'Millet'in evlatları
Gerçi Sayın Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı adaylığını çekti ama patırtısı devam ediyor. Sokaklarda yürürken bir pankarta rastlıyorum. AKP il ya da ilçe teşkilatları imzasını taşıyan bu pankart, şöyle diyor: Milletin evladı. Millete hayırlı olsun.
***
Türkiye'nin siyasi partileri, seçim dönemlerinde ve kritik zamanlarda, buna benzer söylemleri hep kullanagelmişlerdir. Seçmeni tavlayıcı sloganlar işe yaramıştır genellikle... Bense biraz daha farklı düşünüyorum ya da şöyle diyelim, AKP'nin sadece parti sloganlarında değil, politik demeçlerde de, çok sıkça, millet kavramına sığınmasını ve devlet kurumlarına yönelik eleştirilerini bu güce yaslamasını anlamaya, söktürmeye çalışıyorum.
***
Bizler, millet derken neyi anlıyoruz, AKP millet derken neyi anlıyor? Aynı şeyi mi kastediyoruz, yoksa başka başka şeyleri mi? Geçenlerde de tam da bu konuda taşıdığım bazı kuşkuları dile getirmiştim, çünkü AKP jargonu ile konuşan dinci basın da aynı kavramı pek sık kullanıyor.
***
Biz, millet derken, bu topraklar üzerinde ve bu sınırlar dahilinde yaşayan, ülkeye TC vatandaşlığı kimliği ile anayasal olarak bağlı bütün insanları kastediyoruz. Türk milleti derken kimseyi ayırmıyor, saflaştırmıyoruz.
***
Şimdi bir de, son kitabı Avrupa ve Biz'de Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın, milleti nasıl açıkladığını okuyalım: Millet aslen Arapça bir kelime ve söz demek. Bu söz anlamındaki millet, bir anlamda "Tanrı'nın sözü" ve "Tanrı'nın sözü etrafında toplanan grup" anlamına geliyor. Dolayısıyla, milel, ümme, gibi kelimeler dini grupları ifade ediyor. Ve tarihin son Roma İmparatorluğu olan Osmanlı toplumunda böyle bir teşkilatlanma vardır. (Sayfa: 68)