Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 18 Aralık 2006  
Yazar Arşivi

Vücut direncimizi nasıl artırabiliriz?

Sonbahar ve kış aylarında hava ısısının ani değişiklikleriyle birlikte vücut direncimiz zayıflayabiliyor ve hastalıklara yakalanma riskimiz artıyor. Bu durumdan en az hasarla kurtulmak ya da hiç hastalanmamak için elbette doğal yollarla savaşabiliriz. En büyük silahlarımız yiyeceklerdir. Yiyecekleri seçerken de dikkatli olmalıyız. Satın aldığımız her türlü yiyecek mevsime uygun ve mümkünse organik üretilmiş olmalı.
Sebzelerden; bir hafta ıspanak, lahana, pırasa, brokoli tercih ettiysek, diğer hafta pazı, karnabahar, yer elması, kereviz alıp, dengeli ve vücut direncini arttırmaya yönelik bir yemek düzeni kurabiliriz.
Meyvelere gelince; portakal, mandalina, elma, armut, greyfurt, ayva, nar, zaman zaman da kivi ve muz tüketebiliriz. Bu meyvelerde belirli bir düzende değişim yapılarak tüketildiğinde dengeyi kurmuş oluruz. Her gün özellikle turuçgillerden, yani C vitamini içeriği yüksek gruptan 2-3 porsiyon tüketmek bizi daha zinde kılacaktır.
Çok bilinmese de, patates de güzel bir C vitamini kaynağıdır. Haftada 23 kez farklı pişmiş türlerde tüketebiliriz. (Ama porsiyonları abartılı kullanmayalım).
Gelelim salatalara; her ne kadar yardımcı yemek sayılsa da, sofraların baş tacı olan bir gruptur. Mevsime uygun bulabildiğimiz her türlü salata malzemeleri, vitaminler ve mineraller yönünden zengin oldukları için bağışıklık sistemimizi olumlu yönde desteklerler. Salataları sofraya oturmaya yakın zamanda yapmak vitamin ve mineral kaybını en aza indirecektir.
Bağışıklık sistemimize bir başka destek kaynağı da çinkodur. Çinkonun en önemli kaynakları da kırmızı et, yumurta, deniz ürünleri, fındık, vb. gibi besinlerdir. Çinko aynı zamanda saç dökülmesi ve tırnak kırılmasına karşı koruyucudur.
Özellikle çocuklarda demir tüketiminin yeterli olması vücut direncini arttırır ve hastalıklara karşı koruyuculuk gösterir. Demir, kırmızı et, yumurta sarısı, karaciğer, pekmez gibi besinlerde yüksek miktarlarda bulunur. 1 çorba kaşığı üzüm pekmezi küçük bir çocuğun günlük demir ihtiyacının neredeyse tamamını karşılamaktadır.
Haftada 2-3 kez de kuruyemişlerden 10-12 adet fındık, badem, 3-4 ceviz içi tüketmek hem kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlayacak, hem de Omega 3 tüketimimizi arttırarak kalpdamar sağlığımıza destek olacaktır.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Osteoporoz ve beslenme   / 11-12-2006
 Okul döneminde beslenme önerileri   / 04-12-2006
 Karaciğer yağlanmasında beslenme önerileri   / 27-11-2006
 Yüksek kolesterolle nasıl savaşalım?   / 20-11-2006
 Beslenme anemileri   / 13-11-2006
 Kilo durumu ve kısırlık ilişkisi   / 06-11-2006
 Reflü hayatınızı karartmasın   / 30-10-2006
 Bayramı sağlıklı geçirelim   / 23-10-2006
 Yetişkinlerde zayıflık   / 16-10-2006
 Daha rahat etmek için...   / 09-10-2006
GÜNCEL
Metroya Metroya talibim
Limanların Efendisi Hamdi Akın, bu kez metroya talip. Akın, "Eğer...
Büyük ikramiye hüzün
Domuz bağıyla cinayet
Hamdolsun 2007
Faciaya kılpayı
Kurbağadan servet
Galeria'da hala önlem alınmadı
SPOR
Hoş Hoş geldin Nobre
Erciyes maçından bu yana tam 76 gündür suskun kalan Brezilyalı...
Kıyamet kopuyor
Maç sonu kavga çıktı
Sıra Gökhan'da
İnegöl maçında kale Serdar'ın
Trabzon düğmeye basıyor
Karşı hücum
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sisli 15°C 8°C 
ANKARA Sisli 12°C -4°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 18°C 8°C 
ANTALYA Az Bulutlu 20°C 10°C 
ADANA Az Bulutlu 19°C 0°C 
EKONOMİ
IMKB E: 40.052,480 D:% 1,15
DOLAR S: 1,421 D:% -0,25
EURO S: 1,868 D:% -0,40
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu