Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 23 Nisan 2007  
Yazar Arşivi

Diyabette beslenme önerileri-2

Beslenmenin diyabet oluşumundaki etkilerini şöyle sıralayabiliriz:
Obezite: Yetişkinlik döneminde ortaya çıkan diyabet ile şişmanlık durumu ve süresi arasında bağlantı bulunmaktadır. Diyabet ortaya çıkmadan önce genellikle hastalarda şişmanlık da görülmektedir. Fazla kilo hem insülin ihtiyacını arttırır, hem de insüline karşı direncin artmasına neden olur. Şişmanlıkta insülin seviyesi artmasına karşılık uzun vadede kan şekeri yüksek kalır.
Günlük kullanılan şeker miktarı: Tüketilen saf şekerin miktarı ve kullanım sıklığı insüline karşı uyarıcı etkiye sahiptir. Çay şekeri içeren yiyecek ve içecekleri aşırı tüketmek kan şekeri düzeyinin yüksek seyretmesine, insülinin kan şekeri üzerinde yeterince etkili olmamasına neden olabilir.
Diyetin posa içeriği: Kan şekerinin normal sınırlarda olması için gerekli miktarda posa alınması gerekir. Diyetteki posa miktarı az olduğunda hiperglisemi (yüksek şeker) ve hiperinsülinemi (yüksek insülin salınımı) görülür. Posa tüketimi yeterli olduğunda kan şekeri düzeyinde düşme görülmektedir.
Yiyecekleri seçerken posa içeriği yüksek olan; kepekli ekmek, bulgur, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagiller ve sebzemeyvelere her öğünde düzenli yer vermek hem kan şekeri kontrolüne yardımcı olur, hem de konstipasyonun (kabızlık) oluşumunu engeller. Posalı yiyecekler tüketilirken günlük su ihtiyacının da tam alınması önemlidir. Günlük 2-2.5 litre su tüketilmezse, posa yeterli suyla buluşamayacağından bağırsaklardaki sıvıları kullanır, bu da kabızlığa neden olur.
Protein ve mineral alımı: Yeterli protein ve mineral alımı gerçekleşmezse, vücuttaki bazı fizyolojik reaksiyonlar bozulur; çocukluktaki yetersiz beslenmeden kaynaklanan ve pankreastaki harabiyet sonucu da diyabet oluşur. Günlük önerilen posa miktarı yaş, cinsiyet ve kiloya göre değişiklik gösterse de 5-7 porsiyon sebzemeyve, 6-11 dilim tahıllı ekmek, kurubaklagil önerilir.
Glisemik indeks: Besinlerin sindiriminden sonra kan şekerimizi yükseltme hızıdır. Besinlerin glisemik indeksi ne kadar düşükse acıkma hissi o kadar az yaşanır. Posalı besinlerin glisemik indeksi düşüktür. Bu nedenle kepekli ekmek, kurubaklagil, elma, portakal gibi besinler tok tutucudur.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Diyabet ve beslenme ilkeleri   / 16-04-2007
 Detoks hayatımızda   / 09-04-2007
 Besinlerin yapıları ve ihtiyaçlarımız   / 02-04-2007
 Baharı sağlıklı geçirelim   / 26-03-2007
 Bahar aylarına küçük hazırlıklar   / 19-03-2007
 Hayatımızdaki ilk yemek: Anne sütü   / 12-03-2007
 Emzirme döneminde nasıl beslenmeli?   / 05-03-2007
 Gebeliğin son aylarında beslenme   / 26-02-2007
 Gebelikte beslenme önerileri...   / 19-02-2007
 Gebelikte ilk adımlar...   / 12-02-2007
GÜNCEL
23 23 Nisan Kutlu Olsun
Bugün 23 Nisan... Tam 87 yıl önce 1920'de bugün Türkiye Büyük Millet...
Mutluluk sır değil
Etekli ayrılık
Hayat da terk etti
Son kez koştu
Güneşten 7 derecelik veda
Katliamcıları titreten tatbikat
SPOR
Necati Necati Ateş-ledi Ümit demledi
Geçtiğimiz hafta Ankara'da Gençlerbirliği'ni de aynı skor ve aynı...
Şampiyonluk inancım bana...
Farkın açılması istenmiyor
20 dakika müthiştik
Canaydın'a protesto
Trabzon'da büyük çelişki
'Bahis'siz maç Horoz'un
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Az Bulutlu 15°C 9°C 
ANKARA Parçalı Bulutlu 14°C 4°C 
İZMİR Az Bulutlu 23°C 14°C 
ANTALYA Az Bulutlu 27°C 15°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 26°C 11°C 
EKONOMİ
IMKB E: 47.189,530 D:% 1,90
DOLAR S: 1,344 D:% -0,81
EURO S: 1,829 D:% -0,71
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu