Zayıflama programlarında temel iki yaklaşım kalori kısıtlanması ve fiziksel aktivite uygulanması. Araştırmalara göre diyet ve egzersiz birlikte uygulandığında sadece diyet uygulanarak yapılan programlara göre daha fazla kilo kaybı görülmektedir.
KALORİ HARCANIR Özellikle uzun dönemde, verilen kilonun korunabilmesi için egzersiz vazgeçilmez unsurdur. Bu nedenle egzersiz kilo vermeye yönelik tüm programların vazgeçilmez bir parçasıdır. Egzersizin yararları şöyle özetlenebilir. Egzersiz sırasında kalori harcanır. Kan basıncı, serum kolesterolü, vücut kompozisyonu, kalp ve solunum sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır.
YAVAŞ YAVAŞ ARTTIRIN Egzersiz obez kişinin psikolojik durumunu iyileştirir, bazal metabolizma hızında artışa sebep olur, karbonhidrat oranı yüksek olan, tatlı, çikolata, hamur işlerine karşı isteği azaltır, uyku düzenini olumlu yönde etkiler, doğal yaşlanmayı geciktirir, spor yapan erkeklerde de prostat kanseri riskini ve kadınlarda osteoporozu durdurur. Yağsız vücut kütlesi kaybını önler. Egzersiz haftada en az 3 kez, 30 dakika süresince ter atacak kadar yapılmalıdır. Egzersiz yoğunluğu ve süresi yavaş yavaş artırılmalıdır.
Kilo vermeye başlamadan önce muhakkak bir uzmana gitmelisiniz.
Bu hem kilo kontrolünüzü sağlayacak hem de sağlıklı ve bilinçli kilo vermenizi sağlayacaktır. Aynı şekilde spora başlamadan öncede bir doktor kontrolünden geçmeniz çok önemli. Kalp sağlığınız yerinde olup olmadığını öğrenmeli ve egzersiz programınızı ona göre belirlemelisiniz. Özellikle ağır ve yorucu hareketlerden kaçınmalısınız.
***
*
Düzenli fiziksel aktiviteye genç yaşta başlamak kilo kontrolünün yanı sıra kronik hastalıklara yakalanma riskini de azaltır. *
Egzersiz haftada en az 3 kez, en az 30 dakika süresince yapılmalıdır. Egzersiz yoğunluğu ve süresi yavaş yavaş artırılmalıdır. *
Body yapmak (kas gücünü geliştirerek) çok fazla kilo verdirmeyebilir ama haftada bir iki kez kısa ve sürekli olarak yapmak kasların gevşemesini önleyebilir.