Diabet ve kalp hastalarına hatırlatma
Sıcaklar bastırınca yemeiçme konusunda nedense bir rahatlık gelir ruhumuza ve canımızın istediği birçok yiyeceği yemeye başlarız; hatta bazen miktarları abartırız bile. Genellikle yaz aylarında en çok tercih edilen tatlı dondurmadır. Diyabethastalarıdondurmayıdadiğeryiyeceklergibiölçülüvehastalığauygunbirşekildeyemelidir. Hastalığa uygundan kasıt, diyabetik ürün kullanılmasıdır. Günümüzde birçok firmanın diyabet hastaları için ürettiği dondurma türleri bulunmaktadır. Kişi insülin kullanıyorsa günlük tüketmesi önerilen süt-yoğurt grubu ve ekmeklerin miktarına dikkat etmelidir. Çünküdondurmadadiyabetikolmasınarağmenhiçkalorisizdeğildir. Bir başka önemli ayrıntı ise yaz dönemi meyveleridir. Sıcak havalarda soğutulmuş meyve isteği artar. Ancak diyabetli kişilerde meyveler sınırlı tüketilir. Özellikle üzüm, incir, karpuz, kavun, muz gibi meyvelerin yenmesi, kan şekerini önce çok hızlı yükseltip, sonrasında hızlı bir düşüklüğe neden olacağından uygun değildir. Günlerin uzun olması daha çok yemek yeme şansı vermez. Tüm diyabet hastaları bilir ki, her öğünde yenecek besin grupları bellidir. "Bugünfazlayerimdahafazlainsülinenjeksiyonuyaparım" düşüncesi uzun vadeli sağlık sorunlarını artırabilir.
KALPHASTALARIDİKKAT! Kalp-damar hastalığı olan kişiler yaz sıcaklarında sindirimi güç olan yiyeceklerden kaçınmalıdır. Biröğündeçokfazlamiktardayemekyenmemeli,yenilecekolanlarisearasaatleredağıtılmalıdır. Yemekler az yağ kullanılarak pişirilmeli ve mutlaka bitkisel sıvı yağlar özellikle de zeytinyağı tercih edilmelidir. Hiçbir zaman gerek et, tavuk, balık gerekse sebzeler kızartılmamalı onun yerine ızgara, haşlama, fırında ya da az sıvı yağ ile pişirilmelidir. Yazaylarındaalkolalımınadadikkatedilmelidir. Doktor yasağı varsa uyulmalı, yoksa da haftada 1-2 gün en fazla bir kadeh kırmızı ya da beyaz şarap tercih edilmelidir. İçki geç saatlerde içilmemeli ve tüm yiyeceklerin sindirimi tamamlandıktan sonra uykuya geçilmelidir. Tansiyonsorunuvarsatuztüketimikısıtlanmalıdır. Ancak, aşırı terleme ile tuz kaybı çok oluyorsa bunu da düzenli tansiyon ölçümleri ile saptayarak tuz alımı az miktarı artırılabilir.