Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | E-gazete | Ana Sayfa
Bugün: 02 Ocak 2009  
Yazar Arşivi
Kalp sağlığı ve beslenme
Lipoproteinler
Kalp hastalığı ve kalp krizi oluşturan risk faktörleri
Aşırı alkol tüketimi

Aşırı alkol tüketimi

Ilımlı miktarlarda tüketilen alkolün (özellikle günde biriki bardak kırmızı şarabın) yararı, aşırı miktarlarda tüketilen alkolun ise karaciğere zararı ve kolesterol ve trigliserid düzeylerini yükseltici etkisi vardır.
Yaşlanma: Yaşla beraber genellikle kolesterol düzeylerinde de artış görülür. 45yaş ve daha üstündeki erkekler, 55 yaş ve daha üstündeki bayanlar her yıl kolesterol seviyelerini ölçtürmelidirler.Ayrıca sigara ve hareketsizlik gibi diğer risk faktörlerden mümkün olduğunca uzak durmalıdırlar.
Cinsiyet: Erkeklerde 45 yaş ve üzerinde yüksek LDL düzeyleri görülme sıklığı artar.
Kadınlarda ise menapozu izleyen dönemlerde kolesterol seviyesinde belirgin artış görülür.
Ancak hormon replasman tedavisi yapılan kadınlarda kolesterol düzeyleri azalmaktadır.
Uzun Süreli Hastalıklar: Kronik hastalıklar yüksek kolesterole neden olabilirler. Çalışmalar diabet, böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları ve hipotiroidizm'in kandaki lipoprotein dengesini değiştirdiğini ve kardiyıovasküler hastalık riskini arttırdığını göstermiştir.
Yüksek kan basıncı (Hipertansiyon). Damar yapılarında değişiklikler oluşmuştur ve risk artmıştır. Bazı tansiyon ilaçları LDL ve Trigliseridleri arttırıp HDL yi düşürebilir. Kontrollere önem vermek gereklidir.
Stres: Stres ve yüksek kolesterol düzeyleri arasındaki ilişki henüz kanıtlanmış değildir.Ancak bazı araştırmacılar stres altındaki insanların kendilerini daha çok yiyerek veya alkol ve tütün tüketimini arttırarak teselli ettiklerini, bunun da kolesterol düzeylerini olumsuz etkilediğini savunmaktadırlar.
Yanlış beslenme: Fazla yağlı yiyecek yemek gibi çok az yağlı yiyecekleri yemek te kolesterolü yükseltir. Uzun süreli uygulanan yetersiz ve dengesiz diyetler kalbi zayıflatır. Tansiyonu bozabilir böbrek ve kalpte bozukluklara sebep olabilir. Bol lif, iyi yağ asidi, sebze, meyve ve rafine edilmemiş tahıllardan oluşan dengeli bir beslenme programı uygulanmalıdır.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Karşı konulmaz lezzet çikolata   / 30-12-2008
 Diyeti bozmadan yılbaşı sofrası   / 29-12-2008
 Sebze ve meyvelere dikat!   / 26-12-2008
 Detoks sebze ve meyveleri   / 25-12-2008
 Diyetten sağlıklı beslenmeye   / 24-12-2008
 Sağlığı geliştirmek ve iyileştirmek için 45 öneri   / 23-12-2008
 Şok diyetlerin zararları    / 22-12-2008
 Çalışan kadınlara ipuçları   / 19-12-2008
 İş hayatı ve beslenme   / 18-12-2008
 Çalışan kadınlarda kilo sorunu   / 17-12-2008
GÜNCEL
Yeni Yeni yıl faciası: 7 genç gaz kurbanı
2009'un ilk dakikaları büyük bir acıyı da beraberinde getirdi....
Taksim'de taciz mesaisi
Fukaralık şovu
Satırlı silahlı maganda
Otoparkta çatışma
Yardım ederken öldü
Mehmetçik yaralı aileyi...
SPOR
Alex Alex adım adım Beşiktaş'a!
F.Bahçe'yle sözleşmesini yenilemeyen Alex, Bobo'yla ortak restaurant...
Kıran kırana pazarlık
Yeniden Neill
Fener gibisi yoktu
UEFA kupası hayal değil
Seric bilmecesi!
Şu anki oyuna sözleşme zor!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Yağmurlu 8°C 1°C 
ANKARA Çok Bulutlu 0°C -7°C 
İZMİR Yağmurlu 12°C 3°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 13°C 5°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 11°C -2°C 
EKONOMİ
IMKB E: 27.005,630 D:% 0,53
DOLAR S: 1,535 D:% 0,00
EURO S: 2,141 D:% -0,09
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Gizlilik Bildirimi | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
   
Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Turkuvaz Medya Dijital
Hepoku Sabahtan Al Haberi