Besin alerjileri 2
Vücudumuzun normal koşullarda zararsız olarak algıladığı bazı besinlerin, bağışıklık sistemimizdeki farklılıklar nedeniyle zararlı madde olarak algılandığında besin alerjilerinin ortaya çıktığını geçen haftaki yazımda belirtmiştim. Alerjiye yol açan gıdaları anlatmaya devam ediyorum. Fıstık ve yağlı tohumlar: En sık alerjen kaynakları; yer fıstığı, badem, ceviz, Hindistan cevizi, şam fıstığı, fındık ve kestane olarak sayılabilir. Bunlar ani reaksiyonlara neden olur. Astım, dudaklarda şişme, yanaklarda kabarma ve ödem, ürtiker oluşturabilir. Badem, kestane, fındık ve yer fıstığının yağları da soluma ile alerjik tepkilere yol açabilir. Tahıllar: Buğday ve mısır alerjisi sık görülür. Bu ürünleri içeren tüm yiyecekler diyetten ayıklanır. (kepekli ürünler, makarna, erişte, ekmek, nişasta, malt, soya sosu gibi ) Etler: Bebeklik döneminde .tavuk ve sığır etleri zaman zaman reaksiyona neden olur.Domuz eti de ürtikere yol açabilir. Meyveler ve sebzeler: Çocukluk döneminde meyvelerden; elma, armut, kavun, karpuz, kiraz, vişne, şeftali, portakal, kayısı, çilek çiğ halleri ile alerjik olabilir. Sebzelerden; domates, kabak, patates, havuç, kuşkonmaz, kereviz çiğ yendiklerinde yada kabuklarıyla genellikle ciltte alerjiye neden olur.
ÇOCUKLUKTA OLUŞUYOR Kurubaklagiller: Fasulye, yerfıstığı, bezelye, soya fasulyesi özellikle çocuklarda alerjen etki gösterir. Baharatlar, çeşni vericiler: Tüm baharatlar alerjiye neden olabilir ancak en sık gözlenenler arasında; karabiber, kırmızı biber, kimyon, anason, karanfil, tarçın, dereotu, kişniş, zencefil, hardal, vanilya ve nane sayılabilir. Bunların bazıları soluma ile bazıları yendikten sonra reaksiyon oluşturur. Katkı maddeleri: Besinleri hazırlamada kullanılan çeşitli maddelere karşı hassasiyeti olan kişiler risk taşır. Nadiren alkollü, sodalı ve asitli içecekler ile çikolata ve kafeinli içecekler de alerjiye neden olmaktadır. Besin alerjilerinde tıbbi tedavinin yanında mutlaka alerjen maddeler günlük diyetten ayıklanmalıdır. Daha çok çocukluk döneminde aktif oldukları için anne-babalara büyük görev düşer. Çocukların sağlıklı büyümesi için geçici süreli hangi besine ya da besinlere hassasiyet varsa mutlaka tüketim ortadan kaldırılmalıdır. Her bünyenin besinlere karşı duyarlılığı farklıdır. Bebeklerde ve çocuklarda yeni besinlere geçiş döneminde anneler çok dikkatli olmalı, çocuğu 3-4 gün aralıkla yeni bir besinle tanıştırmalıdır ki, herhangi bir reaksiyon var mı gözlenebilsin.
|