Önemli olan hem olmayan (bitkisel kaynaklı demir) demirin emilimini arttırmaktır. Çünkü hem demirin emilimle ilgili bir problemi bulunmamaktadır.
Hem olmayan demirin emilimini arttırmak için;
* C vitamini ile birlikte tüketilmesi sağlanmalıdır (yani sebze ve meyveler). C vitamini, fitat ve polifenollerin emilimi engelleyici etkisini yıkar. Not; Diğer bazı organik asitlerin de örneğin laktik asitin de bazı çalışmalarda demir emilimini arttırdığı görülmüştür.
* Ayrıca (bitkisel kaynaklı demir kaynakları) demir içeren besinlerin yanlarında demir (hayvansal kaynaklı demir kaynakları) içeren besinlerle birlikte tüketilmeleri de demir emilimini arttırmaktadır.
* Çay, kahve, kakao, kırmızı şarap gibi içeceklerin yemeklerle birlikte tüketimlerinden kaçınılmalıdır. Mümkünse yemeklerden bir müddet sonra tüketilmelilerdir. İçtiğiniz çayı açık olarak içine biraz limon damlatarak içmenizde de fayda vardır.
* Yapılan çalışmalarda, demir tencerelerde pişirilen yemeklerin de bizim için olumlu etkilerinin olduğu vücudumuza az da olsa bir miktar demir sağladığı görülmüştür.
* Demir tabletlerini C vitamini kaynağıyla almak, çinko veya kalsiyum tabletleri ile birlikte almamak ve çayı yemekten bir süre sonra içmek daha yararlıdır.