1-Tuzlu yiyecekleri herkes sever. Tuza bir kez bağımlılık kazandınız mı, ne tuzsuz yiyeceklerden, ne de tuz yerine konulmuş maddelerle yapılmış besinlerden zevk alabilirsiniz. Tuzlu tatlara bağımlılık çocukluk çağlarından itibaren yavaş yavaş kazanılır. Bir süre sonra da vazgeçilmez bir tutku halini alır.
2-Yapay tuzların içerisindeki en önemli madde olan 'potasyum' bazı durumlarda ciddi problemler yaratabilir. Böbrek yetmezliği olanların, potasyum birikimine eğilimli sorunu bulunanlarının ve potasyum tutucu idrar söktürücüleri kullananların bu tür tuzları kullanmadan önce uzman ile konuşmaları gerekmektedir. 3-Kullanılan fazla tuz ödeme neden olacaktır. Ödemi el, ayak, göz ve yüzde şişlik olarak hissedeceksinizdir.
4-Fazla tuz böbrek sağlığınızı olumsuz yönde etkileyecektir.Aynı zamanda kalp ve tansiyon problemlerine de neden olabilir. 5-Felç riskinizin artmasına neden olur.
6-Görme kayıplarına neden olabilir. 7-Fazla tuz tüketimi, idrarla kalsiyum atımını artırır. Bu durum kemiklerden kalsiyum kaybına neden olur.
8-Böbreklerin hipertansiyon gelişiminde rolü büyüktür. Hipertansiyonu olan bir hastada yüzde 5 olasılıkla böbrek hastalığı vardır. Hipertansiyon tuz miktarının artması ile tetiklenmektedir. Bu nedenle de mutlaka bireyler tansiyon ve böbrek sağlığı açısından değerlendirilmelidir. 9-Tüketilen fazla tuz böbrek ve damarları olumsuz etkilediği gibi bağırsaklardan beyine tüm organları olumsuz yönde etkileyecektir.
10-Fazla tuz kullanımı aynı zamanda baş ağrısı, nefes darlığı, yorgunluk, burun kanaması, yol yürüme ve merdiven çıkmada yorulma, sık idrara çıkma gibi bozukluklara neden olabilmektedir. 11-Tuz yerine geçen ürünleri kullanmak, tuzun zararlarından kurtulmanın en kolay yoludur ama tuz yerine geç en maddeler her zaman ve herkes için uygun olmayabilir. Bu nedenle bu tür ürünler mutlaka kullanılmadan uzman eşliğinde kararlaştırılmalıdır.