Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | E-gazete | Ana Sayfa
Bugün: 24 Kasım 2008  
Yazar Arşivi
Haftasonu ve Kebap ilişkisi
Kebap çeşitleri
Hafta sonu kaçamakları nasıl düzeltilir?

Haftasonu ve Kebap ilişkisi
Riskli ve lezzetli bir yemek olan kebap Türk kültüründe yer alan önemli bir besin kaynağıdır. Özellikle hafta sonu tercih edilen genellikle alkollü içeceklerle tüketilen kebap sağlıklı beslenmenin kaçamakları arasındadır. Hafta sonları dolup taşan kebapçılarda peki ne yenmeli, hafta sonu diyet nasıl olmalı ve neler tercih edilmelidir.


İnsan sağlığında etin yeri
Ülkemizde kişi başına düşen yıllık kırmızı et tüketimi sadece 12 kilogram. Oysa kırmızı et hayvansal proteinler içinde en çok demir içeren iki besin maddesinden (diğeri karaciğer) biridir. Kırmızı et ve karaciğerin içerdikleri demirin bir önemi de emilebilme özelliklerinin yani biyo yararlarının yüksek olmasıdır. Kırmızı et ve karaciğerdeki demirin yüzde 25'inin emilebilir demir olması kırmızı et ve karaciğerin kan yapımındaki önemini gösteriyor. Demir içeriğinin yanı sıra çinko ve B vitaminleri açısından da zengindir.
Türkiye'de de çok sık görülen demir eksikliğine bağlı kansızlık (anemi) organizmadaki demirin azalması sonucu ortaya çıkar. Türkiye'de hamilelerin yüzde 40-70'inde, hamile olmayan erişkin kadınların yüzde 15-40'ında, erişkin erkeklerin yüzde 5-10'unda, 5 yaşına kadar olan çocukların yüzde 50'sinde anemi görülüyor.
Mangalda pişirilen tavuk, kanat, bonfile, pirzola, köfte, kebap gibi yiyeceklerin sağlığı tehdit etmemesi için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Mangalda kömür ateşi kullanılıyorsa kömürlerin tamamen korlaşması beklenmeli, ızgara teli ısı kaynağına çok yakın olmamalıdır. Pişirme süresini kısa tutmak da önemlidir. Çünkü uzun süre yüksek ısılı işleme tabi tutulan bol proteinli besinler kanserojen maddelerin oluşmasına neden olur. Yine ateşe çok yakın tutarak pişirmek ve tütsülemek de kansere yol açabilir. Mangalda et yenilen öğünlerde, mutlaka domates, salatalık, biber ve soğan gibi çiğ sebzelerin miktarı artırılmalıdır.

Mümkün olduğunca az tüketin
Kırmızı etin sık tüketildiğinde yüksek tansiyon, kanser ve kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini artırdığı biliniyor. Hazırlanıp bekletilirken uygun koşullara dikkat edilmemesi ve iyi pişirilmemesi durumunda da mikroorganizmaların kolaylıkla üreyebileceği bir yapıya sahiptir.
Kebap mümkün olduğunca seyrek ve az miktarda tüketilmeli, hazırlarken kuyruk yağı koymamalı ve yağsız siyah etten yapılmalıdır. Kebap ateşe çok yakın pişirildiği için içindeki yağların ve proteinlerin yapısı değişerek sağlığı tehdit eder duruma gelir. Kömür dumanındaki kimyasallar kebabın içine girer. Bu nedenle dumansız ateşte pişirilmeli ve ateşle et arasında en az 15 santimetrelik mesafe bırakılmalıdır. Kebapla birlikte gazlı içecekler yerine ayran içilmeli, C ve A vitamini içeren yeşil sebze salataları ile portakal, mandalina gibi meyveler yenmelidir. Uyurken metabolizma daha yavaş çalıştığından, yatmadan önce alınan besinlerin sindirimi zorlaşır. Bu nedenle kebap, akşam öğünlerinde tüketilmemelidir.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yaşlılık ve Alzheimer   / 21-11-2008
 Yararları ve zararları ile yağlar   / 20-11-2008
 Türkiye de obezite dengesi değişiyor mu?   / 19-11-2008
 Beslenme alışkanlıkları   / 18-11-2008
 Gen deyip geçme   / 17-11-2008
 Mucize diyet yoktur   / 14-11-2008
 Organik tarım   / 13-11-2008
 Ayrılmaz ikili egzersiz ve beslenme   / 12-11-2008
 Afrodizyak etkili besinler...   / 11-11-2008
 Ya vücudunuz yediklerinize tepkiliyse...   / 10-11-2008
GÜNCEL
Diplomatik Diplomatik kurtarma
Anneanne, İngiliz damadının torununu alıkoyduğunu belirterek Başbakan...
Vicdansız baba
Ellerine Can geldi
Beyaz tehlike kapıda
Mesleki eğitime yeni düzen
Meslek aşkı ağır basıyor
Rektör Parlak İsrail basınında
SPOR
Kartal Kartal Es'ti geçti
Kartal; Trabzon, G.Saray, Fenerbahçe'nin puan kaybetmesini iyi...
Tello'dan futbol şov
Karadeniz'de sıfırtına
Alex'le bir yıl daha
25 bin feet'te son ultimatom
Düello Denizli'nin
Kayserispor eriyor
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Çok Bulutlu 12°C 5°C 
ANKARA Yağmurlu 12°C 5°C 
İZMİR Hafif Yağmurlu 17°C 10°C 
ANTALYA Gökgürültülü Sağanak Yağışlı 21°C 16°C 
ADANA Gökgürültülü Sağanak Yağışlı 18°C 14°C 
EKONOMİ
IMKB E: 21.965,960 D:% 3,48
DOLAR S: 1,675 D:% -1,88
EURO S: 2,102 D:% -1,50
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye / İletişim | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
   
Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Turkuvaz Medya Dijital
Hepoku Sabahtan Al Haberi