Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 20 Kasım 2006  
Yazar Arşivi

Yüksek kolesterolle nasıl savaşalım?

Kandaki yağ oranlarının yüksek olması hepimizi korkutan bir durumdur. Asıl korkumuz da kalp krizi geçirme riskidir. Adım adım yapacaklarımızı sıralayalım: Yüksek kolesterol doktor tarafından önerilen tetkiklerle kesinleşirse, öncelikle doktorumuzun önerdiği tedaviyi eksiksiz uygulayalım ve düzenli yürüyüşlere başlayalım. Haftada 3-4 kez 45-50 dakikalık hafif tempolu yürüyüşler olumlu etkiler getirecektir. Beslenme şekline gelince; eski düzeni biraz değiştirmek gerekecek. Mutfağımıza sadece sıvı yağlar girmeli. Bunlardan da pişireceğimiz yağı ağırlıklı olarak riviera tipi zeytinyağı ve yanına soya yağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı gibi diğer bir sıvıyağ ekleyerek yemek pişirmek doğru bir seçim olur. Yalnız, "Bu yağlar yararlıdır" deyip bol bol kullanmıyoruz. Örneğin; 1 kg sebzeden yemek pişireceksek, toplam 2 çorba kaşığı yağ yeterli olur. Ayrıca sebze yemeklerini pişirirken içine et, kıyma ya da tavuk eklemiyoruz. Haftada 2-3 öğün ızgara ya da fırında pişmiş balık yemeyi alışkanlık haline getirmeye çabalıyoruz ki; vücudumuza iyi bir yatırım yapmış olalım. Süt ürünlerine gelince; peyniri yarım yağlı ya da az yağlı tercih edelim. Süt ve yoğurdu yerken de, varsa üzerindeki kaymağı mutlaka ayıralım. Kahvaltıda tereyağ ya da margarin tüketiminden vazgeçelim. Pilav ve makarna pişerken de az miktarda sıvı yağ kullanalım. Bir de görünmez kahramanlara gelelim; ilk sırada hamur işi ürünler ve güzel hazırlanmış kek, börek, çörek ve bisküviler tam birer tuzak. Hemen hepsinde katı yağlar çok fazla kullanılmakta. Bunlardan sadece özel günlerde küçük porsiyonlar tadabiliriz; ayda 1- 2 kez gibi. Başka bir görünmez kahramanla karşılaşıyorum: ÇİKOLATA. Her gün yenilen birkaç küçük parça her şeyi alt üst edebiliyor. Çünkü, içinde margarin ya da tereyağ gibi katı yağlar bulunuyor. Kuruyemişlere gelince Omega-3 içerdikleri için halk arasında tüketim gittikçe artıyor, ancak bunları da sınırsız yemek yarar sağlamakla beraber kilo alımına yol açtığı için vücut yağımızı artırarak yine kolesterol yüksekliğini destekleyebilir. Haftada birkaç ceviz içi ve 15-20 adet fındık, badem yeterli gelebiliyor. Özellikle, hafta sonu kahvaltılarında şarküteri ürünlerini baş tacı ediyoruz. Sucuk, salam, sosis, pastırma, jambon çok yağlı ürünlerdir. Pastırmanın eti yağsız olduğu için seyrek olarak tüketilebilir. Tabii ki; hipertansiyon şikayeti yoksa. Yumurta tüketiminde tam yumurta için haftada 1 kez diyebiliriz. Beyazını haftada 2-3 daha kez kullanabilirsiniz.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Beslenme anemileri   / 13-11-2006
 Kilo durumu ve kısırlık ilişkisi   / 06-11-2006
 Reflü hayatınızı karartmasın   / 30-10-2006
 Bayramı sağlıklı geçirelim   / 23-10-2006
 Yetişkinlerde zayıflık   / 16-10-2006
 Daha rahat etmek için...   / 09-10-2006
 Light ürünler hayatımızda   / 03-10-2006
 Ramazan Ayı için beslenme önerileri   / 25-09-2006
 Sonbahara 'merhaba' derken   / 18-09-2006
GÜNCEL
Boşanmalar Boşanmalar yeni pazar
İstikbal Mobilya Genel Müdürü Memduh Boydak: Boşanmalar arttıkça 2...
Hipokrat töresi
Hakim, mağdurdan davacı
Zihniyete bak!
Dört dörtlük canavar
Harikasın Ayasofya
Çaresiz ölüm, ilaç oldu!
SPOR
Aslan Aslan gibi kıyak!: 0-0
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi berabere bitti, Galatasaray sevindi. Her...
Buz gibi golü 'Ulusoy' yedi!
Zico: Kaleci istiyorum
Cezalar affedildi
Trabzon'un İflas'ı: 0-1
50 Kartal'a gözaltı
Özür kabul etmem
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sisli 14°C 10°C 
ANKARA Sisli 13°C -1°C 
İZMİR Sağanak Yağmurlu 17°C 10°C 
ANTALYA Sağanak Yağmurlu 18°C 12°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 19°C 7°C 
EKONOMİ
IMKB E: 38.432,800 D:% -2,13
DOLAR S: 1,443 D:% 0,10
EURO S: 1,844 D:% -0,14
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu