Demirin vücudumuzda birçok biyolojik fonksiyonu bulunmaktadır. Özellikle en önemli görevi, kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobinin yapısında bulunarak oksijeni taşımasıdır. Hemoglobin enerji üretiminde kullanılmak üzere oksijeni vücut hücrelerine taşır. Ayrıca kırmızı kan hücreleri enerji dönüşümü sonucu oluşan karbondioksidin hücrelerimizden alınarak dışarı atılmasına yardım eder. Kırmızı hücrelerimizin ömrü 4 aydır. Ömrünü tamamlayan kırmızı kan hücrelerindeki demirin bir kısmı yeniden kullanılmak üzere depolanır ya da hemen yeni hücrelerin oluşumu için kullanılır. Bu dönüşüm mekanizması bizi demir yetersizliğinden korur. Demir depolarının miktarı bireylerde diyet ve genetik yatkınlıklara bağlıdır.
Düşük demir deposu kötü sağlığın göstergesi olmadığı gibi çok fazla miktarda demir deposu da iyi anlamda yorumlanmamalıdır. (Ferritin=demirin depo formu)
FİZİKSEL AKTİVİTE Yeterli demir tüketmezseniz ya da vücudumuzdaki demir depoları çok azalırsa kırmızı kan hücrelerimiz yeteri kadar oksijen taşıyamaz, kendimizi yorgun ve halsiz hissederiz. Bu nedenle fiziksel aktivitelerimizde maksimum performansa ulaşamaz hale geliriz .
BULGULAR ÖNEMLİ Bunlar ise aneminin bulgularıdır. Demirin ayrıca; bağışıklık sistemimizdeki enzimlerin bir parçası olarak bizi enfeksiyonlardan koruma, beta karotenin A vitaminine dönüşmesi, vücuttaki kollojen ve diğer vücut proteinleri ve aminoasitlerin sentezine yardım etme görevleri de bulunmaktadır.
Menapoz öncesi yetişkin bir kadının demir ihtiyacı RDA'nın önerilerine göre 18 mg/gün kadardır. Vejetaryenlerde ise bu rakam 33 mg/gün olarak belirlenmektedir.