Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 02 Nisan 2007  
Yazar Arşivi

Besinlerin yapıları ve ihtiyaçlarımız

Bugün sıkça karşılaştığım bazı beslenme yanlışlıklarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Her zaman doğal beslenmenin yararlarından bahsediyorum ve bu dengeyi oluşturduğumuzda vücudumuzun tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceğimizi anlatıyorum. Bu ihtiyaçlar, günlük fiziksel faaliyetlerimizi yerine getirebilmek için gereksinim duyduğumuz her türlü besin öğelerini düzenli tüketmemizle birebir bağlantılıdır. Sırayla bunlara göz atalım.
* Karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller sağlığımızı korumak için günlük olarak düzenli alınmalıdır.
* Karbonhidratlar vücudumuzun enerji kaynaklarıdır ve harcadığımız enerjinin yaklaşık yüzde 55-60'ını oluşturur. Karbonhidratları; ekmek, çorba, pilav, makarna, bisküvi, tatlı besinler, meyveler gibi yiyeceklerden alırız. Besinlerdeki karbonhidratlar karaciğerde glikojen olarak depolanır ve ihtiyaç duyduğumuzda da tekrar kullanılır. Karbonhidratları aşırı tükettiğimiz zaman kolay kilo alacağımızı unutmayalım.
* Proteinler, yaraların iyileştirilmesi, kemik, kas, sinir, deri gibi vücut yapılarının oluşturulması için kullanılır. Proteinleri et, tavuk, balık, peynir, yumurta, süt ve yoğurt gibi besinlerle alabiliriz. Proteinin azı gibi çoğu da zararlıdır; böbreklerin yükünü arttırır.
* Yağlar enerji kaynağımızdır. Günlük tüketimimiz yaklaşık yüzde 25-30'u yağlardan gelir. Hayvansal yağlar kalp-damar sağlığımız için risk oluşturabiliyor.
Yağda eriyen vitaminlerin (Vitamin A, D, E, K ) dolaşımı ve emilimi, hormonal sistemimizin düzenli çalışması için yağlara ihtiyacımız vardır.
* Yeterli ve dengeli beslenirsek dışarıdan ilave vitamin-minerallere ihtiyaç duymayız.
"Ne zaman vitamin ve mineral takviyesi almak gerekir?" diye düşünürsek:
1- Çeşitli enfeksiyonları yaşarken; soğuk algınlığı, grip gibi..
2- Emilim sorunları yaşıyorsak.
3- Çok düşük kalorili diyetlerde.
4- Yoğun egzersiz yapanlar.
5- Gebelik döneminde.
6- Uygunsuz koşullarda saklanıp pişirilen yiyeceklerin 3-4 gün sonra yenildiğinde...
Bu gibi durumlarda ilave vitaminmineral almalıyız. Ancak besinleri taze tüketmek çok daha yararlı ve karlı olacaktır.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Baharı sağlıklı geçirelim   / 26-03-2007
 Bahar aylarına küçük hazırlıklar   / 19-03-2007
 Hayatımızdaki ilk yemek: Anne sütü   / 12-03-2007
 Emzirme döneminde nasıl beslenmeli?   / 05-03-2007
 Gebeliğin son aylarında beslenme   / 26-02-2007
 Gebelikte beslenme önerileri...   / 19-02-2007
 Gebelikte ilk adımlar...   / 12-02-2007
 Gebeliğe hazırlananlara...   / 05-02-2007
 Gençlerde yeme bozuklukları   / 29-01-2007
 Tuz ihtiyacımız ve doğru tüketme yolları   / 22-01-2007
GÜNCEL
Güvenlik Güvenlik alarm veriyor
Ev ve iş yerlerine alarm sistemi kuran Pronet, Emniyet güçleriyle iş...
17'lik Sinem'e 17 bıçak
Şehidin adı yok
Hayaline uzandı
Dehşette kaynana faktörü
Göbek 'Temel'de
Adliye düellosu
SPOR
Hareket Hareket basit Tak Tak
Wederson'un penaltısıyla geriye düşen sarı-lacivertli ekip, öne...
Ankara Ateş-i
Başbakan Fener'in uçağında
Düştük ama kalktık
Öncelikli hedef ikincilik
Terbiyesizlik yapıyorlar
Düelloyu Eczacı kazandı
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 12°C 6°C 
ANKARA Yağmurlu 9°C 2°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 18°C 9°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 18°C 10°C 
ADANA Sağanak Yağmurlu 19°C 10°C 
EKONOMİ
IMKB E: 43.661,120 D:% -0,01
DOLAR S: 1,382 D:% -0,54
EURO S: 1,841 D:% -0,62
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu