Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 28 Mayıs 2007  
Yazar Arşivi

Besin zehirlenmeleri

Yaz sıcaklarının kendini göstermeye başladığı bugünlerde, besin zehirlenmesi vakalarını sıklıkla görmeye başladık. Çoğu zaman hijyenik koşullar sağlanmadığı için hepimizin ailesinden en az bir kişinin yılda birkaç kez böyle bir sağlık sorunu yaşadığını unutmayalım.
Besin zehirlenmeleri, çeşitli mikroorganizmalar ya da toksinler bulaşmış besinleri yedikten sonra 72 saat içerisinde genellikle bulantı, kusma, karın ağrısı ve diyare (ishal) gibi sindirim sistemi şikayetleri ile ortaya çıkar. Büyük bir çoğunluğu da kendiliğinden 4-12 saat içerisinde iyileşir.
Besine, hastalığa yol açan mikroorganizmalar üç yoldan bulaşır:
1- Besinin kendisi bu zararlı maddeleri içerebilir.
2- Zehirli besinle temas eden diğer besinler; henüz işlem görmemiş besine katılan diğer besin maddeleri.
3- Besin hazırlamada kullanılan malzemeler ve besin hazırlayan kişinin durumu (açık yarası olması ya da ishal gibi bir hastalığı olması durumunda).

YEDİKLERİNİZE DİKKAT EDİN
Yaz aylarında riskli olabilecek bazı yiyecekler şöyle sıralanabilir: Kümes hayvanları, lahmacun, krema ve mayonezli yiyecekler, pastörize edilmeden kullanılan süt ürünleri, zeytinyağlı yemekler, çiğ sebzemeyveler, kabuklu deniz ürünleri, oda ısısında bekletilmiş yemekler.
Besin zehirlenmesine yol açan mikroorganizma ve toksinler şunlardır: Salmonella: Genellikle süt ve yumurta ile bulaşır. Yedikten 12-24 saat sonra kusma, karın ağrısı ve ishalle seyreder. Kapların temizliği ve yiyeceklerin yeterince pişirilmesi ile önlem alınabilir.
Stafilokok: Daha çok mayonez, dondurma, muhallebi gibi şekerli ve sütlü yiyecekleri yedikten sonra görülür. Sütlü tatlılarıı uzun süre bekletmek, sütü kaynatmadan kullanmak ya da bazı yiyeceklerde yumurtanın çiğ kullanılması neden olur.
Clostridium Perfringens: Yiyeceklerin oda ısısında uzun süre bekletilmesi ve yeterince soğuk ortamda tutulmaması sonucu üreme olabilir. Yedikten 8-10 saat sonra bulantı, kramp ve ishal görülebilir.
Clostridium Botulinum: Uygun yapılmayan konservelerde ürer. Yedikten 24 saat sonra belirti verebilir. Hemen hastaneye başvurmak gerekir. Aksi takdirde bu zehirleme ölümle sonuçlanabilir.
Zehirlenmelerde kusma ya da ishal durumunda, su, ayran, mineral suyu, taze sıkılmış meyve suyu içilmelidir.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kanser ve beslenme   / 21-05-2007
 Kilo verdirici püf noktalar   / 14-05-2007
 Yaza girerken sağlığınızdan olmayın   / 07-05-2007
 Diyabet hastalarına beslenme önerileri-3   / 30-04-2007
 Diyabette beslenme önerileri-2   / 23-04-2007
 Diyabet ve beslenme ilkeleri   / 16-04-2007
 Detoks hayatımızda   / 09-04-2007
 Besinlerin yapıları ve ihtiyaçlarımız   / 02-04-2007
 Baharı sağlıklı geçirelim   / 26-03-2007
 Bahar aylarına küçük hazırlıklar   / 19-03-2007
GÜNCEL
Yeşil Yeşil Çözüm
Hazine arazisi satışını yanlış bulan TEMA Kurul Başkanı Kurtoğlu sert...
Kalkınmaya 'El Koydular'
Kayıp yürek
Seri katil dehşeti
Türk 'hacker'a 56 yıl
Böyleymiş Sultanlar'ın kınası
Yaralı Mehmetçik Kahveci...
SPOR
Ulubatlı'ya Ulubatlı'ya çağrı
Galatasaray yönetimi eski hocaları olan Souness ile bir telefon...
Böyle sevgi görmedim
Luce'de mutlu son
Geçen seneki tezgahlar bu yıl...
Fenerbahçe'den müthiş harekat
Topuz&Kavuk kadrodan çıktı
Trabzonspor yıldız avında
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Çok Bulutlu 28°C 18°C 
ANKARA Sağanak Yağmurlu 29°C 15°C 
İZMİR Sağanak Yağmurlu 27°C 19°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 29°C 17°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 29°C 17°C 
EKONOMİ
IMKB E: 0,000 D:% 0,00
DOLAR S: 1,331 D:% -0,34
EURO S: 1,789 D:% -0,25
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu