Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 16 Nisan 2007  
Yazar Arşivi

Diyabet ve beslenme ilkeleri

Diyabet, pankreasta yeterli insülin salgılanmaması ya da salgılanan insülinin vücuttaki işlevini yapamaması sonucunda, tükettiğimiz glukozun (karbonhidrat içeren besinlerin ayrıştırılması sonucu ortaya çıkan son ürün) kullanılamaması ve kan şekerimizin hızlı yükselmesiyle oluşan bir hastalıktır.
Kan şekeri yükseldiğinde genellikle; aşırı susama hissi, yorgunluk, sık idrara çıkma, halsizlik, istem dışı kilo kaybı, daha ileri durumlarda ise yara iyileşmesinde gecikme, el ve ayaklarda uyuşma hissi, kaşıntı, görme bozukluğu gibi belirtiler oluşur. Diyabet iki farklı tipte görülür.
Tip 1 diyabet: Pankreasta insülin salgısının olmaması ve vücuda insülin verilmesinin şart olduğu tiptir. Genelde genç yaşlarda görüldüğü için 'genç diabeti' de denilir. Çocuklar ve 30 yaş altı yetişkinlerde görülür.
Tip 2 diyabet: Pankreas yeterli insülin üretemediğinde ya da insülinin gerektiği gibi kullanılamadığında oluşan diyabet tipidir. Aşırı kilolu, hareketsiz ve 40 yaş üstü kişilerde sık görülür.

TEDAVİNİN AMACI
1- Kan şekerini istenen düzeyde tutmak.
2- İdeal vücut ağırlığına erişmek ve bu ağırlığı korumak.
3- Sağlıklı beslenerek ve düzenli egzersiz yaparak ileride oluşabilecek sağlık sorunlarından korunmak.
Tedavide gerekli durumlarda ilaç ya da insülin desteği ile beslenme ve egzersiz düzeni doktorun belirleyeceği saatlerde uygulanır. 'İlaç, insülin kullanıyorum' diyerek her yiyecek istenildiği kadar tüketilemez. Özellikle insülin kullanıldığı durumlarda yemek saatleri hayati önem taşır.

BESENMEDE PRENSİPLER
* Günlük enerji alımı üç ana ve üç ara öğüne göre programlanır. Amaç az ve sık aralıklarla yemek yiyerek kan şeker seviyesinde ani iniş-çıkışların önlenmesidir.
* Şeker içeren her türlü gıdadan uzak durulmalıdır.
* Günlük yağ alımı kısıtlanmalı ve bitkisel sıvı yağlar tercih edilmelidir.
* Tuz tüketimi azaltılmalı ve alkol kullanılmamalıdır.
* Beslenmede, posa açısından zengin yiyeceklere özellikle yer verilmelidir (Sebze, meyve, kurubaklagil, kepekli ekmek gibi).
Devamı gelecek hafta.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Detoks hayatımızda   / 09-04-2007
 Besinlerin yapıları ve ihtiyaçlarımız   / 02-04-2007
 Baharı sağlıklı geçirelim   / 26-03-2007
 Bahar aylarına küçük hazırlıklar   / 19-03-2007
 Hayatımızdaki ilk yemek: Anne sütü   / 12-03-2007
 Emzirme döneminde nasıl beslenmeli?   / 05-03-2007
 Gebeliğin son aylarında beslenme   / 26-02-2007
 Gebelikte beslenme önerileri...   / 19-02-2007
 Gebelikte ilk adımlar...   / 12-02-2007
 Gebeliğe hazırlananlara...   / 05-02-2007
GÜNCEL
Efeler Efeler diyarı yasta
Aksaray'da geçirdikleri trafik kazasında ölen çoğu çocuk 33 kişiden...
Evlenmenin tam zamanı
'Melek' abla
Son kurban yeğeni
Liseliler kaza yaptı: 23 yaralı
Fransız şansı
Hazırlık bursu izdihamı
SPOR
100 100 yılın işkencesi
Geçen sezon da şampiyonluk yolunda Kanarya'ya darbe vuran Vestel...
Zico istifa sesleri
Senin bizi yakmaya ne hakkın...
Taka Rize'de battı
Operasyonu Polat yapacak
Beni öldürecek misiniz?
Samandıra'da olay...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sağanak Yağmurlu 14°C 7°C 
ANKARA Yağmurlu 11°C 2°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 21°C 12°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 24°C 14°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 23°C 11°C 
EKONOMİ
IMKB E: 46.044,180 D:% 1,05
DOLAR S: 1,371 D:% -0,40
EURO S: 1,856 D:% 0,03
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu