Ençokfasulyede... Besinlerin sindirilmeyen kısmına 'posa' denir. Bitki hücre duvarını oluşturan ve bitkinin yenemeyen kısımlarına ise'diyet posası' adı verilmektedir. Nohut, mercimek gibi kuru baklagiller ile ceviz, fındık gibi sert kabuklu meyvelerin diyet posası içerikleri yüksektir. Sebzeler içerisinde diyet posası içeriği en yüksek olanlar, taze fasulye ve bezelyedir.
Kiloverdirir Meyvelerin diyet posası içerikleri tüketim şekline göre değişir. Kabuklu yenen meyvelerle daha çok diyet posası alınır. Kepeği ve özü ayrılmış tahıl ürünlerinin posa içerikleri düşüktür. Yüksek posalı diyetler bağırsakları çalıştırır, kilo vermeyi kolaylaştırır. Günde 5 porsiyon taneli tahıl tüketmek şarttır.
Toklukyaratır Posa, diyetin enerji yoğunluğunu azaltıp tokluk duygusunu artırarak şişmanlığın önlenmesine de yardımcı olur. Diyet posası, mide içeriğinin yoğunluğunu arttırarak midenin boşalmasını geciktirir. Mide boşalmadığı için bireyin yeme istediği azalır. Özellikle posa içeriği yüksek besinler bol su ile tüketildiğinde, doyum hissi daha uzun olur.