B12 Vitamini (Kobalamin) Bellek ve öğrenme fonksiyonları için özel bir öneme sahiptir. Eksikliğinde, özellikle, unutkanlık, asabiyet, yorgunluk ve halsizlik görülür. Özellikle vejetaryenler, alkolü aşırı tüketenler ve sigara içenler, mide ülseri olanlar daha çok dikkat etmelidir!
Süt, peynir, yumurta sarısı, balık, kırmızı et gibi besinler B12 vitamini açısından zengindir. BesinB12Vitamini(mcg)
* 90 gr sığır et 2.2mcg
* 1 adet yumurta 0.1mcg
* 1 kupa Süt 0,5mcg
* 90 gr yağsız tavuk 0,3mcg
* 1 kase yoğurt 1.4mcg
Çinko Birçok besinde fazlasıyla bulunan çinko minerali, hücreleri yenileyip onararak, vücudumuzu zinde tutar ve daha dinç olmamızı sağlar.
Kırmızı et, karaciğer, yumurta, deniz ürünleri, fasulye, bezelye ve fındıkta bol miktarda vardır.BesinÇinko(mg)
* 90 gr biftek 4.8mg
* 1 adet tavuk budu 2.7mg
* 1 kase az yağlı yoğurt 1.6mg
* 1 avuç kuruyemiş 1.1mg
* 6 tane karides 76mg
Demir Sağlıklı bir vücut ve her daim enerjik olmak için kullanmamız gereken en önemli mineral demirdir.
Aşırı alkol tüketimi, sindirim bozukluğu, fazla miktarda çay ve kahve tüketimi demirin emilimini azaltmaktadır. Ayrıca ağır egzersizler ve çok terlemek de demir eksikliğine yol açar. Vejetaryenler, yetersiz besleneler, yanlış diyet uygulayanlar demir eksikliği tehlikesiyle karşı karşıyadırlar.
Karaciğer, kırmızı et, balık türleri, kuru fasulye, kurutulmuş meyve, yumurta sarısı, pekmez ve koyu yeşil yapraklı sebzeler, demir içeren besinlerden bazılarıdır. Gebe veya emzirme dönemindeki kadınlar, çocuğun demir ihtiyacını, kendi vücudundaki demirle karşılar. Ayrıca kadınlar erkeklere göre vücutlarında daha az demir depolama özelliğine sahiptir ve bu nedenle de mutlaka demire ihtiyaçları vardır.
Besin
Demir(mg)* 1 adet Yumurta 2.8mg
* 2 yemek kaşığı Pekmez 10mg
* 2 yemek kaşığı Tahin 8.8mg
* 200gr Ispanak 3.2mg
* 50gr Kuru kayısı 2.2mg
* 50gr Kuru üzüm 3mg
* 60gr(çiğ)Kurubaklagil 7mg
Unutmamak için hatırlamanız gereken üçlüler
(Haftada en az üç defa almalısınız!)
* Süt-Fındık-Kuru erik
* Kuru fasulye-Yeşil salata-Portakal
* Balık-Helva-Çavdar ekmek
* Kuru üzüm- Ceviz-Bezelye
* Yumurta-Zeytinyağ-Kivi