Vücut direncimizi nasıl artırabiliriz?
Sonbahar ve kış aylarında hava ısısının ani değişiklikleriyle birlikte vücut direncimiz zayıflayabiliyor ve hastalıklara yakalanma riskimiz artıyor. Bu durumdan en az hasarla kurtulmak ya da hiç hastalanmamak için elbette doğal yollarla savaşabiliriz. En büyük silahlarımız yiyeceklerdir. Yiyecekleri seçerken de dikkatli olmalıyız. Satınaldığımızhertürlüyiyecekmevsimeuygunvemümkünseorganiküretilmişolmalı. Sebzelerden; bir hafta ıspanak, lahana, pırasa, brokoli tercih ettiysek, diğer hafta pazı, karnabahar, yer elması, kereviz alıp, dengeli ve vücut direncini arttırmaya yönelik bir yemek düzeni kurabiliriz. Meyveleregelince; portakal, mandalina, elma, armut, greyfurt, ayva, nar, zaman zaman da kivi ve muz tüketebiliriz. Bu meyvelerde belirli bir düzende değişim yapılarak tüketildiğinde dengeyi kurmuş oluruz. Her gün özellikle turuçgillerden, yani C vitamini içeriği yüksek gruptan 2-3 porsiyon tüketmek bizi daha zinde kılacaktır. Çokbilinmesede,patatesdegüzelbirCvitaminikaynağıdır. Haftada 23 kez farklı pişmiş türlerde tüketebiliriz. (Ama porsiyonları abartılı kullanmayalım). Gelelimsalatalara; her ne kadar yardımcı yemek sayılsa da, sofraların baş tacı olan bir gruptur. Mevsime uygun bulabildiğimiz her türlü salata malzemeleri, vitaminler ve mineraller yönünden zengin oldukları için bağışıklık sistemimizi olumlu yönde desteklerler. Salataları sofraya oturmaya yakın zamanda yapmak vitamin ve mineral kaybını en aza indirecektir. Bağışıklıksistemimizebirbaşkadestekkaynağıdaçinkodur. Çinkonun en önemli kaynakları da kırmızı et, yumurta, deniz ürünleri, fındık, vb. gibi besinlerdir. Çinko aynı zamanda saç dökülmesi ve tırnak kırılmasına karşı koruyucudur. Özellikle çocuklarda demir tüketiminin yeterli olması vücut direncini arttırır ve hastalıklara karşı koruyuculuk gösterir. Demir, kırmızı et, yumurta sarısı, karaciğer, pekmez gibi besinlerde yüksek miktarlarda bulunur. 1çorbakaşığıüzümpekmeziküçükbirçocuğungünlükdemirihtiyacınınneredeysetamamınıkarşılamaktadır. Haftada 2-3 kez de kuruyemişlerden 10-12 adet fındık, badem, 3-4 ceviz içi tüketmek hem kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlayacak, hem de Omega 3 tüketimimizi arttırarak kalpdamar sağlığımıza destek olacaktır.