Köprü zammı
Hukuk sistemimizde benim ifade olarak pek sevdiğim bir kurum var. "Yürütmeyi durdurma!" İdare'nin aldığı kararlar, başvuru üzerine Danıştay'da görüşülür. Mahkeme öyle uygun görürse, yürütmeyi durdurur. Buradaki "yürütme" kelimesi, uygulama anlamındadır. Halk arasındaki amiyane ifade ile "yürütme"yi anlatmaz. Gerçi Türkiye'de, parasal salmaları genellikle Ankara, ikinci anlamı çağrıştıracak biçimde uygular ama öyle...
***
Bizde bu yürütmeyi durdurma işlemi bazen içinden çıkılmaz vaziyetler yaratıyor. Hükümet Boğaz köprülerine zam yaptı. Yürütmeyi başlattı. Paraları topladı. Sonra Danıştay karar verdi: - Yürütmeyi durduruyorum. 1- Hükümet önceden yürütmeye başlıyor, arkadan Danıştay yürütmeyi durduruyor. 2- Ama hükümet yürütmeyi durdurmuyor. 3- O halde Danıştay neden yürütmeyi durduruyor? 4- Danıştay, yürütmeyi durduracaksa, hükümet neden Danıştay'a sormadan yürütmeye başlıyor? 5- Türkiye'de şu anda Danıştay'ca yürütmeyi durdurma kararı verilmiş ve fakat hükümet tarafından durdurulmamış kaç yürütme devam etmektedir?
***
Sonuç: Bir memlekette, hükümetlerin yürütmelerini durdursun diye işletilen bir Danıştay varsa yürütmenin derhal durması gerekmez miydi? Ayrıca o arada yürütülen paraların akıbeti ne olacaktır? Sistemlerin çarşafa dolanması kader midir?