Diyabet ve beslenme ilkeleri
Diyabet, pankreasta yeterli insülin salgılanmaması ya da salgılanan insülinin vücuttaki işlevini yapamaması sonucunda, tükettiğimiz glukozun (karbonhidrat içeren besinlerin ayrıştırılması sonucu ortaya çıkan son ürün) kullanılamaması ve kan şekerimizin hızlı yükselmesiyle oluşan bir hastalıktır. Kan şekeri yükseldiğinde genellikle; aşırı susama hissi, yorgunluk, sık idrara çıkma, halsizlik, istem dışı kilo kaybı, daha ileri durumlarda ise yara iyileşmesinde gecikme, el ve ayaklarda uyuşma hissi, kaşıntı, görme bozukluğu gibi belirtiler oluşur. Diyabetikifarklıtiptegörülür. Tip1diyabet: Pankreasta insülin salgısının olmaması ve vücuda insülin verilmesinin şart olduğu tiptir. Genelde genç yaşlarda görüldüğü için 'genç diabeti' de denilir. Çocuklar ve 30 yaş altı yetişkinlerde görülür. Tip2diyabet: Pankreas yeterli insülin üretemediğinde ya da insülinin gerektiği gibi kullanılamadığında oluşan diyabet tipidir. Aşırı kilolu, hareketsiz ve 40 yaş üstü kişilerde sık görülür.
TEDAVİNİNAMACI 1- Kan şekerini istenen düzeyde tutmak. 2- İdeal vücut ağırlığına erişmek ve bu ağırlığı korumak. 3- Sağlıklı beslenerek ve düzenli egzersiz yaparak ileride oluşabilecek sağlık sorunlarından korunmak. Tedavide gerekli durumlarda ilaç ya da insülin desteği ile beslenme ve egzersiz düzeni doktorun belirleyeceği saatlerde uygulanır. 'İlaç,insülinkullanıyorum'diyerekheryiyecekistenildiğikadartüketilemez. Özellikle insülin kullanıldığı durumlarda yemek saatleri hayati önem taşır.
BESENMEDEPRENSİPLER * Günlük enerji alımı üç ana ve üç ara öğüne göre programlanır. Amaç az ve sık aralıklarla yemek yiyerek kan şeker seviyesinde ani iniş-çıkışların önlenmesidir. * Şeker içeren her türlü gıdadan uzak durulmalıdır. * Günlük yağ alımı kısıtlanmalı ve bitkisel sıvı yağlar tercih edilmelidir. * Tuz tüketimi azaltılmalı ve alkol kullanılmamalıdır. * Beslenmede, posa açısından zengin yiyeceklere özellikle yer verilmelidir (Sebze, meyve, kurubaklagil, kepekli ekmek gibi). Devamı gelecek hafta.