Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 22 Ocak 2007  
Yazar Arşivi

Tuz ihtiyacımız ve doğru tüketme yolları

Tuz hepimiz için vazgeçilmez bir lezzettir; daha yemeğin tadına bakmadan birçoğumuz hemen elimize tuzluğu alır ve bir güzel yemeği tuzlarız. Ama hiç birimiz ne kadar tuz kullandığımızı ya da günlük ihtiyaçlarımızı karşılamak amacıyla yapmayız bu işlevi; sadece bir alışkanlık ve damak tadımızı koruyabilmek için yapılmış seri bir davranıştır.
Sağlığımızı koruyabilmek için günlük tuz ihtiyacımız nedir? İlk önce buna değinelim. Günlük sodyum ihtiyacımız 2 bin 400 mg'dır. Bu miktarda sodyumu ise günlük tüketeceğimiz 5 gram tuz ile karşılayabiliriz. Yaptığım bir çalışmada günlük tükettiğimiz tuzun 12-14 gram olduğunu gördüm.
Tüketmekte olduğumuz besinlerin hemen hemen hepsinde doğal tuz bulunmaktadır. Biz dışarıdan eklemesek bile günlük ihtiyacımızı rahatlıkla karşılayabiliriz.
Fazla tuz tüketirsek ne olur?
İhtiyacımızdan fazla tuz tüketmek öncelikle idrarla fazla kalsiyum atılımına yol açar. Bu da kemiklerden kalsiyum kaybını yükselterek, zamanla kemik erimesine neden olur; kırılma riskini ve osteoporozu da arttırabilmektedir.
Bir başka sağlık sorunu da, kan basıncımızdır. Yüksek tansiyona eğilimimiz varsa ya da yüksek tansiyon hastasıysak, tuz tüketimini sınırlamamız gerekir.
Tuz tüketimini azaltmak için neler yapabiliriz ?
Öncelikle yemeklerimize nane, fesleğen, kekik, maydanoz gibi baharatları katabiliriz. Aşırı tuzlu olan turşu, salamura, konserve ve tuzlama gibi yiyeceklerin tüketimini azaltabiliriz. Ancak sağlığımız için önemli bir mineral olan iyot, tükettiğimiz sofra tuzunda zenginleştirildiği (sofra tuzlarına eklendiği) için günlük çeyrek çay kaşığı sofra tuzu kullanarak iyot ihtiyacımızı karşılamış oluruz. Bazı yörelerimizde toprakta ve suda yetersizliği tespit edilen iyot, halk sağlığını korumak amacıyla (guatr ve zihinsel gerilik gibi) sofra tuzlarımıza eklenmiştir. İyot çabuk kayba uğrayabildiğinden, ışık görmeyen yerlerde muhafaza edilmelidir.
"Aşırı tuzdan kaçınalım" dedik ama bir de tuz ihtiyacımızın arttığı zamanları hatırlatalım.
İshal durumunda vücudumuz sürekli su ve elektrolit kaybına uğrar. Tuz kaybı da baş sıralarda yer alır. Bu durumda tuz tüketimi mutlaka arttırılır. Sıcak havalarda ve egzersiz yapıldığında terleme ile kayıp yine fazla olacağından tüketim arttırılmalıdır.
Sağlıklı bir şekilde tuz tüketmek ve fazlasından korunmak için bol su içmeli, taze sebzemeyve tüketmeliyiz.
Az tuzlu, bol tatlı günler dilerim.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Gut hastalığı   / 15-01-2007
 Suyun hayatımızdaki yeri   / 08-01-2007
 İyi bayramlar   / 01-01-2007
 2007'ye girerken   / 25-12-2006
 Vücut direncimizi nasıl artırabiliriz?   / 18-12-2006
 Osteoporoz ve beslenme   / 11-12-2006
 Okul döneminde beslenme önerileri   / 04-12-2006
 Karaciğer yağlanmasında beslenme önerileri   / 27-11-2006
 Yüksek kolesterolle nasıl savaşalım?   / 20-11-2006
 Beslenme anemileri   / 13-11-2006
GÜNCEL
Önce Önce namaz sonra infaz
Katil zanlısı Ogün Samast, önce Cuma namazı kıldığını sonra Dink'i...
Yaştan 9 yıl yatıp çıkacak
İyi bir evlat yetiştiremedim
Kaçış bileti bir kadın
Acının mesajı çiçek
Seçimler kriz olmaz
Acılar karıştı
SPOR
Samba Samba ve Tango: 2-1
Tur atlamak için galibiyete ihtiyacı olan Kartal, 58'da Bebbe'nin...
150 bin dolarlık tekme: 1-1
Bir şarkısın sen ömür boyu...
Kozumuz disiplin
Murat Aksu depremi
Savunmaya fırça
Sasa İliç gidiyor Canobbio...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sisli 14°C 7°C 
ANKARA Sisli 10°C -3°C 
İZMİR Çok Bulutlu 19°C 9°C 
ANTALYA Az Bulutlu 19°C 8°C 
ADANA Az Bulutlu 17°C 4°C 
EKONOMİ
IMKB E: 40.201,140 D:% -0,14
DOLAR S: 1,418 D:% -0,46
EURO S: 1,837 D:% -0,41
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu