C vitamini Özellikle C vitamini suda eriyen ve çok kolay okside olabilen dolayısıyla da çok büyük oranda kayıplar verebildiğimiz bir antioksidant vitamindir. Bu kayıpları önleyebilmek adına alabileceğimiz önlemler aşağıda belirtilmiştir: C vitamininin kanseri önlemedeki etkinliğiyle ilgili çeşitli araştırmalar vardır buna göre C vitaminini az alan kişilerin kalın bağırsak kanseri olma riski 3 kat artmaktadır. Yine mide kanserini önlemede taze meyve ve sebzelerin rolü birçok araştırmayla ispatlanmıştır. Beslenmeyle fazla ilgisi yok gibi görünen akciğer kanserinde bile C vitamininin koruyucu rolü bulunmaktadır.
Beta karoten ve A vitamini Özellikle sarı turuncu renkli meyvelerde ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunan ve yüzde 50'si A vitaminin öncüsü gibi tanımlanabilen karotenoidlerin yaklaşık 700 doğal çeşidi bulunuyor. Bunlar bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kanser riskini azaltıyor, kalp-damar hastalıklarından korunmada etkili oluyor. Harvard Üniversitesinde 90 bin kadın üzerinde yapılan bir araştırmada A vitaminini en çok tüketen kadınların meme kanseri riskinin çok düşük olduğu gösterilmiştir.
Havuç, bal kabağı ve patatesten vazgeçmeyin! A vitaminini karşılamanın en iyi yollarından biri de beta karoten içeren gıdaların diyette fazlaca yer almasıdır. Havuç, kabak, bal kabağı, topatan kavunu ve tatlı patates en zengin kaynaklardandır. Turuncu rengi ile zengin beta karoten içerdiğini anlatan balkabağı ayrıca iyi bir C vitamini ve potasyum kaynağıdır da, lifli yapısı ile de uzun süre tokluk hissi sağlayabilmektedir. Balkabağı, çorbalarınızda rahatlıkla kullanabileceğiniz bir sebzedir. Lifli yapısı ile çorbaya tokluk kazandırabilir, farklı aroması ile yeni lezzetler yaratabilirsiniz. Birçok kanser çeşidini, damar sertleşmesini önlemeye yardımcı özellikler taşıyan bal kabağı, antioksidan içeriği ile de vücudun enfeksiyonlara karşı direnmesine yardımcı olabilir. Meyvesi dışında çekirdeklerinden de yararlanılabilen kabağın yağı, çinko ve doymamış yağ asidi içeriği ile prostat problemlerine de yardımcı olabilir.