Kanser ve beslenme
Vücudumuzda bazı hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan, 'malign' ve 'bening' olarak ikiye ayrılan hastalık olarak tanımlanır kanser. Bazı kanser türleri beslenme ile birebir ilişkili sayılmaktadır. Burada önemli olan kansere yakalanmadan, korunma şansımızı arttırabilmektir. Beslenme-kanser ilişkisinde şunları sıralayabiliriz: Günlükposatüketimi: Posa, yiyeceklerin sindirilmeyen kısmıdır. Dışkının bağırsaktan geçiş süresini kısaltır. Posa miktarının yeterli olması özellikle kolon kanserine karşı koruyucu etki göstermektedir. Katkımaddeleri: Nitrit ve nitrat özellikle ilk sıralarda yer alan ve sakınılması gereken zararlı maddelerdir. Genelde etlerin korunmasında kullanılır. Antioksidan grubuna giren E ve C vitamini kullanımı kanserojen etkiyi azaltabilmektedir. Besinlerdeüreyenküfvetoksinler: Saklama hatasından oluşabilen özellikle kurubaklagiller ve tahılların nemli ortamlarda saklanması sonucu aflatoksinler üremektedir. Bunların da özefagus ve karaciğer kanserinin oluşumunda etkili olduğu bilinmektedir. Besinlerinpişirilmeşekli: Protein içeriği yüksek gıdaları ızgara, kızartma ya da tütsü yöntemiyle pişirmek kanserojen oluşumuna neden olmaktadır. Etleri sebzelerle pişirmek yararlıdır. Közleme işlemini de, besini direkt ateşe tutmadan yapmalıyız. Alkol: Aşırı alkol tüketimi karaciğerde tahribata yol açtığı için zararlı olan maddelerin temizlenmesinin azalmasına neden olur. Karaciğerimiz normalde doğal detoksifikasyon (kanseri önleyici) yapmaktadır.
RİSKİAZALTMAKİÇİN... 1- İdeal kilomuza gelmeli ve bunu ömür boyu korumalıyız. 2- Her gün çiğ ve doğru pişirerek hazırladığımız sebze-meyvelerden ihtiyacımız kadar tüketmeliyiz (6-10 porsiyon çiğ-pişmiş). Meyve-sebzeleri mevsime uygun satın almalıyız. Lahana, karnabahar, brokoli, ıspanak, domates, biber, karadut, çilek, siyah üzüm, kayısı, soğan, sarımsak, nane, maydanoz, turunçgiller, havuç, limon ve turp gibi sebzemeyveler kansere karşı koruyucudur. 3- Besinleri doğal haliyle tüketiniz. 4- Özellikle kırmızı etin işlenmiş olan halini tercih etmeyiniz. 5- Kurubaklagiller ve kuruyemişlere haftalık beslenme düzeninde yer ayırınız. 6- Fast-food yiyecekleri sınırlı tüketiniz. 7- Alkol alımını sınırlayınız. Sonuç olarak doğal beslenmek, hayvansal yağ alımına son vermek, uzun vadeli ve daha sağlıklı yaşamamıza yardımcı olacaktır.