Besin alerjileri
Normal koşullarda vücudumuzun zararsız olarak algıladığı bazı besinler, bağışıklık sistemimizdeki farklılıklar nedeniyle zararlı madde olarak algılandığında besin alerjileri ortaya çıkar. Vücudumuz bu besinlerle karşılaştığında onlarla savaşmaya başlar. Bu savaş sırasında da sindirim, solunum sistemleri, cilt ve kalpdamar sistemlerinde farklılaşmalar görülür (solunum güçlüğü, kaşıntı, ödem gibi). Besin alerjileri genellikle bebeklik ve çocukluk çağında daha aktif olarak görülür. Hemen hemen hepimizin ailesinde yüzde 15-20 oranında en az bir kez besin alerjisi görüldüğü yapılan çalışmalarla saptanmıştır. Bazı besinleri yemekle değil koklamakla ya da dokunmakla da alerjik reaksiyonlar oluştuğu bilinmektedir.
HANGİBESİNYOLAÇAR? En sık alerjiye neden olan besinler; inek sütü, yumurta, balık ve kabuklu deniz ürünleri, kuruyemişler, tahıllar, sebzeler, meyveler, kuru baklagiller, baharatlar, çeşni vericiler, çikolata, bal ve çeşitli içeceklerdir. Bunlardan inek sütü ve yumurta alerjisi diğerlerine oranla daha sık görülür. Yer fıstığı ve ceviz gibi kuruyemişlerde ise daha ciddi ve ani reaksiyonlar gözlenir. İneksütü: Çocukların yaklaşık yüzde 3'ünde görülmektedir ve genellikle 23 yaş arasında kendiliğinden kaybolur. Bebeklik döneminde ishal, kusma, sancılanma, huzursuzluk gibi belirtilerle kendini gösterir.
ÖNCEDENEMEYAPILMALI Yumurta: Genellikle çocukluk döneminden sonra kendiliğinden kaybolur. Kızarıklık, hırıltılı solunum, kusma, ishal, kaşıntı, deri ve gözde lezyonlar görülebilir. Çocuklarda yumurta tüketimi 1 yaşında başlanmalı ve çok küçük parçalar halinde çocuk besinle tanıştırılmalıdır. (1/8 yumurta sarısı ile) eğer bir alerjik reaksiyon varsa en az 6 ay beklenmeli ve sonra tekrar deneme yapılmalıdır. Balıkvedenizürünleri: Yedikten birkaç dakika sonra ani reaksiyonlara neden olabilir. Çocuklarda astım benzeri yada egzamaya benzer belirtiler, kaşıntı ve ürtiker görülebilir Alerjikreaksiyonanedenolanürünler: Köpek balığı, vatoz, morina, sardalye, uskumru, ton balığı, istakoz, kerevit, karides, yengeç, deniz tarağı, midye, istiridye, kalamar, ahtapot sayılabilir. Bu tip alerjiler yıllar içinde geçebilmektedir. Alerjiyenedenolandiğergıdalarıhaftayaanlatmayadevamedeceğim.