Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 11 Aralık 2006  
Yazar Arşivi

Osteoporoz ve beslenme

Osteoporoz; kısaca, kemiklerimizdeki kalsiyumun kayba uğramasıdır. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir.
Kemiklerimize kalsiyum depolanması anne karnında başlar ve 20'li yaşların ortalarına kadar devam eder. 25-35 yaş aralığında depoladığımız kalsiyum, olağandışı fizyolojik bir durum yok ise aynı kalır. 35 yaşından sonra ise yavaş yavaş azalmaya başlar. Kadınlarda menapozda östrojenin azalmasıyla, erkeklerde de testesteron eksikliği ya da fiziksel başka bir sorun olduğunda kemiklerden kalsiyum kaybı artmaya başlar.
Bizim bu hastalıktan korunmamız için neler yapmamız gerekir?
1- İlk önce kalsiyum depolarımızı iyi doldurmaya çalışmalıyız. Özellikle çocuk ve gençlik çağındaki yeni nesli uyarmalıyız. Her gün düzenli olarak kaliteli (vücuda biyoyararlılığı yüksek) kalsiyum kaynaklarından tüketmeye özen göstermeleri gerekir. 2-3 karper peynir büyüklüğünde herhangi bir peynir çeşidi, 2-3 su bardağı kadar süt ya da yoğurt, arada sırada da sütlü tatlı veya dondurma yemek de hayli keyifli olacaktır.
2- Şimdi 20'li yaşların ortalarını geçtiysek neler yapmalıyız? Öncelikle kemiklerimize depoladığımız kalsiyumu kaybetmemeye ve günlük kalsiyum ihtiyacımızı mutlaka karşılamamız gerekiyor. 1-2 karper büyüklüğünde peynir, 1-2 su bardağı süt ya da yoğurt, haftada 1-2 kez sütlü tatlı ve öğünlerde bol yeşillikli salataları ihmal etmemeliyiz.
3- Gebelik ve süt verme döneminde kalsiyum ihtiyacı artış gösterir. Bu sebeple günlük tüketime gebeliğin son üç ayında ve emzirme dönemi boyunca 1-2 karper büyüklüğü peynir ve 2 su bardağı kadar süt ya da yoğurt eklemeliyiz.
4- Orta yaşlara gelince; (menapoz dönemine) kemik yoğunluğu ölçümünü yaptırıp, kemiklerimizin ne durumda olduğunu görmemiz gerekir. Eğer her şey normal ise eskisi gibi normal günlük ihtiyaçları karşılamaya devam edebiliriz (ikinci maddedeki gibi). Ancak, kemiklerden çözünme başlamış veya bir süredir devam ediyorsa, doktorunuzun önerdiği ilaç desteklerinin yanı sıra gebe ve emzikli kadınlara önerdiğimiz gibi eklemeler yaparak kalsiyum tüketimini arttırmalıyız.
Eğer kan yağlarımızın düzeyi yüksek ise (kolesterol, trigliserid gibi) süt, yoğurt ve peynirin az yağlısını ya da yağsız olan türlerini tüketebiliriz. Kalsiyum atımına yardımcı olan kafeinli içeceklerden de (kahve ve kola gibi) uzak durmalıyız. Doktorun önerdiği egzersiz programı var ise mutlaka düzenli yapmalıyız. Bu programa hafif tempolu yürüyüşleri de ekleyebilirsiniz. Sağlıklı kemikler ve dimdik bir omurgaya sahip olmanız dileğiyle...
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Okul döneminde beslenme önerileri   / 04-12-2006
 Karaciğer yağlanmasında beslenme önerileri   / 27-11-2006
 Yüksek kolesterolle nasıl savaşalım?   / 20-11-2006
 Beslenme anemileri   / 13-11-2006
 Kilo durumu ve kısırlık ilişkisi   / 06-11-2006
 Reflü hayatınızı karartmasın   / 30-10-2006
 Bayramı sağlıklı geçirelim   / 23-10-2006
 Yetişkinlerde zayıflık   / 16-10-2006
 Daha rahat etmek için...   / 09-10-2006
 Light ürünler hayatımızda   / 03-10-2006
GÜNCEL
Chat'in Chat'in nafaka
Adanalı hakim, chat'te tanıştığı genç kızla 1 ay içinde evlendi. 18...
İçeride de 'hanımağa'
Oto-akbabaya darbe
Böyle gasp görülmedi
Erkekçe ayrılık
Şapkalı veda yürek yaktı!
Hamsili izdiham
SPOR
Güç Güç oldu 3-1 oldu
Ligin ilk yarısını 30 puanla kapattı
Geçtiğimiz hafta ...
Polemik sürüyor
Trabzon'dan sessiz çığlık
Sıra Avrupa'da
Kartal kendini aştı!
Hem kahraman hem dürüst
Malatya stop
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Yağmurlu 13°C 8°C 
ANKARA Çok Bulutlu 10°C -2°C 
İZMİR Sağanak Yağmurlu 16°C 8°C 
ANTALYA Çok Bulutlu 21°C 11°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 19°C 5°C 
EKONOMİ
IMKB E: 39.320,470 D:% -1,35
DOLAR S: 1,436 D:% 0,17
EURO S: 1,914 D:% 0,53
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu