Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 15 Ocak 2007  
Yazar Arşivi

Gut hastalığı

Bu hafta, halk arasında 'damla hastalığı' olarak da adlandırılan Gut hastalığından bahsedeceğim. 'Vücudumuzdaki pürin metabolizmasındaki bozukluk sonucunda oluşabilen kalıtsal bir hastalık' diye tanımlayabiliriz. Pürin, vücudumuzda ürik aside yıkılan bileşiklere denir ve idrarda bulunur. Gut hastalığında kandaki ürik asit seviyesi yükselir ya da böbreklerden ürik asit atımı azalır. Ürik asit kristalleşir ve eklemlerde çökelir. Bu çökelme yoğun ağrılara ve iltihaplanmalara yol açar. Genellikle ayak başparmağı tabanında bulunan eklemde oluşmaktadır. Eller, ayaklar ve kollarda bulunan eklemlerde de görülebilir.
Gut iki grupta görülür :
1) Primer Gut: Metabolizma bozukluğuna bağlı oluşan gut.
2) Sekonder Gut: Obezite, diyabet, koroner damar hastalığı, kronik böbrek hastalığı ile birlikte görülen gut.
Gut daha çok 40 yaş üstü yetişkinlerde, özellikle de şişman erkeklerde görülür. Önerilen ilaç tedavisini ihmal etmeyiniz.
Gut hastaları nasıl beslenmeli?
1) Genel prensibimiz pürinden zengin besinleri azaltmak ya da belirli bir süre tamamen soframızdan kaldırmaktır. Hastalığın akut dönemlerinde, örneğin; et, balık, kümes hayvanları etleri (tavukhindi gibi) yasaklanır. Akut şikayetler geçtiği zaman, bu gruptan az miktarda tüketilir.
2) Süt, yoğurt ve peynir kullanabileceğimiz yiyeceklerdir. (Yarım yağlı olmasına özen gösterelim)
3) Günlük yağ tüketimini azaltılmalıyız.
4) Özellikle sebze ve meyvelerin tüketimi idrarı alkali yaptığı için arttırılmalıyız..
5) Ürik asidin atımına yardımcı olduğu için bol su tüketmeliyiz.
6) Alkol ürik asidi arttırdığı için, içecek olarak alkolü kullanmamalıyız.
7) Çay-kahve tüketiminde kısıtlama yok.
Gut hastaları fazla kilolu olduklarından bu fazlalıkları yavaş yavaş vermeliler.
NOT: Karaciğer, beyin, böbrek, dalak, yürek, dil, işkembe, sucuk, sosis, pastırma, ördek, kaz eti ve tam yağlı peynir kesinlikle tüketmiyoruz.
Mantar, bezelye, karnabahar gibi sebzeleri çok seyrek ve küçük porsiyonlar halinde, ıspanağı ise ara ara tüketiyoruz.
Kurubaklagillere gelince (kuru fasulye, nohut, mercimek gibi); bu grubu haftada 1 kereden fazla tüketmiyoruz ve miktarlarını 8 silme çorba kaşığı pişmiş halde sınırlıyoruz.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Suyun hayatımızdaki yeri   / 08-01-2007
 İyi bayramlar   / 01-01-2007
 2007'ye girerken   / 25-12-2006
 Vücut direncimizi nasıl artırabiliriz?   / 18-12-2006
 Osteoporoz ve beslenme   / 11-12-2006
 Okul döneminde beslenme önerileri   / 04-12-2006
 Karaciğer yağlanmasında beslenme önerileri   / 27-11-2006
 Yüksek kolesterolle nasıl savaşalım?   / 20-11-2006
 Beslenme anemileri   / 13-11-2006
 Kilo durumu ve kısırlık ilişkisi   / 06-11-2006
GÜNCEL
Ayasofya Ayasofya kaçırılıyor
İşadamı Osman Çarmıklı'dan müthiş iddia: Ayasofya dahil 11 müze...
Uçuşlara fren, skandala gaz
Üniversitede atama kavgası
Türk polisi yakalar
Helalinden ölmeli
Üçü bir arada acı
Ödül yerine ceza
SPOR
Elde Elde var biiiiir: 4-3
Sarı-Lacivertli ekip, Alman Ligi'nin ilk yarısını 15'inci sırada...
Bu direğe büyü yapılmış
Bir FotoMurat vardı
Gerets'ten geri adım
Kartal'a doping
Paşa'ya Papa primi
Bırakın gideyim
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sisli 12°C 6°C 
ANKARA Sisli 4°C -2°C 
İZMİR Az Bulutlu 17°C 4°C 
ANTALYA Az Bulutlu 16°C 8°C 
ADANA Az Bulutlu 15°C 1°C 
EKONOMİ
IMKB E: 38.138,210 D:% 1,32
DOLAR S: 1,434 D:% -0,42
EURO S: 1,852 D:% -0,38
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu