Sorulara cevap Soru: "Dua edilen odada haram bir iplik bile olsa, o dua kabul olunmaz" şeklinde bir hadis bulunduğu doğru mudur?
Cevap: Bu dünyayı ilahi iradenin katında bir ev, bir oda olarak düşünün. Bu dünyada öylesine haramlar yeniliyor, haram mallar kazanılıyor, haram mallar bulunuyor, haram işler işleniyor ki, o zaman bu dünyada kimsenin duası kabul edilmez. Böyle bir hadisi Hz. Peygamber söyler mi? Hz. Ömer Hz. Peygamber'i öldürmeye giderken, üzerindeki elbise ile karnındaki gıda haramdı. Sizin söylediğinize bakarsak, ona hidayet gelmemeliydi. Bu tip hurafelerle kafanızı yormayınız, zamanınızı harcamayınız ve dine o kapıdan bakmayınız.
Soru: "Haram yiyenin 40 gün duası kabul olunmaz" sözü doğru mudur?
Cevap: Bunları nereden öğreniyorsunuz bilmiyorum ama bildiğim bir şey varsa o da insanımızın beynine ne kadar hurafe doldurulduğudur. Bir insanın haram yemesi nedeniyle 40 gün duası kabul edilmeyecekse; o kişi namaz kılamaz, hacca gidemez, oruç tutamaz, Allah'a dua edemez. Mesela; günah işleyen kişi ya da haram yiyen kişi tövbe edip bir daha işlememeye karar verirse, bu tövbe kabul edilmez mi? Nisa Suresi 17. ayete bakarsanız, kötü amelin hemen ardından tövbe etmenin gerekli olduğunu görürsünüz.
Soru: Uzun süre dua etmeme Yüce Allah izin veriyorsa, bu O'nun duamı kabul edeceği anlamına mı gelir?
Cevap: Dua etme iradesi bizden, kabul edilip edilmemesi ise Allah'a aittir. Duanın kabulü, bizim gönlümüze ve duayı yapma şeklimize bağlıdır. Bize yakışmayan ve Allah'tan istenmeyecek bir şeyi istememiz, duanın kabulünü engelleyebilir. Mesela; Hz. İbrahim müşrik olan babasını affetmesi için Allah'a yalvarıp dua etti ve Yüce Allah bunu kabul etmedi. Çünkü kafirin, müşriğin affı için dua yapılmaz, yapılsa kabul edilmez. Benzer bir duayı Hz. Nuh oğlu için yaptı, onun duası da kabul olmadı. (Hud, 45-47) Demek ki, duanın kabulü içeriğine bağlıdır. Diğer taraftan bizim gönlümüzdeki samimiyetin de etkisi olur. Kimi zaman iyi adına dua ettiğimizi zannederiz, ama kötüyü çağırırız. (İsra, 11) Duada acele etmemek ve o konuda bilinçli olmak gerekiyor.
Soru: Namazın kazası olmayacağını, cem yapılması gerektiğini söylüyorsunuz. Cem yaparken niyetimiz nasıl olacak? Geçmiş namazın sünneti de kılınacak mı?
Cevap: Cem yaparken o günün vakti, eda niyetiyle yapılacaktır. Kaza niyetiyle değil. Çünkü bugünün namazı bugün kılınırken, cem halinde eda niyetiyle kılınacaktır. Geçmiş namazın sünneti diye bir şey yoktur. Geçmiş namaz farz olarak kılınır. Namazlarda kıldığımız sünnetlere niyet ederken vaktin sünneti olarak değil, Allah rızası için namaz kıldığınızı söyleyeceksiniz.