Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 30 Nisan 2007  
Yazar Arşivi

Diyabet hastalarına beslenme önerileri-3

Sağlıklı her birey için günlük önerilen besin grupları (proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitamin ve mineraller) diyabetli kişilerde farklı miktarlarda olabilir. Bunlara sırasıyla değinelim:
Proteinler: Büyüme, gelişme, yeni dokuların oluşumu ve hasar görmüş dokuların yapımı için protein kullanılır. Yararlılığı açısından hayvansal kaynaklı et, tavuk, balık, yumurta, süt ve yoğurt en kaliteli grubu oluşturur. Daha sonra kurubaklagiller, kuru yemişler, tahıllar, sebzemeyveler yer alır.
Günlük protein gereksinimi yaş, cinsiyet, gebelik, emzirme ve hastalık durumuna göre değişim gösterir. İdeal vücut ağırlığında ve orta aktivitede yetişkin bir kişi için günlük yaklaşık kilogram başına 0,8-1 gramdır. Büyüme çağı, gebelik ve emzirme döneminde ihtiyaç artar. Diyabet hastalarında ihtiyaçtan fazla protein tüketmek böbreklerde hasara yol açarak diyabetik nefropati oluşumunu hızlandırabilir. Vücudun zarar görmemesi için hastanın tüketeceği protein ve diğer besin grupları bir diyetisyen tarafından kişiye özel hazırlanmalıdır.
Yağlar: Vücudumuza yüksek enerji veren besinlerdir yağlar. Katı ve sıvı halde bulunurlar. Hayvansal kaynaklı yağlar, doymuş yağ asitleri içerir ve kolesterol oranları yüksektir. Margarinlerde doymuş yağ asitleri yüksektir, ancak bitkisel kaynaklı oldukları için kolesterol içermezler. Katı yağlar kalpdamar sağlığımızı olumsuz etkiler.
Sıvı yağlar yemek pişirmede öncelikli olarak tercih edilmelidir. Sıvı yağlar, tekli doymamış ve çoklu doymamış olmak üzere ikiye ayrılır. Tekli doymamış olanlar; zeytinyağı, fındık yağı, kanola yağıdır. Çoklu doymamış olanlar; mısır yağı, ayçiçek yağı, soya yağı olarak sıralanabilir. Sıvı yağlar kolesterol içermez. Diyabette kullanılan yağ miktarı ve cinsi önemlidir. Günlük tüketilen süt, yoğurt, peynir, et, tavuk gibi hayvansal besinlerde yağ içeriği az olanlar tercih edilmelidir. Tekli doymamış olan yağlar çoklu doymamış yağlarla birlikte kullanılmalıdır. Kızarmış yiyeceklerden sakınılmalıdır.
Vitamin ve mineraller: Diyabetli kişilerde günlük ihtiyaçlar diğer sağlıklı bireylerle aynıdır ama yaşlılık, gebelik, emzirme ya da düşük kalorili beslenme programı uygulanma zorunluluğu olduğunda, ek olarak doktor önerisi alınarak kullanılabilir.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Diyabette beslenme önerileri-2   / 23-04-2007
 Diyabet ve beslenme ilkeleri   / 16-04-2007
 Detoks hayatımızda   / 09-04-2007
 Besinlerin yapıları ve ihtiyaçlarımız   / 02-04-2007
 Baharı sağlıklı geçirelim   / 26-03-2007
 Bahar aylarına küçük hazırlıklar   / 19-03-2007
 Hayatımızdaki ilk yemek: Anne sütü   / 12-03-2007
 Emzirme döneminde nasıl beslenmeli?   / 05-03-2007
 Gebeliğin son aylarında beslenme   / 26-02-2007
 Gebelikte beslenme önerileri...   / 19-02-2007
GÜNCEL
Müşteri Müşteri eğitilmeli
Halkla İlişkiler'in duayeni Betûl Mardin, bugüne kadar 4 bin özel...
Maganda baba
Kupa canavarın
Ölüm kapsülü
Şehide son görev
Uslanmaz boksör
Ucuz kahramanlık
SPOR
Hani Hani verdiğin sözler!
Yine Denizlispor, yine hüsran... Geçen sezon Kanarya'yı...
Kartal akın akın
Büyük protesto
Gol Allah'ın lütfu
Lig A için sekiz aday
Karşıyaka'yı geçti
Hido tamam Memo devam
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sağanak Yağmurlu 20°C 9°C 
ANKARA Çok Bulutlu 19°C 3°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 24°C 11°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 25°C 14°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 24°C 12°C 
EKONOMİ
IMKB E: 46.861,310 D:% -2,02
DOLAR S: 1,334 D:% -0,11
EURO S: 1,823 D:% 0,36
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu