Meyve ve sebzelerin antioksidan etkisi bulunduğu için salata veya sebze olarak tüketin. 4Kırmızı et yerine balık, tavuk ve hindiyi tercih edin. Ancak et miktarlarına ve pişirme şekline mutlak dikkat edin.
* Toplam yağ tüketiminizi azaltın. Katı yağlar yerine sıvı yağları, özellikle zeytinyağı kullanın. Zeytinyağı içerdiği yağ asitleri açısından oldukça yararlıdır ve yer fıstığı yağında doymamış yağ asidi olan oleik asit kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterolü yükseltir.
* Çorba veya sebze yemeğinize veya cacık olarak 2-3 diş sarımsak tüketin, sarımsak bol miktarda potasyum, fosfor, selenyum, A ve C vitaminleri ile 75 farklı kükürtlü madde içerir. Kan damarlarını genişletmekte ve kanın pıhtılaşma yeteneğini azaltmakta, böylece damar tıkanmasını önlemektedir.
* Yılbaşı sofralarında şarküteri ürünlerinin tüketilmemesini öneriyorum. İçeriğindeki doymuş yağ asitleri özellikle kalp damar sağlığını olumsuz etkilemektedir. Eğer tüketilmek istenilirse miktarını minimumda tutarak ve beraberinde C vitamininden zengin yiyecekleri de bulundurmaya özen gösteriniz. İçeriğindeki nitrit ve nitratın etkilerini minimuma indirmek için domates, limon, yeşil biber, maydanozdan oluşan bir salata uydun bir seçenek olacaktır.
* 2-3 yemek kasığı kadar barbunya pilakisi, kuru fasulye veya nohut tüketin. Kurufasulye, nohut, mercimek, börülce ve barbunya hem çok besleyicidir, hem de kalp hastalıkları ve kanserden koruyucu maddeler içermektedir. Bu koruyucu maddelerden biri diyet lifidir. Diyet lifinin yüksek tansiyonu v e kötü kolesterolü düşürdüğü, kan şekerinin yükselmesini, kabızlığı ve kalın bağırsak kanserini önlediği belirlenmiştir.
* Diyet lifi tüketiminizi arttırın. Kuru baklagiller, tahıllar, meyve ve sebzeler iyi lif kaynağıdır. Baklagillerin başka bir yararı folik asitin çok iyi kaynağı olmalarıdır. Folik asit kalp hastalığında risk faktörlerinden biri olan homosistemini kontrol altında tutar.
* Alkol kullanıyorsanız en azından 1-2 kadeh kırmızı şarap tüketin.
* Azar azar yiyin, hızlı yemek daha çok insüilin salgılanır, bu da hem yağın vücutta depolanmasına, hem de karaciğerde kolesterol yapımının artmasına neden olur.
* Kuruyemişler özellikle kalp hastalıklarının önlenmesinde önemli etkilere sahip besin maddeleridir. Daha önceleri yağlı oldukları için kalbe zararlı sanılan yerfıstığı, ceviz, badem, fındık, fıstık, ay ve kabak çekirdekleri gibi çerezlerin yapılan çalışmalarla kalbi koruyucu maddeler içerdikleri bulunmuştur. Kuru yemişlerde bulunan tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri ve bitkisel steroller kolesterolü düşürür. Ama aşırı tüketilmemelidir.