Fleksitaryen diyet uygulanırken nelere dikkat edilmelidir?
* Bu diyeti uygularken günlük protein ihtiyacımızı karşılayacak olan besinlere dikkat etmeli ve dengeli olarak almaya çalışmalıyız. Örneğin balık tükettiğiniz günde yağlı balıkları tercih etmeli ve ızgara ya da fırında hazırlanmış olanı tercih etmeliyiz.
* Et ve türevlerinin tüketilmediği durumlarda kuru-baklagillere ve az yağlı süt ve süt ürünlerine yönelmeye çalışmalısınız.
* Büyüme ve gelişme döneminde olan gençlerimizin kalsiyum ve demir ihtiyacını göz önünde bulundurarak protein açısından kısıtlı bir beslenme programının ilerde oluşabilecek hastalıklara zemin hazırlayabileceği unutulmamalıdır. (Anemi, osteoporoz, kemik hastalıkları, metabolik hastalıklar, hafıza kayıpları, konsantrasyon eksikliği v osteoporoz, kemik hastalıkları, metabolik hastalıklar, hafıza kayıpları, konsantrasyon eksikliği vb.)
* Fleksitaryen diyeti uygulayanlar, B12 vitamini yetersizliği yönünden riskli gruplardan biridir. Bu risk, hayvansal besinleri hiç tüketmeyen veganlar için de geçerlidir. Vejetaryenlerde, yetersizliği destekleyen en önemli faktör mide veya pankreas bozukluklarıdır. Bu durumda, yetersizlik 1-3 yıl gibi daha kısa sürede ortaya çıkabilir. Vejetaryen annelerin bebeklerinde B12 vitamini yetersizliği görülebilir. Vejetaryenlerde demirin emilimini artıran C vitamini kaynaklarının her öğünde ve yeterince alınması için emilimi azaltan çay kahve vb. içeceklerin aralarda tüketilmesi ve çok fazla içilmemesi gereklidir.