* Dengeli beslenmeyi amaç haline getirmelisiniz. Yaşam tarzınızı ve beslenme alışkanlıklarınızı yeniden gözden geçirmeli ve uzun vadeli düşünmelisiniz.
* İdeal vücut ağırlığınızı korumaya özen göstermelisiniz, kilolu iseniz zayıflamalı, düşük kilolu iseniz ideal vücut ağırlığına ulaşmaya çalışmalısınız.
Çünkü menopozdan sonra vücut, yağ dokusundaki östrojenden de yararlanmaktadır.
* Sağlıklı bir yaşam çizgisini yakalamak için düzenli klinik bulgularınıza baktırmalı, buna paralel olarak sağlıklı beslenme ilkeleriyle, doğru beslenmeye özen göstermelisiniz.
* Günlük öğün sayınızı artırmalı, böylelikle artan yaşla beraber düşen metabolizma hızınızı korumaya çalışmalısınız.
* Her yaş döneminde yeterli kalsiyum alımına dikkat etmelisiniz.
Menopoz dönemi öncesi günlük kalsiyum ihtiyacı 1000 mg/gün iken, bu dönem sonrası günlük ihtiyacınız 1500 mg/gün ' a kadar çıkmaktadır.
Özellikle süt ve süt ürünlerinin yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, fındık, badem, kuru incir en iyi kalsiyum kaynaklarıdır.
* Aşırı protein tüketiminden kaçınmalısınız.
Çünkü yüksek proteinli proteinli diyet idrarla kalsiyum atımını arttırır ve osteoporozis için önemli bir risk faktörüdür.
Önerilen protein miktarı,günlük hayvansal kaynaklı besinlerin ağırlıklı olduğu diyette 1 g/kg , bitkisel ağırlıklı diyette ise,3 g / kg dır.
* Balık,fındık, ceviz ve zeytinyağına dayalı, tahıl,az yağlı süt ve peynirlerle zenginleştirilmiş, domates, salatalık,yeşil biber gibi vitamin, mineral ve lif kaynaklarını,bitkisel östrojenlerle yüklü soya ürünlerini ve keten tohumunu daha çok tüketerek bu dönemi daha sağlıklı geçirebilirsiniz.
* Yemeklerde tuz kullanımına dikkat etmeli,salamura besinlerden uzak durmalısınız.
Hormonal değişimin görüldüğü bu dönemde,vücudunuz ödem yapmaya yatkın olduğundan dolayı aşırı tuz tüketiminiz, ödeminizi artıracaktır.
Aynı zamanda aşırı tuz tüketimi idrarla Ca atımını da hızlandıracaktır.
* Günlük gerekli D vitamini ihtiyacı karşılanmalıdır.
Güneş ışınlarından uygun şekilde ve düzenli olarak yararlanılmalı, kış günlerinde öğle vakitleri, yaz aylarında ise kuşluk ve ikindi vakitlerinde güneşlenmelisiniz.
* Sigara içmemeye özen göstermelisiniz.
Sigara,kandaki C vitamini düzeyini ve serum östrojen düzeyini düşürücü olumsuz etkiye sahiptir.
* Yapılan fiziksel aktivite, gençlikte kemik kütlesini artırmada,yaşlılıkta ise kemik kaybını önlemede son derece önemli role sahiptir.Dolayısıyla düzenli olarak egzersiz yapmaya özen göstermelisiniz.
* Alkollü içeceklerden ve kafeinden uzak durmalısınız.Alınan alkol ,kemik oluşum hücrelerini olumsuz etkilemekte ve kalsiyum emilimini engelleyici etkiye sahiptir.