Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 04 Haziran 2007  
Yazar Arşivi

Besin alerjileri

Normal koşullarda vücudumuzun zararsız olarak algıladığı bazı besinler, bağışıklık sistemimizdeki farklılıklar nedeniyle zararlı madde olarak algılandığında besin alerjileri ortaya çıkar. Vücudumuz bu besinlerle karşılaştığında onlarla savaşmaya başlar. Bu savaş sırasında da sindirim, solunum sistemleri, cilt ve kalpdamar sistemlerinde farklılaşmalar görülür (solunum güçlüğü, kaşıntı, ödem gibi).
Besin alerjileri genellikle bebeklik ve çocukluk çağında daha aktif olarak görülür. Hemen hemen hepimizin ailesinde yüzde 15-20 oranında en az bir kez besin alerjisi görüldüğü yapılan çalışmalarla saptanmıştır. Bazı besinleri yemekle değil koklamakla ya da dokunmakla da alerjik reaksiyonlar oluştuğu bilinmektedir.

HANGİ BESİN YOL AÇAR?
En sık alerjiye neden olan besinler; inek sütü, yumurta, balık ve kabuklu deniz ürünleri, kuruyemişler, tahıllar, sebzeler, meyveler, kuru baklagiller, baharatlar, çeşni vericiler, çikolata, bal ve çeşitli içeceklerdir.
Bunlardan inek sütü ve yumurta alerjisi diğerlerine oranla daha sık görülür. Yer fıstığı ve ceviz gibi kuruyemişlerde ise daha ciddi ve ani reaksiyonlar gözlenir.
İnek sütü: Çocukların yaklaşık yüzde 3'ünde görülmektedir ve genellikle 23 yaş arasında kendiliğinden kaybolur. Bebeklik döneminde ishal, kusma, sancılanma, huzursuzluk gibi belirtilerle kendini gösterir.

ÖNCE DENEME YAPILMALI
Yumurta: Genellikle çocukluk döneminden sonra kendiliğinden kaybolur. Kızarıklık, hırıltılı solunum, kusma, ishal, kaşıntı, deri ve gözde lezyonlar görülebilir. Çocuklarda yumurta tüketimi 1 yaşında başlanmalı ve çok küçük parçalar halinde çocuk besinle tanıştırılmalıdır. (1/8 yumurta sarısı ile) eğer bir alerjik reaksiyon varsa en az 6 ay beklenmeli ve sonra tekrar deneme yapılmalıdır.
Balık ve deniz ürünleri: Yedikten birkaç dakika sonra ani reaksiyonlara neden olabilir. Çocuklarda astım benzeri yada egzamaya benzer belirtiler, kaşıntı ve ürtiker görülebilir
Alerjik reaksiyona neden olan ürünler: Köpek balığı, vatoz, morina, sardalye, uskumru, ton balığı, istakoz, kerevit, karides, yengeç, deniz tarağı, midye, istiridye, kalamar, ahtapot sayılabilir. Bu tip alerjiler yıllar içinde geçebilmektedir.
Alerjiye neden olan diğer gıdaları haftaya anlatmaya devam edeceğim.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Besin zehirlenmeleri   / 28-05-2007
 Kanser ve beslenme   / 21-05-2007
 Kilo verdirici püf noktalar   / 14-05-2007
 Yaza girerken sağlığınızdan olmayın   / 07-05-2007
GÜNCEL
Sabıkalıyım Sabıkalıyım ama adayım
Resmi tutanağa göre tutuklu olan işadamı basın önünde vekil...
Çağlar'a veliaht damat
'Su'suz gözyaşı
66 ton zehirli çay kayıp
Yardım kum gibi
ÖSS tansiyonu yükseltiyor
Avrupa KKTC'yi dışladı
SPOR
Ahmet'siz Ahmet'siz olmaz
Feldkamp, Almanya'da Adnan Polat'a ilettiği "Ahmet Akçan'la...
İş tehlikeye girdi
Kumarı kaybetti
Carlos'u istiyorum
Öncelik Yepes'te
Özhan Canaydın'ın yaptığı...
Kurtlar sofrası
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Az Bulutlu 29°C 18°C 
ANKARA Az Bulutlu 31°C 16°C 
İZMİR Az Bulutlu 33°C 20°C 
ANTALYA Az Bulutlu 29°C 20°C 
ADANA Az Bulutlu 30°C 20°C 
EKONOMİ
IMKB E: 46.490,140 D:% -1,26
DOLAR S: 1,312 D:% -0,79
EURO S: 1,761 D:% -0,93
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu