yönde etkileyen sebzelerdendir. Sağlıklı dişler, saç ve kemikler için de önemli olan havucun, sindirimi kolaydır ve vücudu içten temizleme etkisi vardır.
Kırmızı Turp : 100 gramda; 12 kalori, 240 gr. potasyum, 19 mg. kalsiyum içerir. Turp lahana ailesinde yer alır. Kış aylarında bağışıklık sisteminin güçlenmesinde rol oynayan turp ayrıca, önemli oranda kükürt bileşenleri içerir. Bu bileşikler kanserli hücrelerin oluşumunu engelleyerek kansere karşı korumada önemli rol oynar.
Yeşil besinler, doğanın rengini sağlığınıza taşıyor Ispanak : 100 gramda: 25 kalori, 35 mcg karoten, 4 gr. lif, 3 gr. protein içerir. Tüm yeşil yapraklı sebzeler gibi, ıspanak da çok besleyicidir. Lif, antioksidan, vitamin ve mineral içerir. Folik asit açısından zengin (B9 vitamini) ıspanakta, gözleri koruyan lutein de bol miktarda bulunur. Ispanak, gözü koruyan, vücudun üretemediği ve yaşlandıkça yerine koyması gereken pigmentleri içerir. Yapılan araştırmalarda, ıspanak yemenin, özellikle yaşa bağlı gelişen ve görme kaybına yol açan 'Makula Dejenerasyonu' hastalığını önlemeye yardımcı olabileceği görülmüştür. Ispanak koparıldıktan sonra içerdiği folik asit ve antioksidanlar hızla azalmaya başlar bu nedenle taze ıspanak alıyorsanız, birkaç gün içinde tüketmek önemlidir.
Elma: Yeni ve egzotik lezzetlerin yanında genellikle sıradan sayılan meyvelerdendir. Oysa her iki rengi de, beta-karoten, C vitamini, folik asit, kalsiyum, magnezyum, iyot, fosfor, potasyum gibi pek çok vitamin ve minerali içerir ve ikisinin de değerli antioksidan etkileri bulunur. Elma, kolesterolü azaltır, sindirim sistemini temizler ve enerji düzeyini yükseltir.
Tere : Tere veya su teresi, sağlık için önemli besin öğelerini içerir. Yüksek dozda vitamin ve mineral içeren tere, Beta-karoten (A vitamini), C ve E vitaminlerine sahiptir. Teredeki antioksidanlar bağışıklık sistemini temizler ve güçlendirir. Solunum sistemini rahatsız eden soğuk algınlıkları, nezle, sinüzit, boğaz iltihabı gibi hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirir. Günümüzde çok sık görülen kalp hastalıkları, damar tıkanıklıkları, bazı kanser türleri ve katarakt ile ilgili tehlikeleri de azaltır. Enerjiyi arttırdığı için stresle başa çıkamayan ve bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar için alternatiftir.
Brüksel Lahanası : 100 gramda; 42 kalori, 4 gr. protein, 215 mg. C vitamini, 450 mg. potasyum içerir. Kanser oluşumuna neden olan maddelerin etkisinin yok edilmesine yardımcıdır. Vücudu, enfeksiyonlara karşı korumasının yanı sıra, göz sağlığı için de oldukça faydalıdır (Lutein ve zeaxanthin içerir). Kalp hastalıklarına karşı etkili olan folik asitin yüksek miktarda bulunması, anne adayları için de önemli bir besin olma özelliğini birlikte getirir. Ayrıca içerdiği lifler kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.