Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 05 Mart 2007  
Yazar Arşivi

Emzirme döneminde nasıl beslenmeli?

Bebek sağlıklı olarak dünyaya 'merhaba' dedikten sonra anneye düşen en önemli görev, bebeği emzirmektir (elbette yeterli miktarda süt salgılaması varsa). Bebek erken de normal zamanında da doğmuş olsa, anne sütü bebeğin doğum haftasına göre uyumlu bir şekilde gelmektedir.
Anne, gebeliği süresince hem bebeğini büyütebilmek hem de doğum sonrasında yeterli süt verebilmek için yaklaşık 9-15 kilo alır ve genellikle 6-7 kilo vermiş olarak hastaneden çıkar. Annenin bedeninde kalan bu kilolar da emzirme döneminde destek olarak kullanılır.

DENGE İYİ KURULMALI
Sağlıklı bir anne günde yaklaşık 700-800 ml süt salgılamaktadır ve bunun için de yaklaşık 700-750 kilokalorilik bir enerji harcar. Bu enerjinin 500 kilokalorilik kısmı anne bünyesindeki depolardan karşılanırken; kalan 250 kilokalorilik kısmı da günlük beslenmeye eklenerek dengeli bir şekilde karşılanır.
Enerji eklenirken bebeğin ve annenin tüm ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için protein, yağ, karbonhidrat oranları dengeli ayarlanır. Özellikle proteinin kaliteli kaynaklardan karşılanması, çok önemlidir. Kaliteli, protein kaynakları; et, tavuk, balık, yumurta, süt, yoğurt, peynir, kurubaklagillerdir. Bu besin grubundan olan süt ve ürünleri aynı zamanda yüksek kalsiyum içerdikleri için bir başka ek ihtiyacı da (kalsiyumu) karşılamış olurlar. Günlük tüketime ek olarak 1 karper kadar peynir ve 2 bardak süt ya da yoğurt tüketilmelidir.

İYOTLU TUZ KULLANILMALI
Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddeleri içeren ürünler kullanılmamalıdır.
Her gün kaliteli protein kaynaklarından biri ana öğünde tüketilmelidir. Ayrıca haftada 4-6 kez yumurta (alerji sorunu yoksa) yenebilir.
Süt salgılamasını arttırır düşüncesiyle sürekli tatlı tüketiminin bir faydası olmaz. Tatlı ihtiyacı demir ve kalsiyum açısından da iyi birer kaynak olan kuru meyvelerden karşılanabilir (kuru üzüm, kuru kayısı gibi).
Hazır meyve sularının yerine taze meyveler yenmeli yada taze sıkılmış olarak içilmelidir. Her gün en az bir öğünde pişmiş 1.5 porsiyon sebze yemeği bulunmalıdır. Salata da sofradan eksik edilmemelidir. Yemekler pişirilirken iyotlu tuz kullanılmalıdır.
Günlük sıvı tüketimi yaklaşık 3-3.5 litre olmalıdır. Sıvı tüketimi su, ayran, bitki çayları, limonata, hoşaf, komposto gibi içeceklerle karşılanabilir. Anneler süt verirken her yiyecek-içeceğin bebeğe geçtiğini unutmayarak alkol kullanmamalıdırlar.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Gebeliğin son aylarında beslenme   / 26-02-2007
 Gebelikte beslenme önerileri...   / 19-02-2007
 Gebelikte ilk adımlar...   / 12-02-2007
 Gebeliğe hazırlananlara...   / 05-02-2007
 Gençlerde yeme bozuklukları   / 29-01-2007
 Tuz ihtiyacımız ve doğru tüketme yolları   / 22-01-2007
 Gut hastalığı   / 15-01-2007
 Suyun hayatımızdaki yeri   / 08-01-2007
 İyi bayramlar   / 01-01-2007
GÜNCEL
Sağlığa Sağlığa yer yok
Recep Akdağ'ın bakan olmadan önce çalıştığı Erzurum'daki hastane 13...
Ölüm oyunu
Sıkıysa hakem döv
Yaş 70, aşka gelmiş
Kanserli hamile
Uzaktan uzatma
Hayata tutunamadı
SPOR
Zico Zico istifa... Zico istifa...
Geçtiğimiz hafta Antalya'ya yenilerek hayal kırıklığı yaratan...
Fener hükmen istedi
Fark sıfıra da düşse...
Souness G.Saray yolunda
Trabzon 4. Vites'te
G.Saray'dan çekinmiyoruz
Kazan kaynıyor
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Yağmurlu 12°C 6°C 
ANKARA Yağmurlu 10°C 3°C 
İZMİR Çok Bulutlu 19°C 9°C 
ANTALYA Çok Bulutlu 20°C 10°C 
ADANA Sağanak Yağmurlu 19°C 9°C 
EKONOMİ
IMKB E: 39.729,400 D:% -2,02
DOLAR S: 1,450 D:% 1,72
EURO S: 1,895 D:% 0,88
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu