Karaciğer yağlanmasında beslenme önerileri
Karaciğerde normalde yüzde 10 oranında yağ bulunur, eğer bu değer fazlalaşırsa karaciğer yağlanması oluşur. Karaciğer neden yağlanır? Yediğimiz yiyeceklerin yağları ya da yağ dokumuzdan gelen yağların karaciğerimizde aşırı yağ asidi birikimi yapması, yağ asidi sentezi (dönüşümünün) artması, yağ oksidasyonunun azalması, protein yapımında bozukluk olmasıdır. Karaciğer yağlanmasına bir başka neden de alkolizmdir. Aşırı yetersiz beslenme (özellikle protein ve enerji yönünden) Açlık Şişmanlık Ülseratif kolit vb. de diğer nedenlerdir. Beslenme düzeni hastanın durumuna göre düzenlenir. Günlük tüketilen yağ miktarı azaltılır. Öğünler 5-6 kez olacak şekilde ayarlanır. Peynir ve et tüketiminde aşırı yağlı olanlar tercih edilmez. Sebze her gün pişmiş 1 porsiyon ve salata şeklinde her iki öğünde de kullanılabilir. Meyve günde 3-5 porsiyon tüketilmeli ve ara ara kuru meyvelere özellikle kuru kayısı ve üzüm tercih edilmelidir. Günlük ekmek tüketimi kahvaltı, öğle, akşam olmak üzere paylaştırılmalı ve 1-2 dilim olacak şekilde düzenlenmelidir. Pilav, makarna, börek gibi bol karbonhidrat içeren yiyecekler porsiyonları abartılmadan sadece 1 öğün 4-6 çorba kaşığı olarak tüketilebilir. Karaciğere destek olur düşüncesiyle aşırı tatlı tüketimi doğru değildir ve fazla yenmesi kilo alımıyla sonuçlanarak karaciğer yağlanmasını destekleyebilir. Kahvaltıda 1-2 tatlı kaşığı balreçel bile yeterli olabilir, ancak haftada 2-3 porsiyon az yağlı sütle yapılmış sütlü bir tatlı da yenebilir. Eğer kilo fazlalığı var ise mutlaka bundan kurtulmak gerekmektedir, yalnız hızlı kilo vermek için aşırı spora yüklenmek (haftada 5-6 gün 1-2 saat gibi) yorucu ve stresli olabilir. Mevsimi geldiğinde enginar tüketim sıklığını arttırabilirsiniz (haftada 3-4 gibi) bu karaciğerdeki toksik maddelerin atımına yardımcı olacaktır. Her gün yaklaşık 2 litre su içmeyi de ihmal etmeyiniz.