Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 21 Mayıs 2007  
Yazar Arşivi

Kanser ve beslenme

Vücudumuzda bazı hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan, 'malign' ve 'bening' olarak ikiye ayrılan hastalık olarak tanımlanır kanser. Bazı kanser türleri beslenme ile birebir ilişkili sayılmaktadır. Burada önemli olan kansere yakalanmadan, korunma şansımızı arttırabilmektir. Beslenme-kanser ilişkisinde şunları sıralayabiliriz:
Günlük posa tüketimi: Posa, yiyeceklerin sindirilmeyen kısmıdır. Dışkının bağırsaktan geçiş süresini kısaltır. Posa miktarının yeterli olması özellikle kolon kanserine karşı koruyucu etki göstermektedir.
Katkı maddeleri: Nitrit ve nitrat özellikle ilk sıralarda yer alan ve sakınılması gereken zararlı maddelerdir. Genelde etlerin korunmasında kullanılır. Antioksidan grubuna giren E ve C vitamini kullanımı kanserojen etkiyi azaltabilmektedir.
Besinlerde üreyen küf ve toksinler: Saklama hatasından oluşabilen özellikle kurubaklagiller ve tahılların nemli ortamlarda saklanması sonucu aflatoksinler üremektedir. Bunların da özefagus ve karaciğer kanserinin oluşumunda etkili olduğu bilinmektedir.
Besinlerin pişirilme şekli: Protein içeriği yüksek gıdaları ızgara, kızartma ya da tütsü yöntemiyle pişirmek kanserojen oluşumuna neden olmaktadır. Etleri sebzelerle pişirmek yararlıdır. Közleme işlemini de, besini direkt ateşe tutmadan yapmalıyız.
Alkol: Aşırı alkol tüketimi karaciğerde tahribata yol açtığı için zararlı olan maddelerin temizlenmesinin azalmasına neden olur. Karaciğerimiz normalde doğal detoksifikasyon (kanseri önleyici) yapmaktadır.

RİSKİ AZALTMAK İÇİN...
1- İdeal kilomuza gelmeli ve bunu ömür boyu korumalıyız.
2- Her gün çiğ ve doğru pişirerek hazırladığımız sebze-meyvelerden ihtiyacımız kadar tüketmeliyiz (6-10 porsiyon çiğ-pişmiş). Meyve-sebzeleri mevsime uygun satın almalıyız. Lahana, karnabahar, brokoli, ıspanak, domates, biber, karadut, çilek, siyah üzüm, kayısı, soğan, sarımsak, nane, maydanoz, turunçgiller, havuç, limon ve turp gibi sebzemeyveler kansere karşı koruyucudur.
3- Besinleri doğal haliyle tüketiniz.
4- Özellikle kırmızı etin işlenmiş olan halini tercih etmeyiniz.
5- Kurubaklagiller ve kuruyemişlere haftalık beslenme düzeninde yer ayırınız.
6- Fast-food yiyecekleri sınırlı tüketiniz.
7- Alkol alımını sınırlayınız.
Sonuç olarak doğal beslenmek, hayvansal yağ alımına son vermek, uzun vadeli ve daha sağlıklı yaşamamıza yardımcı olacaktır.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kilo verdirici püf noktalar   / 14-05-2007
 Yaza girerken sağlığınızdan olmayın   / 07-05-2007
 Diyabet hastalarına beslenme önerileri-3   / 30-04-2007
 Diyabette beslenme önerileri-2   / 23-04-2007
 Diyabet ve beslenme ilkeleri   / 16-04-2007
 Detoks hayatımızda   / 09-04-2007
 Besinlerin yapıları ve ihtiyaçlarımız   / 02-04-2007
 Baharı sağlıklı geçirelim   / 26-03-2007
 Bahar aylarına küçük hazırlıklar   / 19-03-2007
 Hayatımızdaki ilk yemek: Anne sütü   / 12-03-2007
GÜNCEL
Ekonomiye dikkat 'Ekonomiye dikkat'
Türk siyasetinin önemli isimlerinden, 15 yıllık milletvekilli olmuş,...
Canavar işbaşında: 12 ölü 36...
Yüksek acı
Gizemli kayboluş
Masum değiliz
Keneden 4'lü saldırı
Kayıp Esra'nın cesedi bulundu
SPOR
Zico'yla Zico'yla devam
Fenerbahçe yönetimi, teknik direktör arayışlarına son vererek yeni...
9 maç ceza yolda
4 koldan taarruz
Gerets varsa ben yokum
Neye niyet neye kısmet
Erciyes'ın kurtulması artık...
En mutlusu Ç.Rize
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sağanak Yağmurlu 25°C 16°C 
ANKARA Sağanak Yağmurlu 26°C 13°C 
İZMİR Sağanak Yağmurlu 23°C 16°C 
ANTALYA Sağanak Yağmurlu 26°C 20°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 30°C 19°C 
EKONOMİ
IMKB E: 46.001,740 D:% 0,31
DOLAR S: 1,329 D:% 0,04
EURO S: 1,792 D:% 0,08
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu