
Anoreksiya Nervoza'nın bir başka boyutu da, Bulimia'dır. Yeme davranışlarında, yemek yedikten sonra kendisini kusturmak olarak ortaya çıkar. Dolayısıyla bu hastalık sonucunda dişlerin hasar görmesi, ağızda yaralar açılması, nefesin kötü kokması, kaslarda zayıflık hatta kalp sorunları ortaya çıkmaktadır. Bulimialıların kilolardan kurtulmak için başvurdukları bir başka yanlış yöntem de, laksatif veya 'diüretik' ilaçlar kullanmaktır. Bu tip ilaçlar kullanarak sık tuvalete çıkmakla, alınan kalorilerden kurtulmazlar aksine ciddi mineral kaybına neden olurlar. Özellikle potasyum ve sodyum gibi kasları güçlü tutan mineralleri kaybederler.
Belirtileri: * Devamlı yiyecek düşünme, devamlı canının yemek çekmesi, çok miktarda yemeği çok kısa bir sürede yemek,
* Yemek sonrası kusma ile yediklerini çıkartmak
* Şişman olduğunu inkar etmek,
* Kilo vermek için bir süre hiçbir şey yememek veya yemekleri yeterince hazmetmeyi önleyecek ilaçlar almak, kendisini hasta edecek rejimler yapmak.
* Bulimiya nervoza bütün toplumlarda yaklaşık yüzde 1 oranında görülmektedir. Genç kızlarda ve kadınlarda erkeklere oranla 10 kat sık görülür. Bulimiya nervoza, yıllar boyunca birçok kez yineleyen, aralıklı süregelen bir rahatsızlıktır. Araştırmalar sonucu, bu rahatsızlığın tekrarlanmasının sebebinin, atipik depresyon olduğu düşünülmektedir. Bu hastalarda depresyon, panik, endişe ve heyecan bir arada görülebilir. Özellikle aile öykülerinde de bu tip rahatsızlıklara rastlananlarda beslenme bozuklukları daha sık görülmektedir. Ayrıca çocukluk çağında cinsel saldırılara uğramış olma ve aile içi sorunların çokluğu da dikkat çekmektedir.
Bulimiya nervozalı hastaların çoğu ayakta tedavi edilebilir. Belirtiler, ilaçla ve psikoterapi ile başarılı bir biçimde durdurulabilirse de, uzun sürede iyileşme ne yazık ki kesin değildir. Hastaların büyük çoğunluğunda tekrarlamalar oluşabilir.
Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz? Yeme bozukluklarında, tedavinin, tıbbi hekim, psikoterapist, psikiyatrist ve beslenme uzmanı tarafından planlanması büyük önem taşımaktadır. Tedavi 1-2 yılı bulabilen zorlayıcı bir süreçtir.