Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 09 Temmuz 2007  
Yazar Arşivi

Diabet ve kalp hastalarına hatırlatma

Sıcaklar bastırınca yemeiçme konusunda nedense bir rahatlık gelir ruhumuza ve canımızın istediği birçok yiyeceği yemeye başlarız; hatta bazen miktarları abartırız bile.
Genellikle yaz aylarında en çok tercih edilen tatlı dondurmadır. Diyabet hastaları dondurmayı da diğer yiyecekler gibi ölçülü ve hastalığa uygun bir şekilde yemelidir. Hastalığa uygundan kasıt, diyabetik ürün kullanılmasıdır. Günümüzde birçok firmanın diyabet hastaları için ürettiği dondurma türleri bulunmaktadır. Kişi insülin kullanıyorsa günlük tüketmesi önerilen süt-yoğurt grubu ve ekmeklerin miktarına dikkat etmelidir. Çünkü dondurma da diyabetik olmasına rağmen hiç kalorisiz değildir.
Bir başka önemli ayrıntı ise yaz dönemi meyveleridir. Sıcak havalarda soğutulmuş meyve isteği artar. Ancak diyabetli kişilerde meyveler sınırlı tüketilir. Özellikle üzüm, incir, karpuz, kavun, muz gibi meyvelerin yenmesi, kan şekerini önce çok hızlı yükseltip, sonrasında hızlı bir düşüklüğe neden olacağından uygun değildir.
Günlerin uzun olması daha çok yemek yeme şansı vermez. Tüm diyabet hastaları bilir ki, her öğünde yenecek besin grupları bellidir. "Bugün fazla yerim daha fazla insülin enjeksiyonu yaparım" düşüncesi uzun vadeli sağlık sorunlarını artırabilir.

KALP HASTALARI DİKKAT!
Kalp-damar hastalığı olan kişiler yaz sıcaklarında sindirimi güç olan yiyeceklerden kaçınmalıdır. Bir öğünde çok fazla miktarda yemek yenmemeli, yenilecek olanlar ise ara saatlere dağıtılmalıdır.
Yemekler az yağ kullanılarak pişirilmeli ve mutlaka bitkisel sıvı yağlar özellikle de zeytinyağı tercih edilmelidir. Hiçbir zaman gerek et, tavuk, balık gerekse sebzeler kızartılmamalı onun yerine ızgara, haşlama, fırında ya da az sıvı yağ ile pişirilmelidir.
Yaz aylarında alkol alımına da dikkat edilmelidir. Doktor yasağı varsa uyulmalı, yoksa da haftada 1-2 gün en fazla bir kadeh kırmızı ya da beyaz şarap tercih edilmelidir. İçki geç saatlerde içilmemeli ve tüm yiyeceklerin sindirimi tamamlandıktan sonra uykuya geçilmelidir.
Tansiyon sorunu varsa tuz tüketimi kısıtlanmalıdır. Ancak, aşırı terleme ile tuz kaybı çok oluyorsa bunu da düzenli tansiyon ölçümleri ile saptayarak tuz alımı az miktarı artırılabilir.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Çocuklar ve yaz dönemi   / 02-07-2007
 Susuz kalmayın yetersiz beslenmeyin   / 25-06-2007
 Tatil geldi hoş geldi   / 18-06-2007
 Besin alerjileri 2   / 11-06-2007
 Besin alerjileri   / 04-06-2007
 Besin zehirlenmeleri   / 28-05-2007
 Kanser ve beslenme   / 21-05-2007
 Kilo verdirici püf noktalar   / 14-05-2007
 Yaza girerken sağlığınızdan olmayın   / 07-05-2007
GÜNCEL
4 4 yanımız yangın yeri
Daha Bodrum'daki yangın kontrol altına alınmadan Manavgat, Kocaeli ve...
En pahalı Çırağan
Eskiden çobandı
Babası eylem hazırlığında
Kardeş acılar
Evlat depremi
Ne yaptın be hocam
SPOR
Fatih Fatih Tekke harekatı
Sarı-Lacivertli yönetim, Fatih'in bonservisi için 3 milyon Euro'yu...
Rommedahl'a süper teklif
Sürpriz aday Aydın
Efsane geri döndü
Deivid kriz çıkardı
Gökten yıldız düşerse hayır...
Yanlış yapan yanar
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 30°C 21°C 
ANKARA Parçalı Bulutlu 32°C 18°C 
İZMİR Az Bulutlu 36°C 23°C 
ANTALYA Az Bulutlu 39°C 27°C 
ADANA Az Bulutlu 36°C 27°C 
EKONOMİ
IMKB E: 49.895,330 D:% 0,09
DOLAR S: 1,295 D:% -0,27
EURO S: 1,760 D:% -0,26
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu