E VİTAMİNİHem serbest radikalleri yakalayarak, hemde bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser riskini azaltır. Amerika'da kalıtımsal meme kanseri riski taşıyan kadınlarla yapılan bir çalışma, günlük fazla dozda E vitamini tüketiminin risk taşıyan kadınlarda kanser riskini yüzde 99, risk taşımayan kadınlarda yüzde 30 oranında azalttığını ortaya koyuyor. İyi protein kaynağı olan yağlı tohumlar vücut için önemli yağ asitleri, posa, mineral (özellikle potasyum, çinko, bakır, magnezyum) ve E vitamini içermektedir. Ayçekirdeği iyi bir E vitamini kaynağıdır. Kolesterol ve damar sertliğine karşı olumlu etkileri görülebilmektedir. Biyoyararlılığı yüksek yağ içermektedir. Beyin gücüyle çalışanların ve çocukların enerjilerini sağlayabilmesi için önem taşımaktadır.
FOLİK ASİTSebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan bu B vitamini genlerin normal olarak kuşaktan kuşağa geçmesi için gereklidir. ABD'de yapılan geniş çaplı bir araştırmada kalın bağırsak kanseri için belirteç olan bağırsak poliplerinin diyetteki folik asit düzeyiyle ters ilişkisi ortaya çıkarılmıştır. Yeşil sebzeler, portakal suyu, kuru baklagiller, enginar folik asitin en iyi kaynaklarıdır.
D VİTAMİNİ VE KALSİYUMBu iki besin öğesinin kanserden koruyucu rolü ilk kez kuzey ülkelerinde yaşayan insanların kanserden ölüm oranlarının daha yüksek olduğunun farkına varılması sonucu ortaya atılmıştır. D vitamini ve kalsiyumu yağlı balıklar, yumurta sarısı, kuru baklagiller, yeşil sebzeler, incir kurusu, badem, peynir ve sütten alabiliriz. D vitamini güneş ışınlarıyla deri altında sentez edilebilen bir vitamindir.
SELENYUMSelenyum, vitamin E ile birlikte güçlü bir antioksidan ve hücre koruyucusu olarak çalışır, özellikle glutatyon peroksidaz enziminin yapısında rol alır. Dokuların oksidasyon nedeniyle zarar görmesini engeller. Erken yaşlanmanın önlenmesi üzerine de olumlu etkileri vardır. Erkeklerin selenyuma kadınlardan daha çok ihtiyaç duydukları düşünülür. Selenyumun en yaygın kullanımı kanser ve kalp hastalıklardan korunma amaçlıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve deri sağlığını artırmak amacıyla kullanılabilir. Keshan hastalığı olarak tanımlanan bir kalp damar hastalığı üzerinde etkilidir. Ancak selenyumun koruyucu dozu ile toksik dozu arasında çok dar bir sınır ulunduğundan zehirlenmeyi önlemek için doktor kontrolünde alınmalıdır. Selenyumun en zengin kaynakları deniz ürünleri, karaciğer, böbrek ve diğer etlerdir. Tahıllar ve tohumlarda da selenyum bulunur fakat bu, bitkinin yetiştiği toprağın selenyum miktarına bağlıdır. Sebzeler ve meyveler iyi kaynaklar değildir.