* Fitat ve Posa (Tam tahıllı ürünlerde ve kuru baklagillerde bulunur.) Posadan ziyade tam tahıllı ürünler ve kuru baklagillerde bulunan fitat, demir emilimini engellemektedir. Bununla ilgili besinlerin üretimi esnasında fitatın besinden uzaklaştırılması işlemi yapılabilir. Yapılan son çalışmalarda MAYALI ürünlerde, örneğin mayalı tam tahıllı ekmek de; demir emiliminin daha iyi olduğu gözlemlenmiştir.
* Polifenoller
Polifenoller (fenolik asit, flavanoidler ve onlaron polimerizasyon ürünleri vb.) anemiye neden olabilmektedir. Bu polifenoller ise ÇAY, KAHVE, KAKAO, KIRMIZI ŞARAP ve bazı bitkisel çaylar... (Bu bileşenlerden zengin özellikle SİYAH ÇAY da bulunmaktadır.)
* Süt ürünlerinde bulunan bazı proteinler
* Yumurtada bulunan albumin adı verilen protein
* Soya ve diğer kuru baklagillerdeki protein demiri bağlayabilmektedir.
* Tahıllardaki gluten adındaki protein
* Belirli miktarlarda (örneğin destek ürün olarak kullanılan çinko veya kalsiyum tabletleri demir tableti ile bir alınmamalıdır.) Kalsiyum, Çinko, Manganez, Kobalt, Nikel, Kadminyum demir emilimini azaltmaktadır.