Sorulara cevaplar - Günümüzdeerkenyaştaevlilikzorgörünüyorvedeniliyorki:"30-35yaşınakadarevlenmeyenbirihiçmicinseldeneyimyaşamayacak?""Evetyaşayamaz.Bu,hadislerdeveayetlerdeaçıkçasöylenmiş"dediğimizdeiseKur'anmeallerininvePeygamberimiz'in(s.a.v.)söylemişolduğuhadislerinçevirilerininyanlışyapılabileceğivebazışeyleringünümüzdetekraryorumlanmasıgerekebileceğiifadeediliyor... * Türkiye'nin ekonomik şartlarında gençlerin erken yaşta evlenmeleri zorlaşmaktadır. Bir aileyi geçindirecek iş ve gelire sahip olmayanlar, bunu gerçekleştirememektedir. Bunu mazeret bilen, cinsel içgüdüsünü meşru olmayan yollarla tatmin etmektedir. Bu konuyu Yüce Allah Nur Suresi'nin 32 ve 33. ayetlerinde gündeme getirmekte ve gençlerin evlendirilmesini üçüncü şahıslara görev olarak vermektedir. Ayet, bunu yapmayan zenginlerin gençleri zinaya zorlayacakları ve bunun vebaline katlanacaklarına vurgu yapmaktadır. Diğer taraftan, gençlere de evlenme imkanı bulamadıkları takdirde iffetli kalmalarını emretmektedir. Yüce Allah, bir gün onlara imkan sağlayacağına da işaret etmektedir. Size şunu söyleyebilirim: Gençlerin evlenmesini engelleyen bunca fakirlik varken, zenginlerin ikinci kez veya daha çok sayıda hacca gitmeleri doğru değildir. Nafile hacca gitme yerine fakirlerin durumu ile ilgilenseler, gençleri evlendirseler, Allah katında daha sevap alacaklardır. Mesele, Müslümanlar'ın İslam dinini doğru anlayıp doğru uygulamakta hata yapmalarında yatmaktadır. "Hangi ibadet daha öne çıkmaktadır?" bilincini, din eğitimcileri oluşturmalıdır. Nafile hac mı daha önemli, bir fakirin elinden tutmak mı? Bunu bilmeyen, cevaplandıramayanlar, hata yapacaklardır. Sıkıntılaraslındaimtihandır
- SayınBayraktarBayraklıHocam,insanlarınbudünyadayaşadıklarızor,sıkıntılıgünlerahirettehesabaçekildiğizamangünahlarınakefaretolurmu? * Bu dünyadaki sıkıntıların kaynağında neyin olduğu çok önemlidir. Sıkıntılar, belalar, problemler, bazen bizim için bir imtihan sorusu olabilir. Mesela Fecr Suresi'nin 15 ve 16. ayetlerinde, Yüce Allah bizi mal çokluğu ve azlığı ile imtihan ettiğini söylemektedir. Bu imtihanı kazanamamanın sebeplerini de sonraki ayetlerde saymaktadır. Sıkıntıların, musibetlerin başımıza gelmesinin sebebi, kendi yaptıklarımızdır. Yüce Allah Nisa Suresi'nin 79. ayetinde şöyle buyurmaktadır: "Sana gelen iyilik Allah'tandır. Başına gelen kötülük de nefsindendir." Demek ki iyinin kaynağında Allah, kötünün kaynağında insan gibi yaratıklar vardır. Şimdi sorunuza dönelim. Kendimizin kaynaklık ettiğimiz sıkıntıları çekmemiz, ahiretteki günahlardan çekeceğimiz cezalara kefaret olmaz. Ama bu dünyada bize başkası sıkıntı vermiş, yani bize zulmetmiş ise öteki dünyada biz hakkımızı alacağız. Hakkımızı nasıl alacağımızı bilmiyoruz. O hesaplamayı, değerlendirmeyi Allah yapacaktır.
Dövmetotemizmdenkalmadır
- Vücudunadövmeyaptıranbirinsan,gusülabdestialabilirmi?Dövmeyaptırmaknedencaizdeğildir? * Dövme, deri üzerinde bir tabaka oluşturuyor ve yıkanınca suyun derinin dış tabakasına ulaşmasını engelliyorsa, gusül olmaz. Bu nedenle dövmeye cevaz verilemez. Ayrıca, vücuda dövme yaptırmak totemizm denilen dinden kalma bir adettir. İnsanlar niçin dövme yaptırırlar, bunun amacı nedir? Bu sorular cevaplanmalıdır?