Gut hastalığı
Bu hafta, halk arasında 'damla hastalığı' olarak da adlandırılan Gut hastalığından bahsedeceğim. 'Vücudumuzdaki pürin metabolizmasındaki bozukluk sonucunda oluşabilen kalıtsal bir hastalık' diye tanımlayabiliriz. Pürin, vücudumuzda ürik aside yıkılan bileşiklere denir ve idrarda bulunur. Gut hastalığında kandaki ürik asit seviyesi yükselir ya da böbreklerden ürik asit atımı azalır. Ürik asit kristalleşir ve eklemlerde çökelir. Bu çökelme yoğun ağrılara ve iltihaplanmalara yol açar. Genellikle ayak başparmağı tabanında bulunan eklemde oluşmaktadır. Eller, ayaklar ve kollarda bulunan eklemlerde de görülebilir. Gutikigruptagörülür: 1)PrimerGut: Metabolizma bozukluğuna bağlı oluşan gut. 2)SekonderGut: Obezite, diyabet, koroner damar hastalığı, kronik böbrek hastalığı ile birlikte görülen gut. Gut daha çok 40 yaş üstü yetişkinlerde, özellikle de şişman erkeklerde görülür. Önerilen ilaç tedavisini ihmal etmeyiniz. Guthastalarınasılbeslenmeli? 1) Genel prensibimiz pürinden zengin besinleri azaltmak ya da belirli bir süre tamamen soframızdan kaldırmaktır. Hastalığın akut dönemlerinde, örneğin; et, balık, kümes hayvanları etleri (tavukhindi gibi) yasaklanır. Akut şikayetler geçtiği zaman, bu gruptan az miktarda tüketilir. 2) Süt, yoğurt ve peynir kullanabileceğimiz yiyeceklerdir. (Yarım yağlı olmasına özen gösterelim) 3) Günlük yağ tüketimini azaltılmalıyız. 4) Özellikle sebze ve meyvelerin tüketimi idrarı alkali yaptığı için arttırılmalıyız.. 5) Ürik asidin atımına yardımcı olduğu için bol su tüketmeliyiz. 6) Alkol ürik asidi arttırdığı için, içecek olarak alkolü kullanmamalıyız. 7) Çay-kahve tüketiminde kısıtlama yok. Gut hastaları fazla kilolu olduklarından bu fazlalıkları yavaş yavaş vermeliler. NOT:Karaciğer,beyin,böbrek,dalak,yürek,dil,işkembe,sucuk,sosis,pastırma,ördek,kazetivetamyağlıpeynirkesinlikletüketmiyoruz. Mantar, bezelye, karnabahar gibi sebzeleri çok seyrek ve küçük porsiyonlar halinde, ıspanağı ise ara ara tüketiyoruz. Kurubaklagillere gelince (kuru fasulye, nohut, mercimek gibi); bu grubu haftada 1 kereden fazla tüketmiyoruz ve miktarlarını 8 silme çorba kaşığı pişmiş halde sınırlıyoruz.