Besin zehirlenmeleri
Yaz sıcaklarının kendini göstermeye başladığı bugünlerde, besin zehirlenmesi vakalarını sıklıkla görmeye başladık. Çoğu zaman hijyenik koşullar sağlanmadığı için hepimizin ailesinden en az bir kişinin yılda birkaç kez böyle bir sağlık sorunu yaşadığını unutmayalım. Besin zehirlenmeleri, çeşitli mikroorganizmalar ya da toksinler bulaşmış besinleri yedikten sonra 72 saat içerisinde genellikle bulantı, kusma, karın ağrısı ve diyare (ishal) gibi sindirim sistemi şikayetleri ile ortaya çıkar. Büyük bir çoğunluğu da kendiliğinden 4-12 saat içerisinde iyileşir. Besine,hastalığayolaçanmikroorganizmalarüçyoldanbulaşır: 1- Besinin kendisi bu zararlı maddeleri içerebilir. 2- Zehirli besinle temas eden diğer besinler; henüz işlem görmemiş besine katılan diğer besin maddeleri. 3- Besin hazırlamada kullanılan malzemeler ve besin hazırlayan kişinin durumu (açık yarası olması ya da ishal gibi bir hastalığı olması durumunda).
YEDİKLERİNİZEDİKKATEDİN Yaz aylarında riskli olabilecek bazı yiyecekler şöyle sıralanabilir: Kümes hayvanları, lahmacun, krema ve mayonezli yiyecekler, pastörize edilmeden kullanılan süt ürünleri, zeytinyağlı yemekler, çiğ sebzemeyveler, kabuklu deniz ürünleri, oda ısısında bekletilmiş yemekler. Besinzehirlenmesineyolaçanmikroorganizmavetoksinlerşunlardır:Salmonella: Genellikle süt ve yumurta ile bulaşır. Yedikten 12-24 saat sonra kusma, karın ağrısı ve ishalle seyreder. Kapların temizliği ve yiyeceklerin yeterince pişirilmesi ile önlem alınabilir. Stafilokok: Daha çok mayonez, dondurma, muhallebi gibi şekerli ve sütlü yiyecekleri yedikten sonra görülür. Sütlü tatlılarıı uzun süre bekletmek, sütü kaynatmadan kullanmak ya da bazı yiyeceklerde yumurtanın çiğ kullanılması neden olur. ClostridiumPerfringens: Yiyeceklerin oda ısısında uzun süre bekletilmesi ve yeterince soğuk ortamda tutulmaması sonucu üreme olabilir. Yedikten 8-10 saat sonra bulantı, kramp ve ishal görülebilir. ClostridiumBotulinum: Uygun yapılmayan konservelerde ürer. Yedikten 24 saat sonra belirti verebilir. Hemen hastaneye başvurmak gerekir. Aksi takdirde bu zehirleme ölümle sonuçlanabilir. Zehirlenmelerdekusmayadaishaldurumunda,su,ayran,mineralsuyu,tazesıkılmışmeyvesuyuiçilmelidir.