- Çocuklar anlatılanı değil, gördüklerini taklit ederek öğrenirler. Bu nedenle çocuklara iyi bir model olmak için anne baba ve çocuğun bakımından sorumlu diğer kişilerin olumlu yeme davranışı içinde olmaları gerekir. Tüm aile bireylerinin bir arada sofrada oturarak beslenmesi de alışkanlık haline getirilmelidir. Gazlı içeceklerin zararını, içilmemesi gerektiğini savunan bir ebeveynin gazlı içecek tüketmesi, savunduğu gerçeği çocuğuna uygulatma adına doğru bir yol değildir.
- Şekerli ve gazlı içecekler yerine su, ayran, süt tercih edilmeli.
- Grup halinde, yaşıtlarıyla yemek yemek ya da arkadaşlarının evinde, restoranda, piknikte yemek, çocuklarda, özellikle seçici çocuklarda olumlu yeme davranışının gelişmesine yardımcı olur.
- Yemek ceza veya pazarlık aracı olmamalıdır. Yemeğin gelişimi için önemli olduğu çocuğa anlatılmalıdır.
- Oyun oynarken, televizyon izlerken beslenmek çocuğun farkında olmadan fazla besin tüketmesine ya da iştahsız çocuklarda doygunluk hissinin çabuk oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle televizyon ve bilgisayar başında geçirilen süre kısıtlanmalıdır.
- Uzun süren açlık sonrası kan şekeri seviyelerinin düşmesine bağlı olarak çocukların daha çok şeker içeriği yüksek olan besinlere yönelmesini önlemek için ana öğün aralarına ara öğünler ilave edilmesi doğru olacaktır. Ara öğünlerinde kurabiye, çikolata, kek yerine süt, ayran, meyve veya meyveli yoğurt gibi besinleri tüketmesine özen gösterilmelidir.
- Çocuklara örnek olan öğretmenlerin de beslenme konusunda bilgili olması, doğru örnek olması gerekir.
Okul saatlerinde karşılanacak olan öğünlerin doğru besinlerden seçilmesi, hijyenik olması, taze sebze ve meyvelerden oluşan ara öğünlerin eklenmesi en temel önerilerdendir.
- Eve mümkün olduğunca abur cubur niteliğinde besinleri almayın ve çocuğunuzun yanında bu tür besinler tüketmeyin.
- Çocuklarınızı reklamlar hakkında ve kullanılan satış stratejileri hakkında eğitmeye başlayın. Yaşı küçük olsa bile sizin karşıt görüşlerinizi örnek alacaktır.
- Çocuklarınıza besinler ve sağlıklı beslenme konusunda eğitimler vermeye çalışın. Bu konuda zorlanıyorsanız bilginizi arttırmak için bir diyetisyenden yardım alın.
- Yaşıtların özellikle de 10 yaşa kadar çocukların birbirine etkileri çok fazladır. Bu yaş grubu birbirlerine kendilerini kabul ettirip sevdirmek isterken aynı zamanda birbirlerini taklit etmektedirler. Özellikle yedikleri besinler konusunda hepsi aynı şeyleri tüketmek isterler. Bu anlamda ailelerin çocuklarını takip etmeleri, gelişen davranışları zamanında tespit edip doğru yönde değiştirmeleri çok önemlidir.
- Çocuklarınızı piyasada bulunan besinlerden maalesef tamamen uzaklaştırmanız mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla zaman zaman bu tür besinlerin yerine geçebilecek daha sağlıklı besinler hazırlamaya çalışın veya ürünlerin içinde daha sağlıklı olanları ayırmaya çabalayarak bu alternatifleri çocuklarınıza belirli fakat uzun süreli aralıklarla sunun.
- Fast-food dan çocuklarınızı mümkün olduğunca uzak tutmaya çalışın. Eğer bu konu ile ilgili sorun yaşıyorsanız, evde daha sağlıklı alternatifleri çocuğa sunabilirsiniz. Örneğin hamburger ve patates kızartması isteyen çocuğa evde hazırlayacağınız tahıllı ekmek ve ızgara köfte ile yapılmış bir sandviç, fırında üzerinde çok hafif yağ gezdirerek pişireceğiniz 2-3 ince dilim patates ve yanında 1 bardak ayran vermeyi deneyebilirsiniz.